Kommunestyret vedtok i desember å utsette diskusjonene om skolestruktur til nå i februar. Nå frykter befolkningen i Bleikvasslia for bygdas framtid, det skaper engasjement.
I forkant av kommunestyrets temamøte om skolestruktur hadde derfor FAU (foreldrenes arbeidsutvalg) ved Bleikvassli skole invitert til en protestmarkering sist søndag.
Et førtitalls personer med stort og smått hadde møtt opp, og de lyttet først til Vidar Lenningsvik.
– Høyre og Arbeiderpartiet har egentlig levert inn likelydende forslag, det betyr i prinsippet at de har samarbeidet, og la det fram i formannskapet. Det er derfor ti stemmer som egentlig er låst, sa han, og siktet til antall representanter de to partiene har i kommunestyret.
Verken Arbeiderpartiet eller Høyre stilte forslag i formannskapet, Høyre var faktisk ikke representert da budsjettet ble behandlet der. Lenningsvik sikter trolig til rådmannens opprinnelige forslag til budsjett, der Høyre i sin høringsuttalelse var positive til forslaget om endringer i strukturen, uten å stille egne forslag. Det var Senterpartiets forslag om å flytte ungdomstrinnene i kun ett skoleår og å legge bort planene om endringer på Finneidfjord skole som fikk flertall i formannskapet.
Artikkelen fortsetter under videoen
Da saken kom til endelig behandling i kommunestyret fikk et forslag fra Arbeiderpartiet om å legge endringsplanene på is fram til et eget temamøte om skolestruktur i kommunestyret i februar flertall.
Kommunedirektørens opprinnelige forslag var å flytte ungdomsskolen i Bleikvasslia til Korgen, og å flytte mellomtrinnet ved Finneidfjord skole til Hemnesberget. Bakgrunnen for forslaget om å flytte ungdomstrinnene til Korgen ble begrunnet med at det i kommende skoleår bare vil være to elever i ungdomsskolen. I årene etterpå øker igjen elevtallet, til henholdsvis sju i 24-25 og ni i 25-26.
Kritisk til direktørvekst
Lenningsvik fortsatte med en klar oppfordring:
– Jeg tror det er ganske mange stemmer til Arbeiderpartiet her oppe. Jeg anbefaler at dere tar kontakt med de dere kjenner, og ser til at dette faktisk ikke blir noe av og at vi får lagt denne saken død. Ellers vil vi ikke beholde denne bygda, var hans pessimistiske spådom.
– Uansett hva slags villfarelse de lever i, så er det ikke slik at de som bor her oppe vil flytte til Korgen når de flytter herfra. De må stå til ansvar for det de sier. Jeg vil anbefale at dere til neste valg tenker dere godt om for hvem dere stemmer på, at de faktisk har ryggrad til å stå for det de mener. Dette er en villet politikk, og det er administrasjonen som står bak den, men det politiske miljøet har faktisk ikke ryggrad til å si hva de mener, dermed er vi igjen i denne situasjonen. Det er mulig å ta innsparing på mange andre ting, det er stort innsparingspotensial. Vi ansetter direktører over en lav sko, på alle nivåer ansettes det nye ledere mens det kuttes på de laveste nivåene. Jeg vil bare motivere dere til å ta en telefon til de som skal være med på å bestemme dette, så har vi antageligvis berget oss over kneika denne gangen også, men det er superviktig for bygda på sikt, avsluttet en svært engasjert Lenningsvik, og høstet applaus fra de mange frammøtte.
Lenningsvik har mange års erfaring fra lokalpolitikken som representant for Arbeiderpartiet. Han brøt med moderpartiet som en følge av partiets holdning til Acer, og har siden valget i 2019 figurert på Sosialdemokratene Hemnes sin liste. Han sto også bak prosjektet Muligheter Bleikvassli, et prosjekt for å få fram nye ideer og planer for framtidig vekst av tettstedet.
Samlet bygd bak protestene
FAU-leder ved Bleikvassli skole, Joakim Fagerbakk, forteller at det er et samlet FAU som har invitert til protestmarkeringen mot endringer i skolestrukturen i forkant av det kommende kommunestyremøtet.
– Vi fikk ikke noe forvarsel om dette møte, men heldigvis ble det utsatt. Vi vil her vise at vi er mot det de ønsker skal skje, og at også vi får mulighet til å si vår mening om dette.
– Føler du at bygda står samlet bak dette?
– Ja, det gjør jeg. Det er det vi vil vise, at det er for å bevare bygda. Om man begynner å tulle med skolen, da er det drepen for bygda.
– Det er ikke et problem om det blir for få elever?
– Det er både-og selvsagt, men det største problemet er at det er så lang vei. For enkelte vil det bli over 35 kilometer hver vei om elevene må til Korgen, det er ikke holdbart slik jeg ser det.
Han sikter da til dagens elever, men skolekretsen er faktisk betydelig større, helt opptil 60 kilometer unna skolen i Korgen. Det bor i dag ingen barn så langt unna.
Fagerbakk trekker også fram den økonomiske siden:
– Besparelsen er så liten at jeg fatter ikke at dette er et tema. Skolen må jo driftes uansett, så jeg tror ikke det er mye de sparer på å ta bort ungdomsskolen.
– Frykter dere at om ungdomsskolen ryker, at dette bare er starten, og at barneskolen også skal forsvinne?
– Ja, det er kort vei når det først starter, at det eskalerer, og alt forsvinner. De snakker om en midlertidig nedleggelse, men da tror jeg at det fort blir permanent. Vi vil ikke at dette røres, de som sitter i kommunestyret og gikk til valg på at skolestrukturen ikke skulle røres, vi synes det er dårlig at de begynner å tulle med dette igjen, sier han, og viser til at både Senterpartiet og Arbeiderpartiet lovte ikke å røre strukturen.
Vil ikke til Korgen
Fra høsten vil det altså bli bare to elever ved ungdomsskolen i Bleikvasslia. En av dem er Marius Forsmo Sørli. Han er veldig klar på at han ikke ønsker å fullføre det siste trinnet i grunnskolen i Korgen. Han har allerede fått prøve seg i Korgen ettersom de har felles valgfag, men det har ikke falt i smak.
– Det er mye morsommere å gå på skolen i Bleikvasslia. Det blir også for langt med buss, mener han.
– Jeg synes vi skal få beholde skolen her oppe, og håper at de som skal stemme over dette stemmer riktig. Skolen i Bleikvasslia er viktig for meg, og den er også viktig for bygda, avslutter Sørli.
Utsetter møtet
Kommunestyremøtet om skolestrukturen var et kompromiss etter et forslag fra Arbeiderpartiet da det ble vedtatt i desember. Alle forslag til endringer i skolestrukturen ble lagt på is, samtidig ble det satt opp et ekstraordinært kommunestyremøte 7. februar, der kun dette temaet skulle være på dagsorden.
Dette ble vedtatt, mot åtte stemmer, der ordføreren var en av de som stemte mot. Senterpartiet stilte derimot et forslag om at flyttingen av ungdomsskolen skulle gjennomføres, men bare for ett skoleår, 2023-24. Dette forslaget ble ikke stemt over etter at Aps forslag om å utsette diskusjonen til februar fikk flertall.
Møtet er ikke satt opp på møteplanen, og det ligger ingen informasjon om dette på kommunens nettsider. Avisa har blitt gjort kjent med at det har gått ut en epost til kommunestyrets medlemmer med informasjon om at ordføreren har avlyst dette møtet, og at saken settes opp på sakslisten i kommunestyrets ordinære møte senere i februar.
– Hva er årsaken til at ordføreren på egen hånd har omgjort et vedtak i kommunestyret?
– Det er fordi det er mye som skal utredes, og så blir det dyrt med ekstra møtegodtgjørelse bare for en sak. Nå vil denne saken havne først på sakslisten i det ordinære kommunestyremøtet 23. februar, forteller ordfører Paul Asphaug.