Hemnes bosatte 53 flyktninger fra Ukraina i 2022. Nå sier de ja til ytterligere 60 i 2023.
Under formannskapsmøte 31. januar ble forsamlingen nødt til å opphøye seg til kommunestyre. Det var den såkalte hasteparagrafen som ble tatt i bruk, der man i spesielle tilfeller der det er knapt med tid har mulighet til å la formannskapet opptre på vegne av kommunestyret. I fjor ble det også gjennomført hastevedtak i formannskapet, da fikk ordfører og rådmann, som i mellomtiden har endret tittel til kommunedirektør, fullmakt til å bosette flyktninger fra Ukraina i den utstrekningen som var nødvendig og hensiktsmessig.
Bakgrunnen for tidsklemma nå var at kommunens svarfrist på anmodningen fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet, IMDI, gikk ut ved utgangen av januar. Anmodningen om å bosette ytterligere 60 flyktninger i 2023 var datert helt tilbake til 25. november, og det hadde dermed vært mulig for kommunestyret å behandle saken i sitt møte 15. desember.
Ifølge IMDI ble det bosatt 35.000 flyktninger i Norge i 2022, det har aldri kommet så mange flyktninger til landet på ett år. De ber nå kommunene om å bosette ytterligere 35.000 i år, og 60 av disse altså i Hemnes. Det er selvfølgelig krigen i Ukraina som har ført til de ekstraordinære høye tallene med flyktninger. I kommunens sakspapirer kommer det fram at ca. 5,2 millioner ukrainere har flyktet fra hjemlandet siden krigen startet i februar i fjor, mens 7 millioner har blitt fordrevet internt i Ukraina.
Hemnes har allerede tatt mot tre nye flyktninger fram til nå i år, og innen utgangen av februar er det avtalt å ta mot ytterligere ti flyktninger. Så langt er alle bosatt på Hemnesberget.
Press i boligmarkedet
Ettersom alle så langt er bosatt på samme tettsted stilte flere politikere spørsmål med hvordan dette påvirker situasjonen.
– Dette er en god sak, der jeg er enig i at vi må bosette. Vi hører allikevel stadig om at det er vanskelig å skaffe boliger til folk. Har dere noen tanker om det er mulig å skaffe bolig til enda 60 personer? spurte Christine Trones (H).
Bjørn-Terje Nilssen (Frp) trakk også fram legesituasjonen: – Vi har hatt en anstrengt legesituasjon, har vi apparat til å håndtere dette? spurte han, og stilte forslag om at Hemnes ikke skal ta mot flyktninger fra andre steder enn Ukraina.
Kåre Nilssen (SDH) ønsket informasjon om hvordan de har løst boligsituasjonen til de første 50 som er bosatt, og hva slags avtaler som er inngått.
Kommunedirektør Amund Eriksen fortalte at kommunen gjennom sitt utviklingsprosjekt, et prosjekt som i stor grad er finansiert gjennom fylkeskommunale tilskudd, har sett på boligsituasjonen.
– Både regionale og lokale aktører som kan bygge boliger er invitert på et møte. Det jobbes intenst med dette for å skaffe nye boliger i Hemnes. Det kan også bli et stort behov for nye boliger ved eventuelle industrietableringer, forklarte han. Han føyde til at det ikke er spesifisert hva slags nasjonalitet flyktningene har, og han mente det ikke var mulig å instruere IMDI om å få bare ukrainere til Hemnes.
Kommunalsjef for helse og omsorg, Hege Torghatten, fortalte at av de 56 ukrainere som er bosatt siden 8. mars i fjor er det 20 barn. Hun fortalte også at det så langt ikke har vært vanskelig å finne boliger til flyktningene.
– Vi har blitt kontaktet av private og tilbudt boliger. Det er inngått kontrakter mellom kommunen og utleier, og så leier kommunen ut videre til flyktningene. Noen ganger kan kommunen ha dekket husleie en eller flere måneder i påvente av at boligene skulle bli bebodd.
Tar i bruk hele kommunen
Hun ser nå noen utfordringer: – Alle er så langt bosatt på Hemnesberget, og der er nok markedet mettet. Vi må nå begynne å se på resten av kommunen. Vi kan ikke ta mot alle på en gang, men mer typisk 3-4 i måneden, etter hvert som vi greier å skaffe boliger.
Når det gjaldt bekymringene rundt legesituasjonen beroliget hun formannskapet:
– Legesituasjonen er så bra som aldri før. Vi er godt dekket, og det er god stemning på alle legekontorene.
Ved avstemmingen fikk Bjørn-Terje Nilssens forslag om å be om kun ukrainere kun hans stemme. Resten av formannskapet, som for anledning altså opptrådte som kommunestyre, stemte for å ta mot 60 flyktninger uten noen form for vilkår. De åpnet også for muligheten å bosette enda flere om det oppstår ytterligere behov.