Berit Bærland (75) elsker å gå på ski. Hun etterlyser oppkjørte løyper utenom lysløypene, for dem som ønsker å gå på ski i høyden og kose seg med en matpakke og en kopp kaffe.
Avisa Hemnes fikk besøk av ei engasjert dame i anorakk og skisko, tirsdag. Berit Bærland kom rett fra Korgfjellet, etter en tur på ski, for å dele sin frustrasjon og sitt hjertesukk med oss.
Bærland kom flyttende fra Hurdal, og har til sommeren bodd i Olderneset i Korgen i ti år. Hun har vært glad i å gå på ski hele livet, og har også en aktiv skikarriere bak seg. Den spreke dama setter fortsatt like stor pris på turer med ski på beina. Dog helst utenfor lysløypa.
Slik skal skiløyper se ut!
– Jeg koser meg med å gå på ski, og ønsker å gå på skiturer og kose meg med en matpakke og kanskje en kopp kaffe. I lysløypene går de som vil trene, og gå fort. Jeg ønsker meg et alternativ til det, her i nærområdet, formidler hun, og viser frem bilder fra Eidsvoll Ullensaker Blad.
– Slik skal skiløyper se ut, utbryter hun og ler litt i alvoret.
Bærland bruker Korgfjellet mye, setter pris på at det ligger så tilgjengelig til, og vil komme seg opp i fjellet på vinterstid også. Hun nevner at hun har forsøkt å snakke med både idrettslag og to ordførere om saken.
– Men det har ikke skjedd noe. Økonomi blir brukt som argument. Samtidig snakkes det mye om folkehelse, og det å komme seg ut i naturen på ski er absolutt det, poengterer hun.
– Det finnes steder man kan søke om penger også, kanskje kan man søke eksempelvis Gjensidigestiftelsen om tilskudd til å lage bruer over bekker, eller slikt.
– Hva med å bruke løypen som kjøres opp langs anleggsveien, av frivillige i idrettslaget, fra Vesterli?
– Det blir jo å gå på ski etter en vei, nede i lavlandet. Jeg ønsker meg løyper litt mer opp i høyden for å få litt utsikt og komme seg på fjellet, kommer det kjapt fra den spreke dama på 75 år.
Løypene som kjøres opp i påsketidene, av blant annet idrettslag og folkehjelpa setter hun pris på, men hun ønsker et tilbud resten av vinteren også. Skuterløypene kan bli harde å ferdes i, når det fryser på.
– Hvor er det du ønsker løyper?
– Det kan jo være oppover Korgfjellet, for eksempel, for å komme seg opp i høyden. Det skyldes gjerne på at det blåser igjen, men om det i alle fall kunne blitt kjørt opp løyper lørdag og søndag, hadde det hjulpet på, selv om jeg gjerne går på ski hele uka.
Bærland nevner at hun vet det brukes midler til å holde skuterløyper åpne i kommunen, og synes det på lik linje burde brukes litt ressurser til dem som liker å ferdes i naturen med ski på beina.
– Det er ikke det at jeg vil skuterløypene til livs, men det er mange som liker å gå på ski. Jeg møter mange når jeg er ute, som irriterer seg over det samme, men det er ingen som sier det høyt andre steder, så nå bestemte jeg meg for å gå til dere i avisa.
Folkehelse og livskvalitet
– Slike skiløyper for rekreasjon, og for å holde seg i form ville være noe både for eldre, og barnefamilier som vil komme seg ut på ski, og ikke bare i påsken, avslutter hun, og håper at dette er noe som noen kan ta tak i og trekke i noen tråder for å få realisert: til glede for både eldre skientusiaster, og unge.
Bærland nevner også at slike skiløyper vil være i tråd med kvalitetsreformen for eldre, som det jobbes med: «Leve hele livet».
Reformen Leve hele livet sin målgruppe er eldre over 65, både hjemmeboende med og uten tjenester, samt eldre i institusjon. Reformen skal bidra til: – Flere gode leveår der eldre beholder god helse lenger, opplever at de har god livskvalitet, og at de i større grad mestrer eget liv, samtidig som de får den helsehjelpen de trenger når de har behov for den.
Reformen har flere innsatsområder, blant annet Aldersvennlig Norge, og aktivitet og fellesskap, to områder som berører det som Bærland bærer frem som et ønske, i tillegg til folkehelseperspektivet.
– De eldre bes ta ansvar for egen alderdom også, så det er det jeg gjør nå, smiler Berit til slutt.