Vet du hvordan du bruker en hjertestarter, og når du kan bruke den? Det vet nå mange av hytteeierne ved Steikvasselva, for der har hytteforeningen kjøpt hjertestarter.
Det er faktisk flere år siden Steikvasselv Hytteforening gikk til innkjøp av en hjertestarter. De fikk en avtale med Kari og Håkon Økland slik at den henger i en oppvarmet beholder på veggen til garasjen deres, helt inntil hovedveien som passerer Stekvasselv Gård, og åpen og tilgjengelig for alle døgnet og året rundt.
Det har heldigvis ikke vært behov for bistand fra hjertestarteren, men flere har nok vært litt usikker på om eget kunnskapsnivå er godt nok til å redde liv om ulykken skulle være ute. Det førte til at Markus Johansen Øren tok initiativ i påsken til å holde et lite kurs for både fastboende og hytteturister, og hva passer vel bedre i påsken enn å bruke kapellet i Sundslia, og det på Langfredag.
Strømløst
22 lydhøre personer hadde våget seg til åstedet, det ville nok vært enda flere om ikke en upassende strømutkobling i området etter helikopterbefaring på morgenkvisten gjorde middagsforberedelsene for mange litt mer komplisert enn til vanlig. Markus, som har tilegnet seg kunnskap gjennom innsats for Norsk Folkehjelp Korgen som sanitetsleder, hadde tatt med seg hjertestarteren, og visste og forklarte.
Det ble kjapt klart at en hjertestarter ikke er et mirakelinstrument som bare ordner opp når hjertet stopper. Hjertestarteren er et verktøy som kommer i tillegg til det aller viktigste, hjertekompresjon kombinert med innblåsinger, HLR.
Markus hadde ikke bare med seg hjertestarteren, men også forsøksdukka Anne.
– Om dere er alene må dere aldri forlate en pasient med hjertestans, men prioritere HLR, men heller kontakte noen før man starter med kompresjon, forklarte Markus, og demonstrerte på Anne.
Komprimering
– 30-2, 30 kompresjoner og så to kjappe innblåsinger, komprimer ned 3-5 cm mellom brystvortene.
Markus komprimerte og blåste, og fortalte at det hele kunne overvåkes av en app på telefonen som bedømte hvor riktig man utførte oppgavene.
Han fikk supplerende innspill fra Thore Rønning, som har lang erfaring fra brannvesenet.
– Det er viktig å sjekke miljøet, hva kan ha forårsaket hjertestansen, og sørge for frie luftveier.
Etter hvert fikk alle som ønsket muligheten til å teste sine egenskaper som livredder, og fikk også bedømmelse fra appen på hvor dyktig man var. Det førte til interne konkurranser, og enkelte ga seg ikke før de hadde nådd tilfredsstillende resultat. Christer Skreslett sa seg omsider fornøyd nå han nådde nivået til naboen, bare for å oppleve å bli slått grundig i støvlene av kona, Rakel Meisler, som slett ikke la skjul på gleden over å være best i hytta.
Tungt uten riktig teknikk
De som testet ble overrasket over hvor tungt det faktisk er, og at teknikk er viktig for ikke å slite seg ut veldig fort.
– Om man får kontakt med helsevesenet og de sender helikopter vil det allikevel ta minst en halvtime før hjelpen kommer. Da er det viktig å holde på med HLR helt til de kommer. Flere kan bytte på oppgavene, men det er viktig å ikke stoppe opp.
Samtidig fikk flere mer inngående forklaringer på selve hjertestarteren. Det følger med klare instruksjoner, men i stressende situasjoner vil de helt sikkert være en fordel å ha sett den i bruk i rolige omgivelser uten livstruende alvor rundt.
Hjertestarteren har en innebygd stemme som prater og instruerer hva man skal gjøre, og er trygg å bruke om man følger dette.
– Den må motta signaler som kan måles fra pasienten før den gir støt, og den gir ikke støt om hjertet faktisk slår.
Deltakerne var svært fornøyd med å få litt kunnskap om førstehjelp, og kanskje blir slike kurs faste innslag i påskefeiringen ved Steikvasselva i framtiden.