Åpent brev til Hemnes Kommune:
Hemnes Bondelag og Naturvernforbundet i Rana og omegn ser med stor uro på planene om en storstilt nedbygging av gården på Mula i Hemnes kommune til fordel for industri. Vi er også kritisk til kommunens saksbehandling. Vi vil derfor i fellesskap uttrykke vår bekymring.
Nedbygging av natur generelt, og i dette tilfellet forslaget om nedbygging av et helt gårdsbruk er et dramatisk inngrep, både for naturen, den aktuelle bonden og samfunnet generelt.
Verden er i en situasjon med for lite mat allerede nå, og med økende befolkning vil dette problemet øke fremover. Det vil si at matproduksjonen må økes, og vernet av jorda og naturen må håndheves. I Nordland er kun 2 % av arealet dyrket jord, og enhver nedbygging av jord der det kan produseres mat, er dramatisk. Matjord er en ikke-fornybar ressurs, som er dannet gjennom tusenvis av år. I mange generasjoner har det vært produsert mat fra jorda på Mula. Skal virkelig en kortsiktig tanke om et «industrieventyr» få ødelegge fremtidens generasjoners mulighet til å bruke jorda til det den er tiltenkt?
Vern av dyrka og dyrkbar jord og beiteområder i utmark er viktige bidrag til å oppfylle FNs bærekraftsmål om å utrydde sult og sikre biologisk mangfold ved bærekraftig forvaltning av arealer.
Jordbruket har et viktig samfunnsoppdrag, og det er å sikre Norges befolkning nok og trygg mat. For å klare dette samfunnsoppdraget er vi avhengig av å øke produksjonen, og bruke den jorda vi har tilgjengelig til matproduksjon. Nordland fylke har vedtatt en strategisk plan for jordvern, der kan vi lese følgende: «Vi trenger dyrket og dyrkbar jord for å sikre matforsyning på lang sikt. Derfor bør vi i størst mulig grad unngå å bygge veier, boliger og industribygg på dyrket mark. Jordvern innebærer å sikre at den beste jorda fortsatt brukes til å dyrke mat, og ikke blir omdisponert til andre formål. Jordvern handler både om å redusere omdisponering av arealene, og å holde arealene i drift.»
I samme plan er det satt mål om at det totalt for hele Nordland ikke skal nedbygges mer enn 150 daa dyrket jord pr. år. Gården på Mula som står i fare for å bli nedbygd har alene mer dyrka jord enn dette. I tillegg kommer nedbygging av beiter, utmark og fjordmiljø.
Landskapet er felleseie, og kulturlandskapet har betydning for alle som bor i kommunen. Det gir rom for rekreasjon og skaper trivsel, bevarer biologisk mangfold og kulturhistorie. En nedbygging er en permanent ødeleggelse av et naturmiljø.
Mula ligger ved Sørfjorden som er en del av Ranfjordsystemet og har status som nasjonal laksefjord. Tiltaksområdet har umiddelbar nærhet til verneområdene på Røssågauren og i Breivika. En eventuell etablering av en hydrogenfabrikk vil medføre store terrenginngrep i området og langs fjorden. En dypvannskai er ifølge opplysninger i media planlagt etablert ved Mulklubben. Kunnskapsgrunnlaget som kreves for å gjøre informerte beslutninger fra Hemnes kommune sin side foreligger ikke. Det har ikke blitt gjennomført en åpen planprosess. Dermed finnes det ikke et planprogram eller er gjennomført utredninger. Det finnes heller ingen tegninger som illustrerer hvordan den påtenkte fabrikken og havna vil se ut. Hemnes kommune har valgt å ta ensidig side for den eventuelle tiltakshaveren og har lagt til side forpliktelsene som helhetlig forvalter av landbruk, natur, miljø og innbyggernes interesser.
En utbygging av et stort kaianlegg i Sørfjorden, vil endre den «smule sjøen» vi kjenner for all fremtid. Både selve utbyggingen av kai, skipstrafikk, en mulig mudring og etablering av skipsled i Skarpsundet vil føre til store forandringer i naturmiljøet i fjorden. I tillegg blir selve kaia og fabrikken på Mula godt synlig, skipstrafikken vil skape støy og utfordringer for bruk av fjorden både vinter og sommer og fiske vil blir berørt.
En industriutbygging vil ha både fordeler og ulemper for en kommune. Vi ser også helt klart at det er behov for en liten kommune å prøve å sikre seg nye arbeidsplasser, men i dette tilfellet er de samfunnsmessige konsekvensene for store. Vi kan ikke la «formannskapets våte drøm» få gå i oppfyllelse, når vi ser på alle negative konsekvenser dette vil medføre. Vi tror få personer egentlig ser for seg de totale samfunnsmessige konsekvensene av en stor fabrikk på Mula, og vi er sterkt kritiske til behandlingen denne saken har hatt så langt. Den er preget av rykter, hemmelighold og trusler. Skal et samfunn lykkes i å gjennomføre et så stort inngrep som det her er snakk om på en god måte, krever det åpenhet, involvering og informasjon om både positive og negative konsekvenser. Slik det er nå er verken befolkning i den berørte jordbruksbygda, organisasjoner, presse eller øvrig befolkning informert, før de siste ukene, med resultat at motstanden blir større.
Hemnes kommune har vært og er en viktig landbrukskommune, der en stor andel av befolkningen har tilknytning til landbruket direkte eller indirekte. Er målet til politikerne at vi i fremtiden skal bli en industrikommune, på bekostning av primærnæringen som har skapt den gode kommunen vi bor i??
Hemnes Bondelag og Naturvernforbundet i Rana og omegn, er i denne saken helt enige om at en nedbygging/utbygging av en stor fabrikk på Mula vil medføre så mange negative konsekvenser, at planene bør skrinlegges, og ressursene settes inn på andre områder. Vi håper hver enkelt politiker tenker seg nøye om, og lytter til befolkningen i denne saken. Vi ønsker alle en god utvikling i kommunen, men ikke basert på nedbygging av natur og jord, der det skal produseres mat.
Hemnes Bondelag Naturvernforbundet i Rana og Omegn.