Snorre Kristiansen (59), Hamza Turan (28) og Levi Vatshaug Nygård (29) har de siste årene utforsket markedet for lokalprodusert, røkt mat, og satser stadig mer på Fjellrøyk, som bedriften deres heter.
Ideen til Fjellrøyk oppsto på en hyttetur, kan de tre karene fra Korgen fortelle.
– Vi røkte laks, i hovedsak som vi hadde fisket selv, og resultatet av den røkinga ble så bra at vi begynte å prate om at vi kunne ha tjent litt penger på dette, forteller Snorre Kristiansen, som til vanlig er å finne på Huset Café og Motell sammen med Hamza Turan.
Levi Vatshaug Nygård er også en del av teamet, men driver Perlen Taxi.
– Målet med å selge produktene var i utgangspunktet å finansiere en fisketur til Beiarn eller Saltdal, fortsetter Snorre.
Lokale produkter så langt det går
Karene pratet om dette i 3-4 år før det ble noe av, og har nå holdt på i det stille i 4 år.
– All produksjonen foregår her på Huset, og så har vi røkeri på hytta mi på Aven, sier Snorre.
Etter hvert begynte gjengen å tenke at det kanskje gikk an å røke annet enn laks. I sortimentet finner man blant annet fisk, kjøtt, rogn, fløte og olje.
– Hva bruker man røkt olje til?
– Olje kan man for eksempel bruke i kjøttdeig for å lage burger, så får man litt røkesmak av kjøttet. Dette kan brukes isteden for røyksyre, som er noe man kan tilsette for å få røkesmak på produktet, sier Snorre.
– Røyksyre brukes ofte på butikkprodukter for at de skal få røkesmak uten å måtte røke produktene, kan Levi fortelle.
– Det bruker ikke vi, alle våre produkter er røkt på ordentlig vis. Vi har en filosofi om at alt vi selger skal vi ha hatt en hånd på, legger Snorre til.
– Laksen er fra Kvarøy, deres produkter er i særklasse. Ellers prøver vi å bruke lokale produkter, men det er dessverre ikke alt som går an å få tak i lokalt.
Fått et godt rykte
Gjengen har en nettside hvor man kan kjøpe en del av produktene, og har ellers utsalg fra Huset.
– Da andre begynte å få smake på produktene våre fikk vi så gode tilbakemeldinger at vi tenkte at her var det et marked. Enkelte sa til og med at de ikke hadde smakt så god laks før. Jeg tror også vi er greie prismessig, sier Hamza.
– Ja, sammenligner du oss med andre kvalitetsprodukter er ikke prisene våre så verst, mener Snorre.
– Målet mitt har vært at folk skal tenke at «den laksen, eller det kjøttet må jeg bare ha til jul». Det er litt av motivasjonen, og noe å jobbe mot. Vi kan alltids forbedre oss, sier Hamza.
Fjellrøyk hadde bod på både Jamtjordmartnan og Jul på Berget. Det har resultert i at de har blitt invitert på flere messer, blant annet på Stenneset på Mo og på Våryr-lørdag på Hemnesberget.
– Til helgen håper jeg mange tar turen innom boden vår og får prøvd ut produktene våre, sier Snorre.
– Vi har fått et godt rykte blant kundene våre, vi kan se det på nettbutikken at de som handler der gjerne handler flere ganger, sier Levi.
– Det er også folk sørpå som har sporet oss opp og stadig vil ha mer. Det er tydeligvis vanskelig å få tak i god kvalitet.
Ingen lokale konkurrenter
Fjellrøyk leverer i nærområdet og kan sende de av produktene som har god holdbarhet. Ifølge gjengen har de kunder fra Mo som kjører eneste ærend til Korgen for å handle produktene deres.
– Jeg var ikke klar over at markedet var så stort, sier Hamza.
– Vi har ingen lokale konkurrenter, vi har ikke greid å spore opp noen i nærheten som tilbyr det samme, sier Snorre.
– Og så skal vi ikke være så moderne av oss. Vi skal ha den gode smaken vi husker fra vi var små, med lokale, gode råvarer. Vi driver ikke og eksperimenterer så mye med eksotiske krydder, men vi tar godt vare på råvarene og har stor respekt for den maten vi holder på med. Da blir resultatet veldig bra.
Det siste året har Fjellrøyk trappet opp produksjonen. Det som startet som en hobby begynner nå å bli en grei liten bedrift.
– Kanskje vi en vakker dag har en liten butikk, sier Hamza.
– Varierer utvalget med sesongene?
– Noe er sesongpreget, men for eksempel laksen surrer og går hele året. Kvarøy kan til tider ha problemer med å levere den kvaliteten vi vil ha, men da avventer vi med å produsere. På høsten er det jo slakting og da har vi naturligvis mer av for eksempel lam. Også røkt torsk og rogn henger i hop med sesong, forteller Snorre.
– Vi har vel 6-7 produkter vi kan kjøre året rundt, legger Hamza til.
Går med mye tid
Bunnpris på Mo har tatt inn varer fra Fjellrøyk, og for en tid siden prøvde de seg på en hel hylle på Coop i Korgen.
– Da var vi litt overoptimistiske, det ble nok altfor mye og det var vanskelig å få solgt alt. Vi ser ikke bort ifra at vi kommer til å gjøre et nytt forsøk der, bare på en litt annen måte, for vår lokale Coop tok oss veldig godt imot, er alle tre enige om.
Karene bruker mye tid på produksjonen, men synes heldigvis at arbeidet er gøy.
– Det går mye tid når man skal ta rede på fisken, den skal saltes, tørkes, man skal følge med på konsistens og så skal den røkes. I vinter måtte vi i kalde perioder ha frostvakt i røkeriet. Det går litt tid, men det føles ikke som et problem fordi det er så gøy å holde på med, sier Snorre.
– Til nå har vi brukt pengene vi har tjent på å investere i utstyr. Vi holder på å investere i en bedre røkemaskin, og så har vi kjøpt en ordentlig vakuummaskin og labelmaskin, samt en vekt som er godkjent. Sistnevnte må man ha når man leverer til butikk.
Snorre avslører at de holder på å bygge nytt røkeri i Røyrdalsmoen i Korgen.
– Det kommer til å bli mye mer lettvint for oss å slippe å kjøre helt til Aven, men samtidig kommer vi alltid til å røke litt på hytta, for å forsvare navnet Fjellrøyk, avslutter han.