Etter mange kommunale møter unntatt offentligheten er det endelig klart, alt ligger til rette for en større industrietablering i Korgen.
Det har i lang tid versert ulike rykter om at et multinasjonalt milliardselskap har festet øynene på Mula, helt i nordenden av Baklandet i Korgen.
Det er flere kraftkrevende industriprosjekt som er planlagt i Hemnes, du kan lese mer om det senere i artikkelen. Men tilbake til Mula, for det er de planene som virker mest omfattende, både med omfang av energibruk og naturinngrep.
Avisa Hemnes er kjent med at det er Fortescue Future Industries som har meldt sin interesse, du kan lese mer om selskapet i egen sak.
I forrige møte i formannskapet ble saken diskutert bak lukkede dører. Avisa Hemnes erfarer at det ble diskutert behovet for at Hemnes kommune tar en mer framtidsrettet rolle med avsetting av nye næringsarealer, og følgende ble enstemmig vedtatt:
«Med bakgrunn i henvendelser for etablering av grønn industri og potensiell stor samfunnsøkonomisk gevinst ved slike etableringer, vedtas det at området mellom Sagneset og Storvika på Mula skal avsettes til industriareal ved revisjon av kommuneplanens arealdel. Saken behandles som enkeltsak slik at grunneiere i området varsles på tidligst mulig tidspunkt. Omregulering med ekspropriasjon vurderes i forlengelsen ved behov.»
Det er et gårdsbruk innenfor dette området, en enebolig og noen hytter. Jernbanen passerer gjennom, delvis i en tunnel. Årsaken til at dette området har fattet interesse er blant annet nærhet til kraft og nærhet til utskiping av ferdig produkt. Etter hva Avisa Hemnes erfarer er det hovedsakelig hydrogen som i så fall skal produseres på anlegget, men også at det åpnes for ammoniakk.
Ammoniakk produseres av hydrogen, og har en større energitetthet som gjør at den krever mindre plass. Begge deler kan produseres ved hjelp av oljebaserte produkter, for at det skal bli regnet som grønn hydrogen må det altså inn grønn energi allerede i første ledd.
I saksutredningen kan vi videre lese at det siden 2021 har vært stor aktivitet i antall henvendelser fra kraftkrevende industri:
«Enkelte av de nye næringsaktørene har startet opp egne planprosesser, mens andre ikke er kommet så langt. Revisjonen av kommuneplanens arealdel gjør det mulig å se på nye områder for industri og næring. Som en følge av mange henvendelser på enkeltområder vurderes det hensiktsmessig at kommunen behandler og avsetter disse arealene til industri i egne behandlinger. På denne måten vil berørte parter på et tidligst mulig tidspunkt varsles, før offentlig ettersyn av kommuneplanens arealdel. Ved videre utredninger og undersøkelser vil også andre områder i Hemnes kunne bli gjenstand for politisk behandling.»
Kommunedirektør Amund Eriksen forklarer at Hemnes kommune har gitt natur til kraftproduksjon for storsamfunnet, og nå ønsker man å få industriarbeidsplasser i kommunen som kan benytte noe av denne kraften.
– Det er kommet tydelige signaler fra sentralt hold om at grønn energi er et satsingsområde i Norge. Korgen viser seg å være et særdeles gunstig sted å ha slik produksjon på, forklarer han. Han trekker også fram krigen i Ukraina og bortfallet av russisk gass i Europa som årsaker for at behovet øker og tilretteleggingene nå skjer fortere enn antatt.
– Europa trenger kraft, og kullkraft som er et alternativ, har store negative konsekvenser. Vi har pratet med flere aktører i halvannet år, og ønsker å bidra til å legge til rette for produksjon i Hemnes. Ting trekker ut i tid, aktørene vil gjerne ha mest mulig på plass før de går ut offentlig med sine prosjekt, sier Eriksen.
Det har vært en del kritikk mot alle lukkede saker i kommunestyre og formannskap, i stort sett alle møter har det vært en sak eller to som i de aller fleste tilfeller har vært næringsrelatert.
– Nå vil politikerne være mer proaktive. Det er kraftoverskudd i området, og en voldsom etterspørsel etter den. Politikerne vil være aktive for å få bruke kraften lokalt. De ønsker at det skal bli enighet med grunneiere om bruken av området, men åpner også opp for andre løsninger, forklarer kommunedirektøren, og sikter til åpningen for å gå til ekspropriasjon.
Skryter av aktørene
Amund Eriksen ønsker ikke å promotere de ulike aktørene de har vært i kontakt med, men sier følgende:
– Vårt inntrykk av dem er veldig bra. De undersøkelser vi har gjort til nå viser at de har kompetanse og et grønt fokus. Blir det etablering vil dette gi mange viktige arbeidsplasser. Alle aktører har fått beskjed om å følge boka og planprosessen. Her må selvsagt fylkeskommunen og statsforvalteren, alle, involveres.
Hemnes kommune har mottatt støtte fra Nordland fylkeskommune til næringsutvikling. Prosjektleder for dette utviklingsprosjektet, Karl-Johan Lenningsvik, er naturlig nok involvert fra kommunens side i disse mulige etableringer. Han forklarer at det som nå gjøres er å endre slik at området kan benyttes til industriformål. Prosjektet har som mål å skaffe 150 nye arbeidsplasser i Hemnes innen utgangen av 2026.
Det er store kraftmengder det er snakk om. Fuellas planer i Vesterli etterspør en effekt på 250 MW, mens prosjektet på Mula har ønske om å få tilgang på enda høyere effekt. For å sette dette i perspektiv vil Fuellas anlegg ved kontinuerlig drift 24 timer i døgnet, året rundt, forbruke omtrent samme kraftmengde som produseres ved Nedre Røssåga kraftstasjon i Vesterli, drøyt 2 TWh. På Helgeland er det i dag et kraftoverskudd på 6,5 TWh, hvor mye av dette som allerede er lovet bort er uklart. Det som er helt sikkert er at om det grønne skiftet skal gjennomføres uten vesentlige reduksjoner i levestandard må det betydelig ny kraftproduksjon.
Når politikerne nå har lettet på sløret og tar neste steg ut i offentligheten blir det også mulighet for alle å få bedre innsyn i hva som skjer. Da Statnett avholdt et dialogmøte om områdeplan for Nordland sør for Ofoten for en tid siden fikk vi innsikt i den enorme etterspørselen det er etter kraft til nye industriprosjekt, både i Hemnes og andre steder.
Og det er nettopp kraften kampen står om. Det gjelder å ha konkrete planer, og ikke minst framdrift i prosjektene. Nå har ikke ledig kraft enda blitt fordelt i vår region, men det hele skal avgjøres om kort tid, og da er håpet hos mange i Hemnes at prosjektene i Hemnes kommer høyt opp på lista. Årsakene er flere, men noe av det viktigste er nærheten til strømmen, koblingsanlegget til Statnett i Korgen sies å være Norges største, og anlegget planlegges å rustes opp med ytterligere kraftlinjer, linjer som kan sende kraft ut, men også hente enda mer kraft inn.
Overføring av kraft i linjenettet fører til energitap, og dermed kan kraften utnyttes bedre om industrien legges så nært som mulig. Derfor er det allerede planer om en ammoniakkfabrikk i nærheten av anlegget, det er Fuella som er i full gang med sin planprosess. På nabotomta har Nordkraft hatt opsjon på denne i flere år, men har så langt ikke kommet med konkrete planer, da kan fort toget gå fra dem.
Bitcoinfabrikk?
I nærheten av fordelingsanlegget til Øvre Røssåga i Bleikvasslia er det planlagt et datasenter. Etter hva Avisa Hemnes erfarer er det Exakraft som vurderer etablering. De har allerede andre datasentre i drift, blant annet i Namskogan der såkalt mining etter bitcoin hevdes å være hovedproduktet. Avisa Hemnes har gjentatte ganger forsøkt å få kontakt med selskapet, men uten hell. Ut fra tidligere spørsmål i kommunestyret er det ikke alle politikere som vil ta mot en slik etablering med åpne armer. Det har vært gitt positive signaler til slike etableringer tidligere fordi det vil utløse ekstra konsesjonskraft for ca. 10 millioner til kommunekassa årlig. Det er med dagens regelverk, men den siste tiden har gitt klare signaler på en innstramming for nettopp slike datasentre.
– Hva skjer om alle får ja og ønsker å etablere seg?
– Da vil det bli en periode med stor anleggsaktivitet, etterfulgt av mange arbeidsplasser. Hemnes kommune forbereder seg på dette, det gjelder ikke minst å få på plass nye boliger, sier Eriksen.
Karl Johan Lenningsvik er klar på at det er mange ting som må på plass.
– Det vil kreve mye ny infrastruktur, og vi må ha plass nok i barnehager og skoler. På Bjerka er det i gang et privat prosjekt med nye leiligheter, og det er flere ideer om utvikling av ei sentrumstomt i Korgen. Vi må legge til rette for private utbyggere kan bygge boliger.
Bygdeutvikler Marit Valla trekker fram at det også blir enda viktigere å sikre gode oppvekstforhold og trivelige sentrums- og nærområder, slik at man er attraktiv for rekruttering og bosetting.
– Hemnes ligger så gunstig til, midt i en stor arbeidsmarkedsregion, og man kan fint bo og pendle til flere byer om det skulle være nødvendig for en eller flere i husholdet. Vi trenger flere arbeidsplasser og vi har aldri hatt så store muligheter i Hemnes som nå, – men det er en lang vei å gå, det er mye som skal på plass, avslutter Valla.