Årsmøtet til Hemnes Ap vedtok denne uka at dagens skolestruktur skal opprettholdes også i denne perioden. Det betyr at Aps forslag i formannskapet forsvinner når kommunestyret skal behandle saken torsdag.
Da Hemnes Arbeiderparti avholdt nominasjonsmøte vedtok de også et program for neste kommunestyreperiode, 2023-27, der skolestrukturen var omtalt slik: «Vi vil jobbe for et godt og faglig sterkt skoletilbud på alle tettsteder.»
Da formannskapet behandlet skolestruktursaken foreslo Mette Varem på vegne av Arbeiderpartiet å opprettholde 1-10 skolene, mens Bjerka og Finneidfjord ble foreslått nedlagt. Etter hva Avisa Hemnes erfarer har dette vakt sterke reaksjoner hos mange av partimedlemmene, og at saken skapte hete diskusjoner på årsmøtet.
I en epost informerer styremedlem i Hemnes Ap, Elin Hansen, om vedtakene som ble gjort av årsmøtet, og skriver blant annet:
– Hemnes Arbeiderparti ved årsmøtet 21. februar vedtok å ikke gjøre noe med skolestrukturen i Hemnes kommune ved innværende periode. Programmet som er vedtatt ved neste periode sier at vi ønsker skoler ved alle tettstedene. Om det skal gjøres endringer i skolestrukturen er det viktig å ha en god prosess rundt dette.
Arbeiderpartiet i Hemnes er organisert i fem ulike arbeiderlag, ett for hvert tettsted. Forslaget om å ta opp skolestrukturen på årsmøtet kom fra Bjerka Arbeiderlag, og et flertall av de 39 frammøtte medlemmene støttet altså forslaget.
– Dette betyr at dagens struktur videreføres og at ny skolestrukturdebatt skal baseres på vedtatte program for Hemnes AP 2023-2027), skriver Elin Hansen.
Utredning om Hemnes sentralskole
Et forslag fra styret i Hemnes Arbeiderlag gjaldt også skole, der de ønsket et forprosjekt for utbedring eller nybygg ved Hemnes sentralskole. Bygningsmassen er i en bygningsmessig vurdering vurdert som dårlig vedlikeholdt, og i dårlig stand, der flere har bedt om at det vurderes nybygg framfor renovering.
Årsmøtets vedtak endte slik:
«Hemnes AP ber om at Hemnes kommune utarbeider et kostnadsoverslag på både utbedring og nybygg som skal være klar i god tid før budsjettbehandlingen for neste årsbudsjett og økonomiplanperiode.»
Også busstilbudet var tema, og årsmøtet vedtok å ta dette opp til vurdering:
«Hemnes AP ber Hemnes kommune gjøre en kartlegging av dagens kollektivtilbud og hvilke nye tilbud det bør jobbes for å få etablert i Hemnes.
Dette må både ivareta transport innad i kommunen og til regionsentrene.»
«Dagen busstilbud i Hemnes er i hovedsak basert på skoletransport. Flere av ruten utenom skole-bussene er lagt ned og nå sist høst ble også lørdagsbussen fra Hemnesberget til Mo i Rana kuttet uten å varsle Hemnes kommune så langt vi kjenner til.»
Avisa Hemnes har skrevet om denne saken tidligere.
Kommunestyret i Hemnes vedtok i desember i forbindelse med budsjettet et forslag fra Kenneth Lifjell (SV) å utrede et kommunalt busstilbud på ettermiddager og i helger med begrunnelsen:
«Dette vil kunne være et tiltak for å fremme mulighetene for ungdom til å lettere kunne treffes på tvers av tettsteder. Drift av et slikt tilbud må kunne ses i samarbeid med Frivillighetssentralen.»
Åpner pengesekken for kirken
Årsmøtet vedtok til slutt mer penger til Hemnes kirkelige fellesråd 2023. Også denne saken ble nylig behandlet i formannskapet etter initiativ fra ordfører Paul Asphaug. Verken Hemnes kirkelige fellesråd eller kommunaldirektøren har tatt initiativ til å øke det opprinnelige tilskuddet. Under formannskapets behandling ble det allikevel foreslått å øke tilskuddet med 400.000 etter forslag fra Chris Erik Haugli (H).
LES OGSÅ: Nei til nye kirkekroner
Under budsjettbehandlingen valgte kommunestyret å kutte i etterspurt tilskudd til fellesrådet med 534.000 kroner, slik at de endte opp med 3,96 millioner. I vedtaket fra Hemnes Ap overbyr de Høyre, og ønsker faktisk å øke potten til mer enn det fellesrådet opprinnelig søkte om, som et minimum:
«Hemnes AP mener dette vil ha store konsekvenser for innbyggerne i kommunen, og ber Kommunestyregruppen gå inn for en budsjettregulering på minimum kr. 600.000, – for 2023.»
Skuffet leder
Vi har bedt leder i Hemnes Ap, Mette Varem, om en kommentar til vedtakene som er gjort.
– I et referat fra årsmøtet i Hemnes Ap ser det ut til at partipisken nå skal brukes i den politiske behandlingen av både skolestruktur og tilskudd til kirken, hva er din kommentar til dette?
– Ja, det stemmer. Jeg er syk, og kom meg dessverre ikke på årsmøte. Jeg har sagt det tidligere og sier det gjerne igjen, jeg er ikke tilhenger av partipisk i slike saker, jeg synes det er gammeldags. Jeg forstår veldig godt at vi stemmer forskjellig i denne saken og har stor sans for Høyres representant, som poengterte at han hadde en annen oppfatning enn mange andre i Høyre, i diskusjonen i FSK.
Mette Varem (Ap).
Hun forteller at både skolesaken og kirketilskuddet ble vedtatt med knapt flertall av årsmøte.
– Jeg trodde vi var kommet lengre i 2023 enn at vi skal drive slik partipolitikk lokalt. Det hemmer rekruttering og interesse for politikken, det er bare trist. Følgene er at vi fortsatt kan spekulere i hvordan vi skal skape trygghet og læring fra 1.-10. klasse i hele kommunen, og hvordan vi skal bøte på utfordringene det er ved skolebytte? Hvordan skal vi skåre bedre på undersøkelser om trivsel, mobbing, faglig og sosialt i skolen? Hvordan skal vi rekruttere og beholde viktig kompetanse i skolen? Vi fortsetter med samme medisin som ikke har hjulpet tidligere.
– Kirketilskuddet er ingen stor sak i det store sluket, men jeg liker dårlig omkamper på nettopp vedtatte saker. Det gode er at det skaper presedens, og viser at et vedtak står seg helt til et nytt vedtak kommer. Hvis en sak er viktig for folk må de engasjere seg og møte opp der vedtakene gjøres. Vi politikere får ikke gjort noe uten at vi har en engasjert medlemsmasse i ryggen.
– Når det gjelder kirketilskuddet har det også med å følge budsjettprosessene å gjøre. Flere fra fellesrådet og kirkevergen sitter i formannskapet og kommunestyret, så det skulle ikke være så vanskelig å følge med, avslutter leder i Hemnes Ap, Mette Varem, som ble enstemmig gjenvalgt som leder.