I torsdagens møte (16. mars) i Teknisk- og Miljøutvalget (TMU) gir Hemnes kommune en høringsuttalelse på stenging av laksefiske i Røssåga og Leirelva 2023.
Bakgrunn for saken er at Miljødirektoratet i «Forslag til forskrift om endringer i forskrift om fiske etter anadrome laksefisk i vassdrag 2023» innstiller på å stenge Røssåga og Leirelva for laksefiske i 2023.
Ønsker ikke stenging
Kommunedirektørens innstilling i saken er at «Hemnes kommune går imot en full stenging av Røssåga for laksefiske f.o.m. 2023. Hemnes kommune mener det finnes andre muligheter som kan øke gytefiskbestanden bedre enn det en stenging av elva gjør.»
Videre listes det opp en del punkter som Hemnes kommune mener er viktigere enn en stenging av elva:
– For å kontroll på oppgangen av fisk i elva vil nok et forbud mot fiske fra båt i munningsfredningssonen være et bedre alternativ enn en stenging av elva. Det fiskes mye fra båt innenfor munningsfredningssonen der det ikke er noen begrensninger på utsetting og kjønnsbestemmelse av laks i munningsfredningssonen.
– Røssåga og Leirelva, med en lakseførende strekning på 32,8 km, har et gytebestandsmål på 1.249 kg hunnlaks. Hemnes kommune mener at gytebestandsmålet i Røssåga/Leirelva må vurderes på nytt i forhold til realitetene i elva.
– Det er kjent at det kommer en oppgang av pukkellaks i 2023. Med en fredning av Røssåga/Leirelva i 2023, vil pukkellaksen få fri tilgang til elvene.
Hemnes kommune mener at det må gis tilgang til laksefiske i Røssåga/Leirelva f.o.m. 2023, med et strengt regulert fiske.
Alarmerende tall
Årsaken til Miljødirektoratets forslag om fredning av laksefiske i Røssåga og Leirelva, er at gytebestandsmålet som er satt for elva ikke oppnås. Dette målet er satt til 1.249 kilo hunnlaks i året, og i 2022 ble det under tellingen observert 470 kilo hunnlaks, noe som utgjør 38 prosent av målet.
I saksutredningen fremgår det at siste gang gytebestandsmålet ble nådd var i 2012. Etter det har tallene på hunnlaks gått nedover, med et bunnpunkt i 2020, da det kun var 17 prosent hunnlaks i elva sett i forhold til målet. Dette anses å være alarmerende tall i forhold til gytebestandsmålet, og stopp i elvefisket etter laks vil kanskje gjøre tilstanden bedre i elvene, med oppgang av mer hunnlaks.
Flere aspekter
Ser man på fangststatistikken ble det registrert 34 laks fanget og avlivet i 2022, noe som tyder på lite fisk i elvene.
I saksutredningen spekuleres det i om gytebestandsmålet er et realistisk mål for Røssåga og Leirelva, eller om det er for høyt. Statsforvalteren mener at dette er tallet de har å rette seg etter per i dag, men at det kanskje må sees på. Det kan kanskje også være riktig å se på hvorvidt gyteforholdene er like gode nå som tidligere.
Om elva blir stengt for laksefiske, kan det føre til et høyere trykk på dorging og fiske fra land i sjøen utenfor Røssågas utløp. Dette fisket er uten kontroll med tanke på fangstrapportering, og kan gjøre at innsiget av laks i Røssåga reduseres mer enn før.
Det foregår også et lovlig fiske med båt og fra land i munningsfredningssonen, et fiske hvor det ikke er kontroll på størrelse og kjønn på det som blir fanget. Det er sannsynligvis fiske fra båt som tar mest laks i denne sonen, og derfor vil et forbud mot dorging i denne sonen være nok for å få en bedre oppgang av laks.
Et annet aspekt som har betydning til en mulig fredning av laksefiske i Røssåga og Leirelva, er en mulig oppgang av pukkellaks. Det ble fanget pukkellaks i Røssåga i 2021, og med en reduksjon i fisket i elvene, som en fredning vil føre til, kan pukkellaksen få bedre forhold for å gå opp i elvene for å gyte.
Vil vurdere gytebestandsmålet
Konklusjonen i saksutredningen er at Hemnes kommune er imot fredning av laksefiske i Røssåga og Leirelva. I sakspapirene står følgende: «Et sterkt begrenset laksefiske i Røssåga og Leirelva vil nok ikke ha noen innvirkning på gytebestanden i elvene, og det kan hindre en del pukkellaks i å komme opp i elvene. Stenging av munningsfredningssonen for båtfiske etter laks vil ha en større virkning på laksen som går opp i elvene. Gytebestandsmålet må vurderes på nytt, og kanskje reduseres noe.»
Etter behandling i TMU skal saken videre til formannskapet.