Regionrådets møte på Nesna ble en svært blandet opplevelse. Først var vi på et bedriftsbesøk hos Westcon Helgeland, der vi fikk god informasjon om havvindprosjektet av Arnt Skogsøy og Torger Lofthus. Men det som imponerte mest var den vanvittige vinden som blåste der ute. Faktisk hadde vi store problem med å komme oss inn og ut av bilene uten at dørene ble skadet. I og for seg ganske spennende å iaktta, men ikke like morsomt når man selv var en del av underholdningen. Heldigvis var det pålandsvind, så det var ingen fare for ufrivillige bad.
Selve møtet, som foregikk på Topcamp Havblikk, foregikk under ganske så roligere forhold. Først fikk vi en presentasjon av Helsefellesskap Helgeland om samarbeidsavtale og stiftelsesmøte 4. mai. Der vil 17 kommuner på Helgeland delta med administrativ og politisk toppledelse. I tillegg blir Statsforvalteren, regionråd, universitet, KS, Helse Nord og andre invitert. Dette blir et historisk møte.
Deretter ble rapporten fra 2022 om Ranfjorden Vannområde, samt planene for 2023 presentert. Forvaltningen av vann skal være helhetlig fra fjell til fjord, samordnet på tvers av sektorer, systemer, kunnskapsbasert og tilrettelagt for bred medvirkning.
Viktigheten av å ta vare på vannet skjønner nok ikke vi helt, ettersom vi så langt har hatt rikelig tilgang på godt vann.
Av viktige saker vil jeg spesielt nevne ny diskusjon om Bustneslia. Der valgte vi å anbefalte at det jobbes videre med tunnelalternativene, men også muligheten for veg i dagen, eller kombinert med korte tunneler. Vi presiserte at det må foretas geotekniske undersøkelser.
Ellers gav vi høringsinnspill til fylket om Nasjonal transportplan 2025-2036. I vårt nærområde frontet vi gjenværende E6 Helgeland: Reinforshei-Mo i Rana-Finneidfjord samt G/S sti Finneidfjord-Bjerka.
Landsmøtet for USS (Utmarkskommunenes Sammenslutning) torsdag/fredag på Stjørdal ble også en vindfull sak. Det blåste kraftig fra øst begge dagene, men ikke så mye som på Nesna.
Veldig interessant å møte utsendinger fra kommuner som har problemer av lignende karakter som de vi har. Folketall, rekruttering osv.
Særlig rovdyrpolitikken ble mye diskutert, kanskje særlig her i nord. Dessuten sto regjeringens mineralstrategi og videre arbeid med ny minerallov på sakskartet.
Hyttebygging har kommet noe ut av kontroll i enkelte distrikt, derfor ble vi presentert en Veileder for Bærekraftig Hytteutbygging.
Pål Knutsson Medhus hadde et fantastisk halvtimes kåseri. Han kom med ganske så mange forslag på nye næringer. Særlig hans forslag om oppdrett av bygdedyr, med tilhørende illustrasjoner, fikk folk til slippe latteren løs, ganske så hemningsløst.
To veldig lærerike dager, et godt gjennomført arrangement, med masse lærerik informasjon.