Miljødirektoratet ønsker å stoppe årets laksefiske i Røssåga og Saltdalsvassdraget i Nordland. Årsaken er at det har kommet færre laks enn forventet tilbake i elvene.
I Saltdalsvassdraget er også sjøørreten under økende press, og Miljødirektoratet foreslår derfor å redusere fisket både i elva og i sjøen utenfor elva.
Det samme gjelder sjølaksefisket i Norges største lakseelv Tana i Finnmark, der tilveksten på flere av de viktigste laksebestandene har vært for liten de siste tre årene og også i år. Forskriften om reduksjon av fisket vil omfatte kommunene Berlevåg, Tana og Gamvik, og ytre deler av kommunene Lebesby og Nordkapp.
Forslag til høring
– Er det slik at dette er vedtatt gjennomført, eller er det et forslag fra dere i Miljødirektoratet? Skal forslaget i så fall gjennom en saksbehandling før vedtak?
– Dette er et forslag fra Miljødirektoratet, som er sendt ut på høring, slik at alle berørte parter kan komme med sine innspill innen 28. mars. Innspillene vil bli vurdert av Miljødirektoratet, som så vedtar de endelige justeringene i laksefisket i god tid før fiskesesongen starter i vassdragene i juni, forteller rådgiver Lovise Marie Vårhus i fiskeseksjonen i Miljødirektoratet.
– Kan denne saken sees i sammenheng med «Risikorapport norsk fiskeoppdrett 2023», en rapport der forskerne har vurdert risikoen for hvordan lakselus kan påvirke vill laksefisk framover, som er publisert hos Havforskningsinstituttet?
– Miljødirektoratet vurderer om det er nødvendig å gjøre justeringer i laksefisket hvert år. Vi baserer oss da i hovedsak på innspill fra statsforvalterne. Den nevnte rapporten er ikke tatt med i vurderingen, sier Vårhus.
Ikke tro på et totalforbud
Leder i Røssåga/Leirelva Elveeierlag, Christine Trones, forteller at styret ikke har diskutert dette med oppsitterne i elva, men at hun tror hun har de fleste med seg i ønsket om å ha elva åpen.
– Å stoppe laksefisket i Røssåga fra i år er et forslag fra Miljødirektoratet. Hva tenker dere i Røssåga/Leirelva Elveeierlag om forslaget?
– Ei åpen elv er en trivselsfaktor, både for grunneierne, fastboende og for folk som kommer på besøk hit, sier Christine Trones, leder i Røssåga/Leirelva Elveeierlag.
– Jeg har ikke tro på at et totalforbud er det som skal til for å redde Røssågalaksen. I fjor ble det rapportert 34 laks, året før noe mer, men mindre enn 40 laks. Et uttak på 34 laks er ikke det som velter lasset for villaksen i elva, sier hun.
– Det at det legges til rette for et lovlig fiske tar bunnen ut av behov for å tjuvfiske. Lovlig fiske i elva fra oppsittere, og sportsfiskere, bidrar til at det er en kontroll med vassdraget både når det gjelder lovlig fiske, oppdrettslaks og eventuell pukkellaks i elva, fortsetter hun.
– Hvis det i dag foregår et ulovlig fiske i elva, så vil jo dette ulovlige fisket fortsette selv om elva stenges, og mest sannsynlig eskalere fordi det blir mindre kontroll i elva. Fordi vi tilbyr et lovlig fiske, så har vi gjennom et samarbeid med Korgen Camping kunnet tilby desinfisering av fiskeutstyr for å hindre blant annet lusesmitte, legger hun til.
Større trusler
– Årsaken skal altså være at det har kommet færre laks enn forventet tilbake i elva. Finnes det eventuelt også andre årsaker til at forslaget reises?
– Jeg tror at villaksen i Røssåga har andre og større trusler enn et begrenset lovlig fiske. Her vil jeg nevne Statkraft sitt manøvreringsreglement, der hurtig opp- og nedtapping av Røssåga ikke bidrar til gode oppvekstsvilkår for lakseyngel. For to år siden opplevde vi også at vi hadde så lite vannføring i Leirelva, at den knapt sildret som en bekk. I nedre del av elveløpet nådde vannet knapt til ankelen på de som vasset i elva, og da kan man lure på hvordan fisk kan overleve i så lite vann, sier Trones.
– Jeg har også lyst til å nevne at man har en målsetting om å skape næring rundt vassdraget, og ei stengt elv bidrar ikke til det, legger hun til.
– Kan du si noe om hvordan det ellers står til med Røssåga?
– Jeg mener at det vil være forferdelig synd om vi skulle stenge elva nå. Forvaltningslaget har jobbet systematisk med å få forvalterne til å rapportere på pågått fiske, og det har gradvis tatt seg opp. Å stoppe dette arbeidet nå vil rive ned det som er bygd opp over tid, poengterer lederen i elveeierlaget.
– Når forventer dere at laksefiske i Røssåga kan gjenopptas?
– Jeg har ikke noe svar på når vi kan få laksen tilbake som før, kanskje skjer det aldri. Men vi må ta vare på den stammen som vi har, avslutter Trones.
Mellomår
Totalt foreslår direktoratet endringer i bestemmelsene for fiske etter laks, sjøørret og sjørøye i 23 vassdrag samt i Tanafjorden i Finnmark og Skjerstadfjorden i Nordland. Samtidig blir også 13 vassdrag åpnet for fiske igjen.
En totalgjennomgang av fiskereglene for laks, sjøørret og sjørøye blir foretatt hvert femte år, sist i 2021. I år er et såkalt mellomår, som betyr at direktoratet bare gjør endringer som er helt nødvendige å gjennomføre i år.