Onsdag 3. mai var 7.klasse ved Hemnes sentralskole ute på strandrydding. De fant nok å plukke også i år.
Det har nærmest blitt en tradisjon på Hemnesberget at lærer Frode Solbakken tar med seg elvene sine ut for å gjennomføre rydding på strendene i nærområdet.
– Det er viktig å presisere at vi nå på vårparten bare har rydda Dalanleira og Oldervika. Andre strender, med hekkende fugl, holder vi oss unna nå på våren, slik at fuglene får være i fred, sier Solbakken.
– Både Dalanleira og Oldervika er mye benytta friluftsområder, og slik sett mye besøkt av folk om vi er der og rydder eller ikke, fortsetter han.
– Så velger vi heller å rydde noen slike hekkeområder til høsten, legger han til.
Trist
– Kan du si noe om hva dere finner? Er det nye typer avfall, eller stort sett som tidligere år, og er det mer, eller mindre avfall?
– Det er mindre plastavfall generelt, men det er flere kanner og mer taukapp. Alt er lokalt «produsert» langs vassdrag og fjord, sier læreren.
– Strømforholdene her hos oss forhindrer at vi får «føling» med langtransportert plastsøppel, slik som man finner en del av lengre ut på Helgelandskysten og kysten i landet for øvrig, sier han.
– Kravet fra myndighetene er at det skal kildesorteres ved fritidsboliger
– Hvilke reaksjoner kommer fra elevene på det dere finner?
– De synes det er trist, så klart. Men samtidig synes de at det er motiverende å se at rydding hjelper, og at folk, bedrifter og næringsliv generelt har blitt flinkere til å hindre plastforsøpling de siste åra, sier Solbakken.
– Alle elevene bidrar, og ingen argumenterer for å slippe! Det sier vel sitt når det er ungdommer vi snakker om, smiler han.
– Til slutt vil jeg understreke at vi kun rydder plast. Det ligger en del annet skrot i fjæra også, men det er ikke nødvendigvis miljøfarlig. Det er mer et estetisk problem, avslutter han.