På Jernvaren på Hemnesberget stilte 10. klasse ved både Hemnes og Korgen sentralskoler ut sine arbeider i Kunst og håndverk torsdag 11. mai.
I det avsluttende året på grunnskolene hadde tiendeklassingene i Korgen og på Hemnesberget selv fått velge hva de ville bruke tid på i faget Kunst og håndverk. Om de ville jobbe med tekstiler, tre, metall, tegning, keramikk eller noe annet spilte ingen rolle, så lenge de laget noe de hadde lyst til.
Omfattende prosjekt
– Tanken var å avslutte prosjektet med selvvalgt oppgave i Kunst og håndverk med ei utstilling, og vi var heldige og fikk låne Jernvaren til utstillingen, forteller Viktoria Larsen, som er en av lærerne i faget.
– Vi inviterte elever og ansatte ved Hemnes sentralskole som publikum, og 10. klassingene fra Hemnes sentralskole tok på seg forskjellige oppgaver for å gjennomføre prosjektet. De tok imot publikum, presenterte utstillingen og presenterte alle produktene som elevene hadde laget, sier Larsen videre.
– I tillegg sørget de for å spille musikk og vise prosjektfilmen som Nicolai Valla hadde laget. De hadde også laget plakater og hadde andre spennende oppgaver, som for eksempel å ordne god lunsj til deltakerne, fortsetter hun.
– Vi hadde også med oss ei gruppe med elever fra Korgen sentralskole. Adrian Vågen Vasdal, Emilie Olderskog Fjelldal, Linnea Harsvik, Ole Nathaniel Birkelund og Kimmie Solvang tok buss fra Korgen tidlig på morgenen for å delta i utstillingen her på Hemnesberget, avslutter Larsen.
Stor variasjon
Ole Nathaniel Birkelund fra Korgen sentralskole var en av de over 40 elevene som var med i prosjektet med selvvalgt oppgave, og syntes det var artig.
– Vi startet dette prosjektet i fjor høst, forteller Ole Nathaniel.
– Først måtte man jo komme med en idé, deretter lage litt skisser, plantegninger og slikt til et prosjekt som vi skulle bruke hele skoleåret på, forklarer han.

– Alle har valgt det de selv ville lage, og som du ser er det mye forskjellig utstilt her. Og det er ikke riktig alle produktene og kunstverkene som er her, men alle elevene i tiende, både i Korgen og på Hemnesberget skal ha laget et produkt i prosjektet. Det er forresten bare noen uker siden vi fikk vite at vi skulle lage til utstilling, så det har ikke vært målet vårt mens vi har jobbet, legger han til.
– Selv har jeg laget et kubbspill. Jeg laget en egen vri på det, med litt farger og fjes på spill-kubbene. Det synes jeg ble litt artig, avslutter han.
Adrian Vågen Vasdal fra Korgen sentralskole stilte med en kjøkkenkniv, av den solide og kvasse typen.
– Denne kniven er laget av Damaskus-stål. Det har jeg bestilt på nettet, og så har jeg laget skaftet selv. Jeg er usikker på hvilket treverk det er, for det fikk jeg hos læreren, smiler han.
– Skaftet har jeg behandlet med Resin i stedt for vanlig lakk. Da blir grepet mye bedre, og treverket blir ikke ødelagt, sier han.
– Er du glad i å være på kjøkkenet siden du valgte å lage en slik kniv?
– Ja, det er jeg. Denne kutter svært godt, og blir god å ha når man skal lage mat, avslutter Adrian.
Kunst og brukskunst
Kimmie Solvang fra Korgen sentralskole hadde valgt å tegne et stort kullbilde, som var fordelt over ni ark i A3-format.
– Jeg fant et bilde jeg ville tegne, og fordelte det på ni ruter, forklarer Kimmie.
– Motivet skisserte jeg så på disse ni arkene, og så har jeg brukt kullstifter for å skyggelegge. Jeg brukte to typer kull, der den ene er litt brunere enn den andre, sier hun.

– Det er artig å bruke kull, for man har liksom flere sjanser med det. Om det blir feil, så går det an å rette opp. Det kan være litt vanskelig om det har gått ei stund siden man la fargen på, men det er mulig, smiler hun.
– Måtte du bruke knettgummien mye?
– Vet du hva, jeg brukte ikke knettgummi. Jeg brukte viskelær som jeg klippet opp for å få rette linjer og kanter, og viskelæret ble godt brukt, for å si det sånn, avslutter hun og ler.
Hedda Christiane Krutådal Roghell fra Hemnes sentralskole stilte med keramikk produkter, og hadde laget to kopper og et fat av leire.
– Idéen min var egentlig bare at jeg ikke ville gjøre noe i strikking eller tekstil, smiler Hedda.
– Jeg er ikke så glad i tøy og tekstilarbeider, og derfor valgte jeg keramikk. Jeg fant på forhånd ut at jeg ville lage kopper og fat, og da var det bare å forme leireklumpen slik man ville ha den på dreieplata, forteller hun.
– Så var det brenning og glasur som sto for tur. Jeg ville lage dem litt sommerlig i fargene og med sommerfuglmotiv på, avslutter hun.
Imponerende kreativitet
Linnea Harsvik og Emilie Olderskog Fjelldal fra Korgen sentralskole, syntes begge at dette var et fint prosjekt.
– Har det vært artig å være med på dette?
– Ja, veldig, smiler Emilie.
– Det ble artigere med timene i kunst og håndverk når vi selv fikk velge hva vi ville holde på med. Da blir alle mer interessert i det, og legger mer i arbeidet. Og så er det godt å slippe å sitte å skrive, og gjøre noe praktisk innimellom, sier hun.

Mathea Johansen Bjørnstad stilte med ei veske som hun hadde sydd selv.
– Var du bestemt på forhånd at du ville lage deg ei veske?
– Ja, jeg hadde lyst til å lage noe jeg ikke hadde noen erfaring med fra før, forteller Mathea.
– Vi kunne jo lage hva vi ville, og hadde tilgang på hjelp hele tiden. Derfor hadde jeg lyst til å utfordre meg selv litt, sier hun.
– Veska ser jo fin ut. Er du fornøyd selv?
– Ja, den er ikke 100 prosent perfekt, men jeg er fornøyd, avslutter hun og smiler.
Alt i alt var det mye imponerende brukskunst utstilt på Jernvaren denne torsdagen. Elevene hadde åpenbart brukt både tid, krefter og kreativitet på det de viste frem, og så er det kanskje lov å håpe på at ei slik utstilling ved neste korsvei annonseres også for et bredere publikum.