Kommunestyret vedtok i desember å ta debatten om skolestrukturen i februar. Nå er sakspapirene klare.
I kommunedirektørens forslag legges det opp til drastiske endringer i strukturen.
Sakspapirene kan lastes ned her eller ses i bildekarusellen i toppen av saken.
Allerede fra høsten skal ungdomstrinnet ved Bleikvassli skole flyttes til Korgen sentralskole. Dette er et midlertidig forslag, men ettersom det foreslås å gjøre det permanent fra høsten 2024 betyr det i realiteten farvel til ungdomsskole i Bleikvasslia.
Høsten 2024 foreslås det å flytte mellomtrinnet ved Finneidfjord skole til Hemnes sentralskole. Samtidig legges Bjerka skole ned, og elevene overføres til Korgen sentralskole.
Høsten 2025 fullføres så prosessen, da flyttes småtrinnet ved Finneidfjord skole til Hemnes sentralskole.
Dette betyr nedleggelse av både Bjerka og Finneidfjord skole.
I sakspapirene oppgis det at tidsfristen som ble gitt for saksframlegget ikke gjorde det mulig å skaffe en ny utredning. De har derfor benyttet Norconsults rapport fra 2019 om framtidig skolestruktur, og der falt ned på deres alternativ 2 der man står igjen med tre grunnskoler i kommunen. Det vises også til utredningen om tilstanden i kommunale bygg.
En oversikt over kapasiteten i skolebyggene viser at det er mulig å få inn 839 elever ved de fem skolene, i inneværende skoleår er det bare 472 elever i kommunen.
I saksutredningen kan vi lese blant annet dette:
«Skolene i Hemnes kommune er i behov av en skole- og tilbudsstruktur som samsvarer med de langsiktige behovene og som sikrer gode fysiske rammer for elever og ansatte. Det er ønskelig at kommunen i størst mulig grad sikrer en planstyrt, langsiktig og økonomisk bærekraftig kapasitetsutbygging i tråd med kommunens økonomiske handlingsrom. For å oppnå dette bør kommunen utnytte skoler med ledig skolekapasitet og som er gode fysiske læringsarena med gode bygningsmessige kvaliteter.
Det bør fases ut bygg/unødvendig areal. For å oppnå skolebygg som fremmer et godt læringsmiljø bør det også etter en plan sees på nybygg som erstatning. Nye skolebygg vil være mer kostnadseffektive-, energieffektive- og mer funksjonelle. Fremtidig skole- og tilbudsstruktur bør organiseres på en slik måte at kostnader per elev reduseres gjennom færre skoler, bedre utnytting av skoleanlegg, gunstigere inntaksområder og større elevmiljø. Det er i dag relativt korte avstander mellom enkelte skoler. Det er frem til nå ført innsparende tiltak i form av nedgang i grunnbemanningen i skolen fremfor endring av skolestruktur.
Hemnes kommune har en desentralisert og kostbar grunnskoletjeneste med overkapasitet i alle bygg. Det har vært en stor nedgang i antall elever i grunnskolen i Hemnes kommune. I skoleåret 2003/04 var det 643 elever, mens det for skoleåret 2022/23 er 472 elever. Det vil si en nedgang på 171 elever (26,6 %) på under 20 år. Synkende barne- og elevtall gir mindre statlige overføringer.
Per i dag er kapasiteten som benyttes av skolenes undervisningsareal på ca. 50% (jfr. Norconsults rapport). Det har på bakgrunn av dette, økonomiske, bygningsmessige og kvalitetsmessige årsaker vært mange små og store utredninger rundt skolestrukturen i Hemnes kommune. Det har også vært sett på mange ulike modeller.
Framskriving av befolkningen i Hemnes kommune i perioden 2022 til 2031 viser en nedgang på 132 innbyggere hvorav 52 er innbyggere i aldersgruppen 5-15 år.
Nedgangen i antall innbyggere i aldersgruppen 0-15 år er 93. Konsekvensen av dette er færre elever i skoler og barnehager.»