I møte i helse-, oppvekst- og kulturutvalget (HOKU) i Hemnes kommune tirsdag 14. mars foreslås det å bevilge kr 120.000 til ei oppgradering av Nordlands Avis.
I kommunedirektørens innstilling i saksutredningen heter det at «Hemnes kommune bevilger kr 120.000 til teknisk vurdering og istandsetting av maskiner på Nordlands Avis. Arbeidet vil utføres av firmaet prøvetrykk v/Petter Brattland og frivillige tilknyttet trykkerimuseet Fjell-Ljom på Røros.»
Finansieringen skal hentes fra Statkraft-fondet.
Målsettingen i første omgang er at befaringen og dugnaden skal sette i stand maskinene for aktiv bruk, i den grad det er mulig, samt å skaffe best mulig oversikt over hva som kreves for en fullverdig bruksstand.
«Fotefar mot nord»
Saksbehandler Øystein Dyrlie hos Hemnes kommune skriver i sin redegjørelse at Nordlands Avis ble startet på Hemnesberget i 1893 og lagt ned i 1978, og at avisen hadde et stort nedslagsfelt da den var i drift. Avisens lokaler ble ødelagt i forbindelse med bombingen under krigen, men ble bygd opp igjen, og lokalene og maskinene står i dag tilnærmet likt slik de sto den dagen avisa ble lagt ned.
Hemnes kommune arbeider for tiden med ny Kulturminneplan, og her vurderes kulturminne-verdien til Nordlands Avis som svært høy. Anlegget har høy kildeverdi med både maskiner og inventar i behold. Den har også høy identitets- og symbolverdi på Hemnesberget. En stor plussverdi er også at lokalene inngår som et element i etterkrigsbebyggelsen på tettstedet.
Nordlands Avis er i tillegg Hemnes kommune sitt «Fotefar mot nord»-prosjekt.
Lite brukt
Lokalene tilhører nå Boligstiftelsen i Hemnes, leies ut til Hemnes kommune og er tilgjengelige for publikum kun på henvendelse til kommunen eller Helgeland Museum. Nordlands Avis er ikke innlemmet i museumsavtalen mellom Hemnes kommune og Helgeland Museum. Lokalet har de siste årene vært svært lite brukt, og både maskiner og lokalet bærer preg av å ha stått ute av bruk i lengre tid. Likevel har det potensiale for aktiv bruk og formidling med relativt beskjedne ressurser.
Sjelden dugnad
Direktør for Helgeland Museum har i dialog med Hemnes kommune diskutert muligheten for å få aktivisert det gamle trykkeriet til Nordlands Avis. I den forbindelse tok museet kontakt med fagfolk og ildsjeler innen trykkeribransjen, og tok initiativ til en befaring i avislokalene med tanke på å få en ekstern kulturhistorisk vurdering og en vurdering av muligheten for å aktivisere trykkeriet i fjor.
I etterkant var det en befaring 21. og 22. april 2022. På denne befaringen deltok Jens Hystad og Petter Bratland i tillegg til representanter fra Helgeland Museum og Hemnes kommune. Førstnevnte med lang erfaring blant annet fra drift av Fjell-Ljom på Røros, som er et av Skandinavias best bevarte avistrykkerier. Petter Brattland har erfaring med trykking på tradisjonell metode, og driver firmaet Prøvetrykk.
På denne befaringen ble det avklart at utstyret er i rimelig god stand, alle forhold tatt i betraktning.
Miljøet rundt Fjell-Ljom ser Nordlands Avis som så interessant at de er villige til å stille på dugnad for å sette den i stand. Samtidig ser de muligheten for at Nordlands Avis kan bli en del av det forholdsvis lille miljøet rundt eldre trykkerier og tilhørende tradisjonshåndverk.
Det anses som svært spesielt at folk med høy kompetanse tilbyr å stille på dugnad i en fremmed kommune, og at dette derfor i realiteten er et tilbud helt utenom det vanlige.

Hemnes kommune ønsker derfor å ta prosessen for å sikre aktiv bruk videre, og i den forbindelse organisere en ny befaring.
Målet vil da være å skaffe en bedre oversikt over anlegget enn det man fikk på dagsbefaringen i fjor. Videre vil man starte på den tekniske oppgraderingen av maskinene, se om forbruksmateriell som valser etc. kan reddes, om det må bestilles deler og lignende.
I sakspapirene står det at det også vil være aktuelt med et åpent arrangement med tekniske kulturminner som tema en av kveldene de er på Hemnesberget, dette koordinert med arbeidet med kulturminneplanen.
Ønsker mer bruk
Saksbehandlers vurdering er at Nordlands Avis er et av de best bevarte avislokalene fra første halvdel av 1900-tallet som finnes i Norge. Her er både teknisk utstyr og inventar i behold, noe som gir Nordlands Avis svært høy kulturminneverdi. Avisen har dessuten høy verdi både som en del av bymiljøet på Hemnesberget og som del av den teknisk-industrielle kulturhistorien i Hemnes kommune.
På bakgrunn av dette er det ønskelig for Hemnes kommune med en mer aktiv bruk av lokalet. Anleggets beskaffenhet og beliggenheten midt i sentrum legger til rette for dette.
Da «Fotefar Mot Nord»-prosjektet i sin tid ble opprettet var tanken en aktiv bruk og formidling av avisen. Med riktig forvaltning kan avislokalene, utstyret og avisas historie potensielt øke attraksjonsverdien for Hemnes og Hemnesberget både for fastboende og tilreisende, og slik være en viktig del av pågående stedsutvikling.
Hemnesberget har et kreativt miljø med forholdsvis tett konsentrasjon av kunsthåndverkere, og også for disse vil ny aktivitet i avislokalet være positivt. Bygdeutvikler har i den forbindelse vært i kontakt med lokale aktører som ser med interesse på at Nordlands Avis blir restaurert.
Etter behandling i HOKU skal så saken videre til formannskapet og kommunestyret.