Debatten om vindkraftutbygging verserer i store deler av landet, og er stadig fremme i media og diverse debattforum. Hva tenker de politiske partiene i Hemnes om utbygging av vindkraft på Sjonfjellet?
De som står bak prosjektet, og ønsker å bygge ut Sjonfjellet hevder selv på sin hjemmeside at det haster med å øke kraftproduksjonen i regionen. De skriver: «Sjonfjellet Vindpark er en del av løsningen. Vindkraft er ikke bare en nødvendig for å sikre kraft til ny industri og arbeidsplasser, men også helt avgjørende for å sikre folk og bedrifter ren og rimelig strøm.»
Motstandere av Sjonfjellet Vindpark peker på flere forhold som de anser for negative, deriblant utbygging av urørt natur, med flere kilometer veianlegg, samt store «såler» til hver enkelt turbin. Det pekes på lydforurensing for folk på Hemnesberget, og de som har fritidsboliger langs Ranafjorden, samt master med blinkende lys døgnet og året rundt. I tillegg mener en del at reindriftsnæringen rammes.
Avisa Hemnes ønsket å lodde stemningen i kommunens politiske miljø, og sendte derfor et knippe spørsmål til alle partiene som stiller liste ved det kommende kommunevalget.
– Er (parti) for eller mot utbygging av vindkraft på Sjonfjellet?
– Har (parti) tatt et standpunkt til eventuell utbygging av vindkraft i Hemnes kommune?
– Ser dere i (parti) eventuelt noen ulemper for Hemnes om ei slik utbygging blir aktuell?
– Hvilke fordeler mener dere det eventuelt vil kunne gi Hemnes?
Hemnes SV, leder Wivian Mediå Horseng
– Flertallet i Hemnes SV er imot utbygging av vindturbiner både på Sjonfjellet og eventuelt i Hemnes. Utbygging på Sjonfjellet/Laupen har store negative konsekvenser for folk på Hemnesberget, Bardal, Utskarpen, Sjona og Nesna, med blinkende lys, fare for forurensning, infralyd som er helseskadelig, skyggekast, iskast etc.
– Jeg ser bare ulemper, ingen fordeler. Hus- og hyttepriser vil sannsynligvis falle, og Hemnesberget vil ikke bli et attraktivt bosted. Mange mener vi må ha mer kraft. Ja, det må vi, dersom vi skal ha datasenter (krypto) og andre kraftkrevende prosjekter overalt. Det finnes planer for hydrogen, datasenter og ammoniakk i Hemnes.
– Hemnes vil ikke få noen økonomisk kompensasjon eller skatteinntekter ved utbygging av Sjonfjellet, da fjellet ligger i Rana kommune. Hemnes har derfor ingen uttalerett.
– Har ikke hørt om at noen er interessert i utbygging av vindkraft i Hemnes.
Hemnes AP, leder Mette Varem
– Så lenge jeg har vært medlem av Hemnes AP har ikke saken om vindkraft vært oppe til diskusjon, hverken når det gjelder Sjonfjellet eller eventuelle etableringer i Hemnes.
Sosialdemokratene Hemnes (SDH), leder Vidar Lenningsvik
– Jeg har diskutert saken med styret og vi mener vårt tilsvar representerer vår holdning til denne og andre tilsvarende saker. Sosialdemokratene i Hemnes stiller valgliste i Hemnes kommune og i utgangspunktet vil det være kommunale saker som berører vår kommune som vil være vårt fokusområde. For at det ikke skal oppstå noen uklarheter i vårt standpunkt vedrørende energipolitikken i Norge så vil vi gjøre det klart at vi er uenig i dagens energipolitikk og mener denne politikken er negativ i forhold til energipris, industrisatsning og bosetting i landsdelen vår.
– Til det spesifikke spørsmålet, så er dette en utbygging i en annen kommune og SDH forholder seg i utgangspunktet til utfordringer i vår kommune. Hvis vi på ett eller annet tidspunkt skulle bli, eller anser at Hemnes blir såpass mye berørt at vi blir en part i saken er vårt standpunkt at vi er restriktive til flere store inngrep i naturen i Hemnes og områdene rundt kommunen.
– Vi går til valg på vårt program som uttaler følgende «SDH vil være restriktiv til mer utbygging av naturressurser i Hemnes».
– Punktene som er oppramset anses å være reelle og trolig berøre Hemnes i større eller mindre grad, og må anses som ulemper ved en slik utbygging.
– Hvis spørsmålet gjelder hvilke fordeler en utbygging av Sjonfjellet vil ha for Hemnes, må vel disse anses å være minimale, da det som tidligere påpekt er en utbygging i en annen kommune. Indirekte fordeler som økt sysselsetting, bosetting og lavere energipris vil være vanskelige å tallfeste, da man ikke sitter med info om noen av disse forholdene.
Hemnes MDG, leder Svein Hammer
– Hemnes MDG er nettopp restartet. Vi har derfor bare så vidt kommet i gang med å avklare våre politiske standpunkt. Vindkraft på Sjonfjellet er blant de sakene vi har rukket å diskutere, både på årsmøtet og gjennom en liten høring til medlemmene våre. Basert på dette slår vi fast at Hemnes MDG sier NEI til vindkraft på Sjonfjellet.
– På nasjonalt plan sier MDG at utbygging av ny fornybar energi skal «ta hensyn til natur- og friluftsverdier, dyreliv og livet i vassdrag og i havet. De Grønne vil derfor føre en restriktiv politikk for vindkraft på land, hvor ingen utbygginger skjer i urørt natur og der nye utbygginger bare tillates i nærhet til eksisterende tyngre inngrep.»
– MDG stiller dermed knallharde krav, men aksepterer samtidig at vi bør søke å høste energi fra vinden. Framfor et lettvint nei til alt, søkes det etter løsninger som er så naturskånsomme som mulig.
– Det er ikke holdbart å opphøye vindturbinen til en større fiende enn alt mulig annet vi mennesker gjør eller bygger. Alle som en skader vi naturen på masse ulike måter, hver eneste dag.
Hemnes Høyre, leder Tone Bente Båtstrand Husnes
– Vi har diskutert litt i kommunestyregruppa angående tema vindkraft, og er generelt opptatt av at vi i fremtiden trenger mer kraft og energi for å utvikle Nord-Norge i takt med det grønne skiftet. Vi er ikke imot vindkraft, men synes det er viktig å plassere vindmølleparker slik at belastningen på naturens mangfold blir minst mulig.
– Hemnes har hittil ikke vært høringsinstans for vindmøller på Sjonfjellet, noe som ikke har ført til et tydelig standpunkt fra vår side i Hemnes Høyre.
– Det har heller ikke vært konkrete planer for Vindmøller i Hemnes kommune. Så for oss er uttalelsen at vi ikke er imot vindkraft, men at kunnskap og hensyn til lokale forhold spiller en viktig rolle for engasjement i hvert enkelt tilfelle.
– Utover dette jobber vi nå med Hemnes høyres program til Valget og vil der si noe om hvordan vi ønsker å forholde oss til temaet i den neste perioden.
Hemnes FRP, leder Bjørn-Terje Nilssen
– Hemnes FrP er imot utbygging av vindkraft på Sjonfjellet.
– Hemnes FrP er imot utbygging av vindkraft i Hemnes kommune.
– Bare ulemper.
– Ingen som helst.
– Og, sånn «just for the record»: Fremskrittspartiet sier prinsipielt nei til vindkraftutbygging på land. Dersom det vurderes å åpne for vindkraftutbygging på land, kan dette kun gjøres etter plan- og bygningslovens bestemmelser etter en lokal folkeavstemning i den enkelte kommune som viser at folket ønsker dette.
Hemnes Venstre, leder Petter Yksnøy
– Hemnes Venstre heller vel mer imot utbygging av vindkraft på Sjonfjellet.
Fra vårt ståsted synes det å bli skapt et inntrykk av at disse løsningene haster, og at disse planene er eneste mulig løsning på kraft problemene. Der stiller vi oss spørrende. Til tross for at det haster med det grønne skifte så mener vi at vi må ta oss tid til skikkelige konsekvensutredninger før vi tar noen forhastede beslutninger. Fosen-saken er et godt eksempel på at det går tidvis for fort i svingene.
– Hemnes venstre har ikke tatt noe standpunkt til en eventuell utbygging av vindkraft i Hemnes kommune. Det vi vet er at det har blitt gjort store naturinngrep i Hemnes kommune fra før som er irreversible. Vi vet jo at det er svært lønnsomt å heller oppgradere våre vannkraftverk slik at de effektiviseres. Der trenger vi ikke store investeringer for forsyningslinjer, veier og annen infrastruktur, for det er der allerede.
Har føltes unaturlig å ta stilling til noe som ikke har vært på dagsorden.
Om dagen skulle komme, så vil nok parti-demokratiet fort kunne ta stilling til det.
– Vi stiller oss bak ansette negative forhold som nevnt fra motstanderne.
– Ulempene kan være mange, derfor bør det konsekvensutredes nærmere.
– Nedbygging av natur, lyd og lysforurensning for både dyr og mennesker. Reindriftsnæringens menneskelige rettigheter. Det er mange hensyn som må tas. Og det er viktig at det blir gjennomført på en forsvarlig måte.
– Svar på de 2 siste spørsmålene: Det er vanskelig å ta stilling til noe som er bare hypotetisk.
Hemnes Senterparti, leder Felicia Skreslett-Smalsundmo
– Vi synes det er vanskelig å skulle ta noe bastant standpunkt til et prosjekt som ikke ligger i vår kommune. Det aller viktigste for SP, er at utbyggingen er godt forankret hos lokalbefolkningen og at kommunen til enhver tid skal ha veto-rett. Samtidig vet vi at det er store konflikter rundt denne utbyggingen, og at SP både i Nesna og Rana har sagt nei til vindkraft på Sjonfjellet. Vi ønsker selvsagt å støtte de i det, og håper at vi ikke trenger å finne ut hvilke konsekvenser dette vil få for innbyggerne våre på Hemnesberget mtp lyd-/lysforurensning.
– Hemnes Senterparti sier nei til utbygging av vindkraft i kommunen. Store deler av vår utmark er i aktiv bruk som beite av både jordbruks- og reinbruksnæringen, og vi ønsker å fortsette å støtte opp om de, også i møte med slike prosjekter.
– Naturinngrepene som kreves for en slik utbygging er også så alvorlige at det er vanskelig å godta, i tillegg til den negative innvirkningen på dyrelivet og utslipp av mikroplast. Samtidig eies 67% av norsk vindkraft av utenlandske selskap – skal vi virkelig ofre deler av vår natur og kultur for så å sende verdiene ut av landet?
– Hemnes bidrar allerede i stor skala til kraftproduksjon gjennom vannkraft, og har gjort det de siste 68 årene. Dersom det er ønskelig å øke kraftproduksjonen mener vi det er fornuftig å heller se på hvordan man kan oppgradere eksisterende kraftverk, i stedet for å prøve å finne opp kruttet på nytt.
Rettferd og Frihets Partiet, leder Øystein Meier Johannessen
– Vi er imot hele vindkraftsvindelen med «Sjonfjellet Vindkraft a/s», som ble presentert som en nødvendig ingrediens i oppskriften på ei «spikersuppa» tre lugubre spikersuppekokker skulle tilberede i Mo i Rana, om de fikk frigitt et større område hvor de ville kunne få produsere vindkraft.
Uten motforestillinger eller betingelser så ble et vindmølleområde gitt til kokkene av «spikersuppa» Freyr a/s.
Etter at kokkene fikk tildelt ingrediensen Sjonfjellet, så underslo de denne fra oppskriften til «suppa» de med store geberder skulle servere Ranværingene. Denne saftige «biffen» har de ikke lagt skjul på at den er deres personlige honorar for å underholde godtroende journalister, politikere, administratorer og noen fremstående industrikoryfeer i Rana, med skrøner og eventyrfortellinger om hvor mange arbeidsplasser de skulle tilføre Rana-regionen.
For å markere vår uvilje mot det bedrageri som skapte forestillingen eller idéen om Sjonfjellet Vindpark A/S foreslår vi at natt til 1.mai så telter alle vi motstandere av vindmøller, på Sjonfjellet, og brenner vardebål.
– Vi mener at forurensningsproblemene knyttet til vindmøller er altfor dårlig utredet.
Vi kjenner ikke til skadepotensialet og konsekvensene av de store mengder mikroplast og hydraulikkolje som hver produksjonsenhet årlig avgir til naturen rundt seg, og konsekvensene som avrenningen kan forårsake på livet i vannet. Heller ikke skadeomfang og langtidsvirkningene på miljøet som blir berørt. Det gjelder mennesker, fugler, insekter, dyr og plantefauna.
– Om vi melder oss ut av ACER, som vil ha myndighet til å forplikte/pålegge Norge å levere 70% av el-kapasiteten som de utenlandske kablene evner å levere, så vil vi aldri mere bli å få oppleve de strømprisene som norske forbrukere fikk oppleve i år.
– Raust har Hemnes kommune regulert store områder av urørt natur til produksjon av el-kraft, som har kommet hele Norge til nytte. Jeg synes derfor vi bør sette foten ned mot å ødelegge mere av urørt natur, for denne gangen å tilfredsstille grådige el-spekulanter som reiser land og strand rundt; forkledde som forkynnere og emissærer av Det Grønne Evangelium, hvor de forteller at vi i Norge må bygge vindmøller om vi skal redde fremtiden til våre barn og barnebarn.