Tirsdag ble prosessen rundt Mulasaken nøye redegjort for i formannskapet. Etter redegjørelsen valgte et enstemmig formannskap å snu helt om, og omgjorde vedtaket om industriområde og mulig ekspropriasjon.
Det var et enstemmig formannskap som bak lukkede dører 21. mars vedtok å avsette et større areal på Mula, helt nord på Baklandet ved Korgen, til industriformål. I enden av dette vedtaket var det tatt inn en formulering om at omregulering med ekspropriasjon vurderes ved behov.
Dette vedtaket ble nå trukket tilbake i sin helhet, Hemnes kommune har ikke lenger noen planprosess for å omgjøre området til industriformål, ei heller truer de med ekspropriasjon.
Bakgrunn
Bakgrunnen for vedtaket var Fortescue Future Industries, FFI, ønske om å etablere en fabrikk for produksjon av hydrogen og ammoniakk i området. En annen aktør med planer om produksjon av ammoniakk i Vesterli ved Korgen, Fuella, hadde også festet blikket på Mula. De ønsket å få et område for å etablere utskiping, noe som kunne skape problemer for FFIs planer.
Selv om saken i mars gikk for lukkede dører tyder svært mye på at Fuellas ønske ville velte planene for FFI, og at dette var det som førte til at formannskapet tok en aktiv rolle i prosessen.
I etterkant av vedtaket ble nyheten om at det var FFI som hadde planer for området publisert i Avisa Hemnes. Det ble også raskt klart at minst to grunneiere ikke hadde inngått noen avtale med FFI, og spesielt ille ble det da Ole Reidar Davidsen sto fram med sin sak der han fortalte om en lang og taushetsbelagt prosess, der han fortsatt ikke hadde fått et tilbud han følte han kunne si ja til.
Mette Varem hadde på vegne av Hemnes Ap sendt inn en anmodning om en skikkelig gjennomgang av den såkalte Mulasaken i forbindelse med formannskapets møte 23. mai.
Formannskapets medlemmer fikk en grundig gjennomgang der prosjektleder for nærings- og utviklingsarbeid i Hemnes kommune, Karl-Johan Lenningsvik, tok politikerne gjennom punkt for punkt fra sakens spede begynnelse.
Kritisk til ordføreren
Mette Varem (Ap) var ikke helt fornøyd med redegjørelsen.
– Dette er langt på vei det meste som har skjedd i saken fra Hemnes kommune, men jeg synes vi har fått veldig ensidig informasjon i formannskapet, og dette har farget våre beslutninger. Jeg er kjent med at det har vært avholdt møter på rådhuset med grunneiere som ikke er nevnt i redegjørelsen.
Hun spurte så direkte om ordfører har hatt møter som ikke er redegjort for, noe ordfører Paul Asphaug (Sp) svarte benektende på.
Varem fortsatte:
– Meg bekjent ble den største grunneieren innkalt og spurt på hva som er mellomlegget mellom tilbudet han hadde mottatt og den salgssummen han kunne akseptere. Det skal så ha blitt sagt at det ikke var umulig for kommunen å gå inn med de 15 millionene som var mellom disse summene. Grunneieren skal ha takket nei til dette, men dette kommer ikke fram noen steder, sa Varem, og la til at hun først fikk høre historien på «bygda», og tok deretter kontakt med grunneier der hun fikk det bekreftet.
– Jeg kan ikke se at jeg kan ha sagt at kommunen var villig til å gå inn med 15 millioner, dette kjenner jeg ikke noe til.
Diskusjonen mellom Varem og ordføreren så ut til å dø ut med dette, men senere i møtet kom temaet opp enda en gang, etter at Varem ønsket å klargjøre sin holdning til prosessen:
– Om det ble oppfattet at jeg var veldig kritisk til prosessen så var jeg kritisk til den politiske behandlingen fra ordførers side, men administrasjonens rolle mener jeg har vært veldig ryddig. Det som har blitt sagt har preget saken, og det handler om kommunikasjon, og ikke administrativt.
– Jeg mener vi har stått sammen politisk med enstemmige vedtak, så jeg skjønner ikke denne kritikken mot ordføreren, sa ordførerens partifelle, Herbjørn Knutsen.
Visste ikke om summene
Dette fikk en etter hvert svært klarmeldt Asphaug til å ta ordet:
– Den gang da kjente jeg ikke til krav eller tilbud. I dag kjenner jeg ikke krav og ikke tilbud. Hvordan skal jeg ha kommet med et slikt tall når jeg ikke har anelse om forskjellen? Det er mulig det var dette som var forskjellen, og at det ble tolket som at vi skulle oppfylle det hele. Det jeg sa var at det ikke er uvanlig at kommuner bidrar i en slik sak, sa han.

Avviser avisspekulasjon
Et annet tema som ble tatt opp var om FFI hadde forsøkt å finne vertskap hos andre kommuner. I en sak nylig i Rana Blad ble det hevdet at FFI i en tidlig fase hadde forsøkt seg både i Vefsn og Rana, men blitt avvist. Det fikk ordfører Asphaug til å stille et spørsmål til administrasjonen:
– Hvor mange kommuner har FFI vært i kontakt med før de havnet i Hemnes?
Karl-Johan Lenningsvik trakk historien tilbake til november 2021:
– Da fikk vi beskjed om at WSP hadde vurdert to steder i Sør-Norge og to steder i distrikts-Norge. Jeg ser at noen mener de har vært i kontakt med andre kommuner også. Det vi er kjent med er at de tok kontakt via Venture North, og derfra ble henvist til Hemnes. Selskapene hadde ikke de samme ansatte den gang som i dag, så det kan være en misforståelse.
Kommunedirektør Amund Eriksen gjorde så oppmerksom på at nåværende landsjef i FFI, Thor Magnus Rovik, har vært i kontakt med Hemnes tidligere, men da som representant for et annet firma.
– Det stemmer, han representerte da selskapet Hy2gen, så det hele kan bygge på en misforståelse, sa Lenningsvik.
Hy2gen er et tysk selskap som også skal produsere hydrogen og ammoniakk. De har tilsynelatende samme forretningsidé som FFI, og har et norsk datterselskap.
Endelig attraktive
Herbjørn Knutsen (Sp) trakk fram hvor positivt det er at slike selskap endelig tar kontakt med Hemnes, etter at man gjennom mange år har brukt veldig mye tid på å tiltrekke seg ny næring. Han gikk så inn på litt av årsaken til at kommunen ikke gikk ut med detaljer tidligere:
– En forhandlingssituasjon mellom to parter er nettopp det, og ikke noe kommunen har ansvar for å bringe ut i offentligheten, det ville vært helt uhørt. Dette som var en positiv sak for kommunen, har fått en negativ vinkling fra en del miljø.
Han trakk i tvil om vedtaket slik situasjonen har blitt, var særlig lurt eller nødvendig.
– Jeg registrerer at FFI ikke er tilstrekkelig interessert for å kjøpe, når de ikke legger nok penger på bordet så blir det heller ikke noe handel. Mye av støyen har bakgrunn i dette med ekspropriasjon. Nå er vel ikke det en aktuell problemstilling, sa Herbjørn Knutsen, Sp, og ymtet til at verken FFI eller kommunen i lukket møte hadde signalisert at dette var aktuelt.
Knutsen bebudet at han ville komme med et forslag om å oppheve vedtaket.
God prosess
I tur og orden tar alle formannskapets medlemmer ordet for å rose både administrasjonens håndtering av saken, og nødvendigheten med nye næringsaktører i Hemnes.
– Jeg er også positiv til industri, og om FFI finner annen tomt i Hemnes så vil jeg være veldig positiv. Men vi er en landbrukskommune, og vi må ta vare på de unge som vil drive landbruk. Det jeg er opptatt av er om prosessen har vært god, mente Knutsen.
Kommunedirektør Amund Eriksen tok ikke kritikk på selve jobben kommunen hadde gjort i prosessen.
– Jeg registrerer at våre folk også ved folkemøtet har fått ros fra grunneiere. Vi har stilt oss helt åpen for å dekke kostnader for grunneiere, og gjort en god jobb i den delen av prosessen, men vi burde stått hardere på for åpenhet.
Susanne Holmen (Ap) delte langt på vei kommunedirektørens syn:
– Jeg er litt forundret over gangen i saken, men opplever kommunen profesjonell og ryddig i saken. Jeg vil også berømme formannskapet der taushetsplikten har blitt overholdt.
Tone Bente Båtstrand Husnes (H) fulgte opp:
– Jeg har også full tillit til prosessen som har vært gjort. Jeg var skeptisk til ordlyden om ekspropriering, det er ubehagelig å få et slikt brev. Samtidig ble det gjort oppmerksom på at dette egentlig var et brev om planstart som det ble gjort vedtak på.
To aktører kjempet om samme område
Amund Eriksen gjorde oppmerksom på at bakgrunnen for at kommunen gikk inn i planprosessen var fordi det ble klart at det var to aktører i bildet, og at kommunen derfor ønsket å ta styring på prosessen.
På spørsmål fra Per Øyvind Eriksen (SDH) om FFI hadde avsluttet forsøket på oppkjøp av eiendommene på Mula svarte Lenningsvik at FFI har gitt beskjed til grunneierne om at de har tatt et skritt tilbake.
– Når det ikke lenger er reelle forhandlinger så har vi ikke lenger behov for dette vedtaket. De har også tidsbegrenset tilgang på kraft gjennom en opsjon. En slik prosess vil ta for lang tid, sa Per Øyvind Eriksen, og trakk igjen fram at prosessen hadde vært god, og slett ikke så ensidig.
Holmen var allikevel opptatt av å ha areal klart for industri:
– Vi må tenke langsiktig, og jobbe for en arealplan som setter av områder for næring og industri. Hvis ikke vil vi hele tiden komme i etterkant.
Det hele endte opp med følgende enstemmige vedtak om at det forrige vedtaket oppheves.
Har ikke gitt opp Hemnes
Selv om formannskapet har slått retrett, har ikke FFI forlatt sine planer om å etablere seg i Hemnes. I en epost spurte avisa om hva de vil gjøre etter formannskapets vedtak.
Landsjef i FFI, Thor Magnus Rovik, skriver:
– Vi har sagt offentlig at Hemnes kommune er ett av flere steder vi vil jobbe videre med for å lede den grønne energiomstillingen. Hemnes er en ideell beliggenhet på grunn av tilgjengeligheten av overskudd av fornybar kraft, land og vannveier, i tillegg til å være hjemsted for en kommune og mange grunneiere som har støttet FFI i den innledende kartleggingsprosessen for å vurdere prosjektets levedyktighet.
Han skriver videre at FFI er sterkt fokusert på å jobbe med, og finne det beste resultatet for lokalsamfunnene de opererer i, og vil etablere en grønn energiindustri der det er bærekraftig og mulig å gjøre dette.
– Vi tror Norge har evnen til å etablere seg som verdensledende innen grønn energi og er glade for å samarbeide med ethvert samfunn eller kommune som ønsker å sette seg selv og verden opp for en renere fremtid. Etablering av grønn hydrogen- og grønn ammoniakkindustri har potensial til å skape langvarige økonomiske fordeler for lokalsamfunn ved å skape arbeidsplasser og støtte lokalt næringsliv. Det vil også fremskynde avkarboniseringen av tungindustrien i Norge og utlandet, avslutter Rovik.
FFI har også planer om et anlegg i Bremanger.