Avisa Hemnes jobber med å få frem ulike tanker og meninger i skolestrukturdebatten, og vi ser at det skaper sterke følelser hos mange.
Kanskje drukner noe av den saklige debatten i ytringer som i enkelte tilfeller nærmer seg hatefulle. Det medfører at flere heller velger å holde seg unna debatten, og det er vel neppe slik vi ønsker at demokratiet skal fungere?
Det er mange som har valgt å svare i vår spørreundersøkelse, der de har svart på tre spørsmål. Kanskje nettopp fordi de der har fått anledning til å være anonyme.
1) Hva tenker du om forslaget om ny skolestruktur?
2) Hva er du redd for ved eventuelle endringer?
3) Hvorfor tror du det foreslås endringer?
Mann, Bjerka, 30-årene
Tanken er god hvis det spares penger på dette. Men det nytter ikke å spare 700.000 i året hvis man da presser frem ett behov på nybygg/renovering på 40 millioner + 50-60% overskridelser.
Det viktigste er at alle tallene er med i regnestykket, ikke bare at man lager en rapport og innstillinger der man har svaret man «ønsker» først, å så setter inn di «innsparinger» og utgifter som passer for å få svaret man ønsker.
Se sykehusrapportene, tre uavhengige rapporter som tilfeldigvis sier at sykehuset bør ligge hos den kommunen som bestilte rapporten.
Det viktigste er at man beholder SFO og barnehagen på tettstedene. Det er her man henter og leverer hver morgen og ettermiddag. Gjerne begge i samme bygg for å fortsette å bygge relasjoner mellom de som er begynt på skole og de som skal begynne på skole. Da kan bussen hente utfor barnehagen/SFO, og de som er på jobb på SFO følger da gjerne barna med bussen. Samme hjem. Da har man 1-2 voksne på bussen som passer på at de kommer seg av og på der de skal + mobbing o.l.
Dagens ordning med at SFO er stengt på Bjerka «tilleggsdagene» og man da må kjøre til Korgen for SFO skaper problemer for alle som pendler andre veien.
At skolen er et slikt samlingspunkt er jeg ikke enig i annet enn det som skjer i skolens regi. Man har mer nytte av ett forsamlingshus på alle tettsteder. Dette mangler man nå på Bjerka, noe som gjør offentlige tilstelninger, fester, bryllup, konfirmasjoner vanskelig.
Finneidfjord ble dømt nord og ned, kanskje mest av de som bor der, når butikkene forsvant og kaviarfabrikken ble lagt ned, men den dag i dag selges husene fortløpende.
Bussrutene bør jo være mest mulig fornuftig. I dag blir de som hentes i Bjerkadalen kjørt Baklandet til Korgen, to av de tre dårligste fylkesveiene vi har. Dette gjøres begge veier.
Det var krig og konflikt når grendeskolene skulle legges ned, men det gikk seg jo til det også. Vi har bedre veier og bedre busser enn når dagens skole struktur ble innført så at man effektiviserer er helt på sin plass.
Slik det er med Korgen/Bjerka i dag ser man stadig utfordringer i 5. klasse med at det er mye uro med at det kommer mange nye inn i miljøet og man skal finne sin plass i gruppa. Dette skillet hadde vært mindre tror jeg hvis man kom sammen som 1. klasse, og at hvis man er litt utenfor i sin klasse med andre interesser enn resten, så er det større sjanse for å finne en med like interesser i et klassetrinn med 16 enn med 8 elever.
Kommunen bør også «gi noe tilbake» hvis skolenedleggelse blir en realitet. Ja skolen forsvinner, men dere beholder SFO og får f.eks. en prosentandel av besparelsen som kan gå direkte til nærmiljøutvalg.
Kvinne, Finneidfjord, 60-årene
Synes det er leit at det foreslåes enda en gang. Det er da ikke uten grunn for at det har blitt avslått så uendelig mange ganger før! Nærmiljøet forringes om ungene ikke får gå på skole i alle bygder. Dette gjelder særlig for småskolen. Husk at foreldrene er trolig pendlere og jobber i Mosjøen eller på Mo, da blir alt veldig usikkert for små barn som må vente på mor og far skal komme seg hjem på allslags føre og vær. Ungdomsskoleelever kan takle dette bedre. Jeg er ikke imot at elevene på Korgen ungdomsskole flyttes opp til Bleikvasslia skole.
Den eneste fordelen som er i Hemnes kommune, er dagens skolestruktur. Rokkers det ved dette vil hele kommunen vakle.
Dette handler bare om kroner å øre, men vil garantert ikke lønne seg når folk flytter til nabokommunene etter at nærskolene har blitt lagt ned.
Her finner du samleside for alle saker om skolestruktur. |