Det var stor spredning i alder når det i helga ble arrangert skogshestkurs i Korgen. Nærmere 30 personer fra hele regionen deltok, hvor yngste var 15 år og eldste 79.
Arrangementet var et samarbeid mellom Hemnes og Rana Dølahestlag og Stall Reinåmo, og fant sted i Nerleiren i Korgen. Det deltok fem dølahester og fire fjordinger, i tillegg til en shetlandsponni og en pinto. Til sammen var det nærmere 30 personer fra hele regionen på arrangementet
Innleid instruktør var Øystein Lien fra Agder. Øystein ble født i 1957, akkurat i tide til å oppleve 60 tallet, det siste tiåret arbeidshestens innsats var så stor at den i noen grad ble regnet med – da hovedsakelig i skogbruket.
– Han vokste opp på en liten gård på Sørlandet, og hans far var en av de som brukte hest lenger enn bønder flest. Mest fordi han ikke tok seg råd til å kjøre traktor. Dette medførte at han som ungdom måtte bruke hest når han var med i arbeidet. Trist syns han den gang, han hadde jo mer lyst å kjøre traktor, forteller Hanne Haga, nesteleder i Hemnes og Rana Dølahestlag.
Senere i livet har Øystein Lien vært glad for kunnskapen og erfaringene han fikk med seg gjennom dette arbeidet. Han overtok etter hvert den lille gården, men det var aldri aktuelt å hente ut noe inntekt fra jorda og skogen på gården og han har hatt fulltidsjobber fram til han ble AFP pensjonist for drøyt tre år siden.
– Men, han har hele tiden ønsket å holde gården i hevd og da mest brukt hester som trekkraft. På den måten har barnelærdommen blitt holdt vedlike og også videreutviklet. I dagens samfunn med sosiale medier gir det også en stor mulighet for å få kontakt med andre med samme interesse, utveksle erfaringer og lære av hverandre, fortsetter Hanne.
Teori og praksis
Fredag kveld var satt av til teori og sosialt samvær. Deltakerne fikk en innføring i praktisk bruk av hest i skogen, hogstteknikk, ulike redskaper til ulik bruk samt fordeler og ulemper ved disse.
Lørdag og søndag var satt av til praktisk arbeid i skogen med teoripauser underveis. Det var hogd ned endel skog i forkant av kurset, og oppgaven var å få virket ut av skogen og fram til egnede lunneplasser.
– Det ble hovedsakelig brukt Ulvindrag til oppgaven, men flere fikk prøve seg med slepsaks eller bøyledrag med svingbanke. Det ble demonstrert hogst for drift med hest, både for å venne hestene til lyden av motorsaga og for å vise hogstteknikk i praksis. Det ble demonstrert framkjøring av virke fra lunneplassen med støtting (bukk og geit), forteller Hanne.
Kommunikasjon
Mye av teorien underveis handlet om kommunikasjon med hesten, hvor målet er at hesten skal jobbe med så lite innvirkning som mulig og til slutt kunne styres bare på stemmen.
– Det var også stort fokus på sikkerhet og å arbeide ved hjelp av tyngdekraften for å unngå så slite seg helt ut. Skogsarbeid er hardt arbeid og de gamle skogskarene hadde mange triks for å unngå å bryte for hardt på kroppen ved håndtering av grove tømmerstokker, sier Hanne.
Alle deltakerne fikk prøve seg både i lett terreng og mer utfordrende løyper. De fleste frammøtte ble nok overrasket over hvor lett hestene tok seg fram med lass i ulendt og delvis bratt terreng.
– Vi samlet oss i gammelstua på gården til nydelig varm lunsj og dessert begge dagene og på lørdagskvelden var det ny runde med teori og faglige diskusjoner langt ut i de sene kveldstimer.
Idyll eller slit?
– Skogsarbeid med hest – er det noe man fortsatt har bruk for, eller er det i stor grad overtatt av maskiner?
– Det er i dag kun et fåtall personer som bruker hesten i næring i skogen. Målet med kurset er å spre kunnskap om skogsdrift med hest, slik at flere får opp øynene for hesten som arbeidskollega i skogen igjen, samtidig som vi ønsker å bevare kunnskapen om denne typen drift. Men, som Øystein Lien sier, så hverken tror eller håper han at arbeidshesten blir så viktig som den engang var, sier Hanne.
– For dem som liker hest kan det nok virke ganske idyllisk med arbeidshester overalt og i all slags arbeid. Men, livet med arbeidshest var et fryktelig slit som man er glad for er slutt for både to og firbeinte. Samtidig fortalte Øystein Lien at han var glad for at det virker å være økende interesse for å bruke hesten igjen i passende arbeid. Det å ha en hest som arbeidskamerat, få til et samarbeid med hesten som gjør at en får gjort litt nyttig sammen gir han en god opplevelse.
– Og som han sier, «Det virker som det er flere enn gamle gubber som meg som har oppdaget at nettopp det å bruke hesten til noe nyttig, noe mer enn «bare til hygge», tilfører en ekstra dimensjon inn i forholdet til hesten». Og å holde kurs som dette og bidra til at flere får den opplevelsen synes han er veldig flott.
Utfordrende og lærerikt
– Mange av deltakerne har egen skog eller beite de ønsker å rydde eller tynne og hesten gir ofte mindre innvirkning i terrenget enn tunge maskiner. I tillegg kommer den seg fram på steder der det kan være vanskelig å komme til med traktor eller andre maskiner.
– I dag finnes det også konkurranser i skogshestkjøring. Vi har derfor et ønske framover om å arrangere flere kurs og hvem vet, kanskje en eller flere kursdeltakere kan hevde seg i framtidige Skogshest- NM?
Felleskjøpet i Mo i Rana og Mosjøen sponset arrangementet med motorsagbensin, sagkjedeolje og hestegodt til alle de deltakende hestene.
– Vi takker så mye for støtten! sier Hanne.
Selv har hun liten eller ingen erfaring fra skogsdrift med hest, selv om hun har drevet med hest stort sett hele livet.
– Det var et utfordrende og lærerikt kurs, og jeg drar hjem med masse ny kunnskap som jeg gleder meg til å prøve ut i skogen hjemme på Nesna. Og med et utpreget konkurranseinstinkt er det ikke umulig at jeg hiver meg ut i en skogshestkonkurranse etter hvert, avslutter Hanne Haga, nesteleder i Hemnes og Rana Dølahestlag.