Øystein Meier Johannessen topper den åttende og siste lista foran høstens kommunevalg.
Lista er kvittert mottatt ved Hemnes rådhus fredag 31. mars, nøyaktig klokken 12.00. Dette er identisk med fristen for å stille listeforslag. Tillitsvalgte for lista er Øystein Meier Johannessen og Carl Andreas Hope Rydsaa.
Totalt ser det ut til å blir åtte lister som stiller til kommunevalget i høst. Avisa Hemnes har presentert alle, du kan se alle sakene på vår samleside.
Johannessen har flere ganger tidligere stilt egen liste ved kommunevalget i Hemnes, og har også lykkes med å få nok stemmer til å bli innvalgt, siste gang ved valget i 2011. Ved de to siste kommunevalgene har det derimot ikke blitt nok mange stemmer, men nå satser han på comeback. Ved siste kommunevalg holdt det med 85 stemmer for å bli representert i kommunestyret.
Flat struktur
Lista har ingen forhåndskumuleringer, så strengt tatt betyr ikke listetopp at denne vil bli innvalgt om lista får nok mange stemmer.
Alle partier som ved forrige stortingsvalg oppnådde 5.000 stemmer i hele landet kan stille liste ved kommunevalget. Partier som ikke oppfyller dette kan allikevel stille liste om de lykkes med å få underskrifter fra et antall som utgjør minst 2 prosent av stemmeberettigede ved forrige kommunevalg.
Lista har fått det velklingende navnet «Rettferd og Frihets Partiet».
– Hva er bakgrunnen for denne lista?
– Jeg forsøker å stjele år fra alderdommen og ennå i noen år slippe å ta til alvorlig overveielse om hvorvidt man skal eller bør gjennomføre plan B i livet.
– Dette er en liste som krever 80 underskrifter for å få stille, var det vanskelig å skaffe nok underskrifter?
– Jeg har ikke samlet alene, men jeg har ikke møtt noen form for uvilje mot liste planene; heller tvert imot, men nå har jeg ikke spurt noen av AP-falangistene som var med på å ødelegge Hemnes AP om hvorvidt de stiller seg velvillig til å gi sin underskrift til at vår liste får delta ved årets kommunevalg.
– Har lista et eget program, eller blir det opp til hver enkelt listekandidat å bestemme sine kampsaker?
– Lista ønsker at kandidatene skal arbeide for at kommunen styres etter prinsipper som det store flertall av kommunens innbyggere opplever som rettferdig. Politikerne sine beslutningsavgjørelser må bygges på likeverd og rettferdighet, noe som forutsetter bruk av forstanden.
– Listenavnet vekker assosiasjoner til partinavn fra andre deler av verden, hva er bakgrunnen for navnet?
– Listenavnet er valgt ut blant mange andre alternative forslag. Jeg kalte en gang ei liste som Hemnes Upolitiske Liste, noe som førte til ørkesløse diskusjoner om det gikk an å kalle ei politisk liste «upolitisk». Til slutt måtte jeg søke hjelp i et eksisterende «bevis» for at Gud ikke er allmektig, forteller Johannessen.
Upolitisk?
– Som svar på at vi ikke kunne være politisk og upolitisk på samme tid begynte jeg å si at jeg trodde at Gud var allmektig, selv om han evnet å lage en stein så stor og tung at han ikke ville klare å løfte den selv. Jeg håper vi denne gang slipper å bruke lang tid på forklare vårt navnevalg som vi mener på en generell og enkel måte forklarer hva vi ønsker å stå for.
– Du har det siste året gjort deg bemerket med å tale Russlands sak i deres krig mot Ukraina, er dette et tema du vil trekke inn i lokalpolitikken?
– Jeg ser ikke at krigen USA, NATO og EU kjemper mot Russland i Ukrainas navn på noen måte kan avgjøres av Hemnes kommunestyre, sier han, og føyer til:
– Men jeg utelukker ikke at jeg vil sende en interpellasjon til kommunestyret om at Hemnes kommune sender ei anmodning til regjeringen om heller å bruke penger og anstrengelser på å få i gang en fredsprosess i stedet for å sende flere dødbringende våpen ned til Ukraina, som bare fører til en forlengelse av krigen og flere drepte ungdommer på begge sider. Et slikt ønske om fredsmekling regner jeg med å ville kunne få støtte på, fra også andre i kommunestyret, om jeg skulle lykkes med å bli innvalgt.
Ikke stilt seg til rådighet
– En av listekandidatene står allerede oppført på annen liste, og kandidatene kan trekke seg om de ønsker. Frykter du at lista skal få så få navn igjen at den blir underkjent?
– Nei, om så skjer så gir valgloven oss anledning til å etterfylle de som trekker seg, med noen vi har spurt og som skriftlig kan signere og akseptere å stå på lista.
Listetopp Johannessen avslutter med å fortelle at det er bare to personer av listekandidatene som er spurt om de er villige til å stå på lista, det må være lov å anta at dette gjelder de to tillitsvalgte for lista.
Valgloven er slik at alle som fyller 18 år i valgåret kan oppføres på forslag til liste, med noen få unntak. Derimot er det ikke lenger noen plikt til å stå på lista ved valget, alle som er foreslått vil nå få en melding om at de er å finne på ei valgliste, men kan be om at deres navn blir strøket.