Ved utgangen av februar var det registrert 1.728 helt ledige arbeidssøkere i Nordland. Dette utgjør 1,4 prosent av arbeidsstyrken og er lavest i landet.
Vi har nå hatt et helt år med rekordlav ledighet i Nordland, og tidenes mulighet for å inkludere flere av de som står utenfor arbeidsmarkedet. Det skriver NAV Nordland i ei pressemelding, der den lave ledigheten omtales.
Med 360 arbeidssøkere på tiltak sammen med de helt ledige får vi en bruttoledighet på 1,7 prosent. Dette er også lavest i landet, her likt med Troms og Finnmark. I tillegg til de helt ledige og arbeidssøkere på tiltak er det 936 delvis ledige i Nordland. Dermed er det totalt 3.024 arbeidssøkere i Nordland som utgjør 2,5 prosent av arbeidsstyrken. Det er 1.050 færre arbeidssøkere enn samme måned i fjor, som gir en nedgang på 26 prosent.
– Utviklingen vi har sett i ledigheten det siste året er gledelig, sier direktør ved NAV Nordland Cathrine Stavnes.
– Nå er det mange virksomheter som er på jakt etter nye medarbeidere. Om en ikke finner arbeidssøkere med de rette kvalifikasjonene i arbeidsmarkedet, oppfordrer vi bedriftene til å skape kompetansen selv ved for eksempel å ansette ufaglærte og tilby fagopplæring i bedriften. Dette kan vi i mange tilfeller gi støtte til fra NAV, legger hun til.
Få ledige også i Hemnes
Tallene for Hemnes kommune er, i likhet med resten av fylket, svært lave når det kommer til arbeidsledighet. Ved utgangen av februar er tallet på helt ledige nede på 30, noe som utgjør 1,4 prosent av arbeidsstyrken. Det er likevel en oppgang på 4, eller 15 prosent, sammenlignet med samme tidspunkt i fjor.
Prosenttallet for delvis ledige i Hemnes er nå nede på 0,4, som tilsvarer 8 personer. Det er en nedgang på 10 personer fra i fjor, en tilbakegang på hele 56 prosent.
Vi har i tillegg 4 permitterte i kommunen, og disse utgjør 0,2 prosent av arbeidsstyrken.
Når det gjelder tallet på arbeidssøkere på tiltak er dette for Hemnes kommunes vedkommende 0.
Sommerjobber
Mange bedrifter annonserer i disse dager ledige sommerjobber. Gjennom hele januar og februar har vi registrert et stort antall jobber innen mange næringer, flest innen helse, salg, service og reiseliv. I løpet av februar ble det lyst ut 628 stillinger og utgjør 24 prosent av totalt antall publiserte stillinger.
– Sommerjobbene som ikke krever formell utdanning i samme grad som ved ordinære stillinger, er en strålende mulighet for arbeidssøkere til å få en smak på arbeidslivet, og i noen tilfeller kan NAV bidra med lønnstilskudd, sier direktør Stavnes.
– I en sommerjobb kan arbeidssøkerne opparbeide seg verdifull erfaring, og arbeidsgivere kan knytte kontakt med mulige framtidige arbeidstakere, sier hun.
Arbeidsledigheten i Nordlandskommunene
20 av fylkets kommuner har 1,5 prosent helt ledige eller lavere. Blant disse er Røst kommune som ved utgangen av februar har ingen registrerte arbeidssøkere. Træna har fylkets høyeste ledighet på 3,3 prosent. I de større bykommunene har Bodø en ledighet på 1,1 prosent, Rana 0,9 prosent, Narvik 1,5 prosent og Vefsn 1,1 prosent.
Landet som helhet har en ledighet på 1,9 prosent helt ledige. Nordland har lavest ledighet av alle fylkene med 1,4 prosent helt ledige, etterfulgt av Trøndelag, Troms og Finnmark som har 1,5 prosent helt ledige. Høyest ledighet av fylkene finner vi i Vestfold og Telemark som har 2,5 prosent helt ledige. Ser vi på bruttoledigheten (helt ledige og arbeidssøkere på tiltak) ligger Nordland lavest her sammen med Troms og Finnmark på 1,7 prosent.