Ved årsskiftet var innbyggertallet for Helgeland 118 høyere enn ved forrige årsskifte. Allikevel bør utviklingen bekymre, det er kun en kommune som har vekst om vi trekker ut innvandringen.
Hele 1.058 innvandrere havnet på Helgeland i fjor, de aller fleste av disse var flyktninger fra Ukraina. Uten disse ville vi hatt en reduksjon på 940 mennesker på Helgeland.
I Hemnes ble det 39 flere innbyggere i 2022, og vi er nå totalt 4.459 mennesker. Det er når vi litt dypere i tallene at det blir klart at dette ikke bare er positivt. Hemnes reddes av 74 innvandrere som flyttet til Hemnes i fjor, uten disse ville vi hatt en nedgang på 35 innbyggere.
Hemnes har hatt forholdsvis stabile innbyggertall over lang tid, på 20 år har vi blitt 92 færre, det gir en nedgang på 2 prosent.
Ser vi på hele Helgeland ser det ikke veldig lovende ut. Det er kun en eneste kommune som har vekst når vi trekker ut innvandring, Vega. Verst ser det ut for motoren på Helgeland, Rana. På tross av 257 innvandrere endte de opp med minus på 112 innbyggere. Den største årsaken til at tallene for Rana er overraskende svake er at langt flere av de som bytter bosted internt i Norge flytter fra Rana enn til Rana. Med store prosjekter som Freyr, flyplass og dypvannskai hører vi stadig om folk som flytter «heim». Problemet er altså at flyttebilen kjører langt flere turer ut enn inn.
Hemnes har klart seg langt bedre i å fylle opp når noen flytter ut, 177 personer flyttet ut av kommunen mens 174 har flyttet inn. Den største utfordringen i Hemnes i fjor var fødselsoverskuddet, altså forskjellen mellom fødte og døde. Det ble født 35 nye hemnesværinger, mens hele 62 døde. Det ga et fødselsunderskudd på hele 27, og på Helgeland ble dette bare slått av Rana, som også her har urovekkende tall, med 48 i minus.
Artikkelen fortsetter under grafikken
I Hemnes er det spesielt Hemnesberget som har styrket beholdningen av innbyggere i 2022. Dette henger sammen med at alle 53 flyktninger fra Ukraina er bosatt her. Med en vekst på 71 innbyggere har nå tettstedet 1.412 innbyggere, og har dermed snudd en negativ trend de siste årene. Verst har det gått ut over Finneidfjord, som har mistet 20 innbyggere, mens Korgen har fått 13 færre gjennom året. Bjerka og Bleikvasslia utjevner nesten hverandre, Bjerka med en vekst på 9 mens Bleikvasslia har mistet 8 innbyggere.
Utviklingen i Hemnes siden årtusenskiftet viser forholdsvis moderate endringer med unntak av Bleikvasslia. De har opplevd en nedgang i innbyggertallet på 30 prosent, 169 personer, og står igjen med 389 innbyggere. Eneste tettsted med litt vekst er Bjerka, med 15. Dette henger trolig sammen med utbyggingen av Bjerkalia 2 med 11 tomter, det eneste tomteprosjektet Hemnes kommune har gjennomført siden årtusenskiftet. Hemnesberget har hatt en tilvekst på 4, mens Korgen og Finneidfjord begge har mistet 32 innbyggere.
Om vi går dypere inn i bygdetallene ser vi en tydelig sentralisering. På Hemnesberget er det vekst på Odden/Myra, mens Sandnes/Leirvika og Sund med omland har kraftig tilbakegang. På Bjerka er det Breivika og Bjerkadalen som har tatt støyten, mer enn hver fjerde innbygger er borte, mens veksten er i sentrum der befolkningen har økt med 64. I Korgen har Olderneset styrket seg med 38 personer, mens Baklandet og Brygfjelldalen har en markant tilbakegang. Også i Bleikvasslia ser vi samme trend, både Tustervatn og Røssvatn har mer enn halvert seg, mens tilbakegangen i sentrum er på knapt 25 prosent.
Vinnerne i kampen om flere innbyggere på Helgeland ble Vefsn, som kunne bokføre 109 nye vefsninger i 2022. På en overraskende andreplass finner vi Nesna, som økte innbyggertallet med 85, men også her er det stor innvandring som er årsaken, hele 165 innvandrere snudde en nedgang på 80 til et solid pluss.