Gabriele Letukaite (27) startet bedriften Muskelterapi og Massasje for litt over et år siden, og måtte nylig bytte lokaler. Nå er hun igjen klar for å tilby sine tjenester der hun helst vil være: i sentrum av Hemnesberget.
Hun ble utdannet fysioterapeut i Litauen, en utdannelse som ikke uten videre ble godkjent da hun kom til Norge i 2017. I starten var Gabriele Letukaite i deltidspraksis hos Hemnes Fysioterapi og Rehabilitering, men i 2021 startet hun sin egne bedrift, Muskelterapi og Massasje.
– Hvorfor måtte du få nye lokaler?
– Før delte jeg lokaler sammen med Polakdot Frisør, men så gikk dem konkurs. Jeg fikk tilbud om å overta lokalet, men det ble både for dyrt, og var mye større enn jeg hadde behov for.
– Jeg hadde jo pusset opp der, og det var det første lokalet jeg hadde som selvstendig næringsdrivende, så det var på en måte babyen min. Det ble litt nedtur, og jeg tenkte lenge på hva jeg skulle gjøre videre. Jeg tenkte på å ordne et rom hjemme på Juvika, men jeg synes det er trist hvis man flytter tilbudene fra sentrum. Heldigvis fikk jeg tips om lokalet over Coop Prix, og fikk ja til å leie der.
– Har det vært mye jobb å pusse opp?
– En del, men det var mye mer i det forrige lokale. Her måtte det for det meste bare litt sparkling, maling og interiør til. Men jeg er opptatt av at det skal være ordentlig og fint for kundene. Selv om vi er i Hemnes og ikke en storby, så betyr det ikke at kvaliteten skal være noe dårligere.
– Du driver ikke bare med massasje og muskelterapi lenger?
– Nei, jeg tok etter hvert kurs iblant annet brynsstell, vippeløft og fotpleie. Skulle jeg ha stått med massasje 8 timer om dagen hadde jeg nok blitt ufør før jeg var 30. Jeg måtte ha noe å variere med.
– Fikk du godkjent fysioterapiutdanningen i Norge?
– Nei, dessverre var det et veldig tungvint system. For å få den godkjent i Norge hadde jeg trengt et år med praksis, som må søkes om gjennom Fylkesmannen. Da kunne jeg blitt sendt rundt i Norge på forskjellige steder. Jeg kjente at jeg var veldig ferdig med studielivet, og jeg hadde regninger å betale, derfor ble det til at jeg ikke gjorde det.
– Jeg er medlem i Norsk Massasjeforening, og har da tillatelse til å jobbe som massasjeterapeut. Hadde jeg vært godkjent fysioterapeut hadde det vært en del fordeler, for eksempel at det hadde blitt billigere for enkelte kunder, og at fysioterapeut er en beskyttet tittel. Jeg velger å se positivt på det, og ikke tenke at fire års utdannelse på universitetet gikk i vasken.
– Hvor mye jobb har det vært å starte opp for seg selv?
– Mange starter bedrift for å få styre arbeidstiden selv, og få mer fritid. Sannheten er at du er på jobb 24/7. Og så har man mange roller, jeg er for eksempel både vaskedame, snekker og økonom i tillegg til den ordinære jobben.
– Alle dagene er ikke like bra, men man kan enten grave seg ned eller velge å se opp. Det tyngste er å ikke ha en sjef å snakke med om det skjer noe. Får man klager kan man ikke ta det personlig, man må være den ansvarlige sjefen.
– Det skal også sies at jeg har fått en del nye egenskaper. Før var jeg utålmodig og hadde lite toleranse for en del ting. Nå er jeg ofte stolt av meg selv fordi jeg ikke eksploderte i enkelte situasjoner. Det er mange stressfaktorer i løpet av en dag, og det krever mye energi å jobbe med mennesker.
– Er folk i Hemnes flinke til å bruke deg?
– Jeg har ikke fullbookede lister en måned i forkant, men det fylles i løpet av uka. Og så er det gjerne roligere perioder i løpet av året. Jeg har fortsatt 50 prosent stilling hos Natre, tar noen skift på sykehjemmet, og leder en trimgruppe hos Tone Bente Båtstrand Husnes.
– Jeg er fortsatt i en oppstartsfase, og har holdt på i rundt 1,5 år. I starten sa jeg til meg selv at jeg ga meg selv tre år til å se hvordan det går. Jeg kan i hvert fall ikke fortsette sånn som jeg gjør nå, med så mye jobb. Målet er å drive bedriften min på fulltid, men det er dyrt i oppstartsfasen. Jeg har investert mye i kursing og utstyr, og tatt ut lite lønn.
– Samtidig har jeg fått en ny stilling hos Natre, hvor jeg trives veldig godt. Nå tenker jeg at jeg får prøve meg frem til jeg er 30 år, jeg har uansett lært ekstremt mye, kunnskap som man ikke en gang får på universitetet.
– Jeg håper bare folk kan være flinkere til å bruke de små bedriftene vi har her, ellers ender vi opp med å må til Mo for alt.
Gabriele om Hemnes:
– Hva er det beste med Hemnes?
– Det er veldig fint her på Hemnesberget, korte avstander og lite trafikk. Fantastisk at man kan sette seg i bilen, kjøre på jobb og være fremme kort tid etter. Jeg som er vant med storbylivet ser fordelene av å slippe å stå i rushtrafikken hver dag.
– Hvilken hemnesværing fortjener en stor bukett blomster?
– Det må være Kurt Karlsen. Vi ble gode venner etter at jeg flyttet hit, og er en av de som har hjulpet meg og pushet med til å starte egen bedrift. Han har vært som en ekstra far for meg.
– Hva greier du deg ikke uten i Hemnes?
– Best kanskje? Det er de som åpner tidligst, hvis man trenger noe.
– Du får endre en ting i Hemnes. Hva?
– Mer tilbud om aktiviteter. Jeg drømmer om et stort lokale hvor mange kan samles, og det er mulighet for mange forskjellige aktiviteter.
– Smul sjø eller evig snø. Hva er din favorittplass i Hemnes?
– Sjøgata synes jeg er veldig fin.