I en pressemelding melder Njordr AS at de utsetter vindkraftplanene på Sjonfjellet. Dette skjer som en følge av at selskapet vil vente på Stortinget, som jobber med å vedta endringer i energiloven og plan- og bygningsloven.
Det er delte meninger om hvorvidt det eksisterende lokale næringsliv og nye industrietableringer skal få sitt stadig økende kraftbehov tilfredsstilt med å ta flere nære naturområder i bruk til produksjon av mer kraft.
Motstanderne mener at vi har avgitt mer enn nok av naturen her på Helgeland, mens tilhengerne på sin side mener at det er nødvendig, blant annet for å sikre arbeidsplasser, vekst og velferd.´
Fare for kraftunderskudd
«Rana har alle forutsetninger for å lykkes i kampen om de nye industrietableringene, men da må vi ha nok kraft lokalt. Nord-Norge har vært velsignet med svært lav strømpris takket være et stort overskudd av kraft, men nå snus situasjonen på hodet – vi står nå i fare for et kraftunderskudd.»
Slik beskriver Sjonfjellet Vindpark på sine egne hjemmesider situasjonen for lokal kraft. De mener at det derfor haster med å øke kraftproduksjonen, og at Sjonfjellet Vindpark vil være en del av løsningen.
John Masvik er daglig leder i Njordr AS, som er eiere i Sjonfjellet Vindpark. Han svarer her på en del av de bekymringene som opptar de som jobber mot etableringen.
– Hvor høye er mastene/turbinene som er planlagt på Laupen, og hva er høyeste punkt når også propellbladene regnes med? Hvor mange master/turbiner er det snakk om totalt?
– Antall og høyde på turbinene er en del av det som skal konsekvensutredes. Før vi kan søke konsesjon fra NVE, må prosjektet gjennom en grundig konsekvensutredning. Programmet for utredningen skal fastsettes av NVE. Dette skjer etter at vi som utbygger har levert en forhåndsmelding. Den meldingen skal gjennom en høringsrunde der berørte kommuner får mulighet til å gi viktige innspill til momenter som bør tas med i utredningsprogrammet, svarer Masvik.
– Resultatene av konsekvensutredningen, eller dialogen med alle berørte parter vil kunne påvirke både høyde og antall turbiner vi ender opp med å søke konsesjon for, legger han til.
Bekymret for lyd og lys
– Ei av bekymringene og motforestillingene mot slike anlegg går på dette med lydforurensing. Hva kan dere si om denne problemstillingen, med tanke på bebyggelsen på for eksempel Hemnesberget?
– Erfaring viser at støy fra vindturbiner vanligvis ikke er et problem når de er plassert minst en kilometer unna bebyggelse. For Hemnesberget vil avstanden til vindkraftverket på Sjonfjellet være vesentlig større enn det, så vi forventer ikke at det blir noen utfordring med støy for innbyggerne i Hemnes. Uansett vil vi nøye undersøke og vurdere lydpåvirkningen for nærområdene i utredningen av prosjektet, og et detaljert støysonekart vil bli utarbeidet som en del av konsesjonssøknaden, poengterer Masvik.
– Lysforurensing er også ei bekymring for flere. Blant annet er det en god del fritidsboliger på Sandnes, Kvitnes og ellers i Ranfjorden, de nærmeste ca. 4-5 km fra Laupen. Hvordan vil lysene fra vindturbinene påvirke omgivelsene?
– Når det gjelder lysforurensing, er vi klar over at dette er en bekymring for enkelte, og vi vil sørge for å velge løsninger som minimaliserer påvirkningen på omgivelsene. Dette temaet vil være et sentralt punkt i utredningen, og eventuelle tiltak for å redusere lysforurensing vil bli vurdert nøye i samråd med berørte parter, sier Masvik.
Folkemøter
– Ei utbygging av Sjonfjellet vil vel utvilsomt påvirke omgivelsene. I Hemnes kommune først og fremst Hemnesberget og omland. Vil Hemnes kommune bli ansett som berørt part i fremtidige høringsrunder?
– Vi er opptatt av å ha en åpen og god dialog med lokalsamfunnet. Nå har vi satt planene våre på pause, blant annet fordi vi venter på at Stortinget skal gi kommunene en styrket rolle i konsesjonsprosessen, sier Masvik.
– I prosessen med NVE vil det bli avholdt offentlige folkemøter i de berørte kommunene. Det vil i tillegg bli avholdt flere samrådsmøter mellom utbygger og en samrådsgruppe bestående av blant annet berørte kommuner, regionale myndigheter, grunneiere, frilufts- og naturvernorganisasjoner, reindrift og andre. Når konsesjonssøknaden er ferdigstilt og sendt til NVE, vil NVE arrangere nye folkemøter i forbindelse med høringen av søknaden, forklarer han.
– Det er myndighetene som styrer hvordan høringsrundene skal være, men vi tror sterkt på at samarbeid med lokalsamfunnet er nøkkelen for å finne de beste løsningene. Slik kan vi sammen jobbe for å utvikle den fornybare energien som Nord-Norge trenger, sier han videre.
– Det er flere grender og bygder på alle sider av Sjonfjellet som vil bli påvirket av vindkraftverket. Derfor vil påvirkningen dette vil få, for blant annet Hemnes, være en del av konsekvensutredningen som skal gjennomføres, avslutter han.