Nasjonaldagen er dagen for tradisjoner. Det skal være is og brus, tog og hornmusikk, leker, tale og kos. Og nettopp slik ble det på Hemnesberget, også i år.
Etter noen dagers usikkerhet på værfronten viste værgudene seg fra ei passe snill side. Ikke de helt store temperaturene, men sola tittet i alle fall frem innimellom, og været passet kanskje dessuten bra for alle bunadskledde?
Flaggheising og tog
Programmet for dagen startet, tradisjon tro, med defilering og flaggheising, der Hemnes skolemusikk og 17. maikomitéen tok ansvar for å få den store folkefestdagen i gang.
Klokken 11.00 var det annonsert at elever fra 7. klasse ville ønske velkommen på skoleplassen, og da hadde kaffesalget i aulaen vært i gang i en time.
Om langhelga eller det litt kjølige været har skylda vites ikke, men det var noe mindre folk på skoleplassen i år da det begynte å nærme seg «togavgang».
Før toget fikk folkemengden litt livlig sang fra skolebalkongen, der 3. og 4. klasse ved Hemnes sentralskole trallet seg gjennom tre-fire maisanger.
17.maitoget gikk den tradisjonelle ruta, med sine to innlagte stopper. Første opphold var ved Hemnes omsorgssenter, der både Hemnes skolemusikk og Hemnes janitsjar spilte for beboere og ansatte som var ute på balkongene.
Neste stopp for toget var ved kirkegården, der det var kransenedleggelse ved de britiske krigsgravene. Torbjørn Skjæran holdt en tale til minne om de fryktelige kampene på Hemnesberget og områdene rundt i noen maidager i 1940, og for å minnes de britiske soldatene som ofret livet for freden. Hemnes mannskor sang.
Kaker, leker og kultur
Store og små fylte aulaen for å få seg kaffe, kaker, is og brus, og klokken 13.00 ble det endelig leker for barna, inne i idrettshallen.
Der var det full fart, med stokkekamp, sekkeløp, ballkast, stylter, lykkehjul, trehjulssykkel-kjøring og potetløp. Og selvsagt vanket det godteri i «premier» til alle som deltok i de ulike aktivitetene.
Siste post på nasjonaldagsprogrammet var kulturarrangementet i aulaen klokken 14.00. Der ønsket konferansierene Linas Antonsen og Torodd Bang-Vedal velkommen, før kulturinnslagene ble innledet med sang av Hemnes mannskor, som også fikk med seg HeKs på to sanger.
Etter korsangen var det tale for dagen, og årets tale var det sogneprest Hans Christian Håland som sto for.
Håland tok for seg det åttende bud, du skal ikke lyve, og satte det inn i en dagsaktuell situasjon, der «fake news» i ulike sammenhenger er noe som omgir oss og til dels oversvømmer oss i mange kanaler, og ikke minst på sosiale medier.
Etter talen var det Leona Yibrah Nilsen og Oliver Bang Skreslett som underholdt med et par fine låter. De to talentfulle ungdommene har nylig begge fått beste karakter på spille-eksamen ved musikklinjen i Mosjøen, og de viste publikum hvorfor.
Den offisielle delen av årets 17. mai på Hemnesberget ble avsluttet av TipToe Dansestudios glade Hemnes-jenter, som danset flott og med en svært smittende glede på scenen.