Hemnes kommunes ordning med boligtilskudd ble ikke forlenget, da budsjettbehandlingene fant sted midt i fjorårets siste måned.
I kommunestyremøtet i desember i fjor gikk et enstemmig kommunestyre inn for å avvikle ordningen med boligtilskudd, etter at kommunedirektøren innstilte på det. Begrunnelsen for dette er at politikerne ikke lengre fant rom i kommunens økonomiske rammer til å forlenge ordningen.
Tre år
Tilskuddet var ment som en hjelp til førstegangsetablerere i boligmarkedet i Hemnes, kanskje da primært unge folk, som har de største utfordringene med å komme seg inn på boligmarkedet.
Politikerne i Hemnes vedtok boligtilskuddet som en prøveordning for 2020, og videreførte den da budsjettet for 2021 ble vedtatt.
Hensikten med tilskuddet var å både få unge fra Hemnes til å etablere seg i kommunen, og gjøre kommunen attraktiv som bosted for personer utenfor Hemnes, og det kanskje mest spennende momentet i evalueringen, er om det har bidratt til økt innbyggertall i Hemnes.
Boliger solgt
Hvordan har det så godt? Hvor mange boliger er solgt i Hemnes, der boligtilskuddet har vært en del av finansieringen? Og hvor unge eller gamle er de som har brukt tilskuddet og kjøpt seg hus eller leilighet her i kommunen?
Som et ledd i evalueringen av ordningen med boligtilskudd, har Hemnes kommune gjort en gjennomgang for å se nærmere på resultatet av ordningen. De har laget en oversikt med faktaopplysninger og en økonomisk sammenstilling, sett på antallet søknader, alderssammensetning på søkerne og totalt antall personer som nå bor i boligene.
Evalueringsrapporten viser at på Hemnesberget er det solgt 38 boenheter. Av disse bodde 15 i Hemnes fra før. Tallene for Finneidfjord viser at det er solgt 22, hvorav 9 bodde her fra før. På Bjerka er 20 enheter solgt, og også her bodde 9 i Hemnes fra før. Korgen har det høyeste tallet for solgte boliger med 59, og de har også den desidert høyeste prosentandelen av folk som bodde i Hemnes fra før, med 34. For Bleikvassli er det slik at 6 boliger er solgt, og her var det 2 som bodde i kommunen fra før.
Majoriteten av kjøperne er relativt unge personer, i alderen 19-40 år, som har anskaffet seg eneboliger i en etableringsfase.
Prisstigning
I Hemnes kommunes evaluering ser man at prisutviklingen for eneboliger omsatt i Hemnes kommune har gått vesentlig opp i løpet av de siste fire årene. I 2018 lå prisen på 14.824 kr/m2, og denne holdt seg nokså jevnt de påfølgende to årene, før den i løpet av 2021 fikk en markant stigning. Da var snittprisen gått opp til 16.948 kr/m2, mens den en liten måned før sist årsskifte var på 16.518 kr/m2.
I en kommentar fra megler heter det: «Oversikten over viser prisutviklingen for eneboliger solgt i Hemnes kommune. Som dere ser så har det vært en økning i 2021 sett i forhold til de 3 foregående årene. Det er videre viktig å være oppmerksom på at oversikten ikke trenger å gi det helt riktige bildet siden det er snakk om et lite antall og derav får den enkelte bolig større betydning».
I perioden med boligtilskudd har det blitt utbetalt omkring 25 millioner kroner til formålet. Det er disponibelt beløp på kr. 3.666.904 til fordeling ut 2022.
Totalt var 187 søknader behandlet da evalueringen ble foretatt, og av disse har 140 fått søknadene sine innvilget. Årsak til avslag er ofte manglende øvrig finansiering.
I perioden har Hemnes kommune fått få tilbakebetalinger som følge av salg og fraflytting. Faktisk dreier det seg kun om to saker, med en samlet tilbakebetaling på 186.250 kroner.
Egne innbyggere og tilflyttere
I treårsperioden er 63 av boenhetene kjøpt av Hemnes kommunes egne innbyggere, og per tiden bor det 103 personer i disse enhetene. Dette gir et snitt på 1,64 personer per husstand. Boenhetene er fordelt til følgende postnummer:
Hemnesberget 14
Finneidfjord 8
Bjerka 7
Korgen 32
Bleikvassli 2
I samme periode har det blitt kjøpt 77 boenheter av innflyttere til kommunen, og i disse enhetene bor det i dag 157 personer. For tilflytterne er dermed snittet på 2,03 personer per husstand. Disse er fordelt til følgende postnummer:
Hemnesberget 23
Finneidfjord 13
Bjerka 12
Korgen 25
Bleikvassli 4
Hvilke boligtyper?
I evalueringsrapporten er det sett nærmere på hvilke typer boliger som er omsatt der tilskuddet har vært en del av finansieringen. Det viser seg at omsetning av eneboliger utgjør en klar majoritet av antallet.
For kommunens «interne» kjøpere er 58 av boenhetene eneboliger, 3 er leiligheter og 2 er tomannsboliger.
For tilflyttede kjøpere er også 58 av boenhetene eneboliger, 7 er leiligheter, 11 er tomannsboliger og det er solgt én firemannsbolig.
Ung eller gammel?
Hovedhensikten med tilskuddet var altså å få unge fra både Hemnes og regionen ellers til å etablere seg i kommunen, og når det gjelder alderssammensetning på kjøperne, ser vi at storparten er personer mellom 19 og 40 år. Dette gjelder for både interne kjøpere og tilflyttere til kommunen.
Alderssammensetningen hos de interne kjøperne viser at 3 av salgene er gjort til folk i aldersgruppen 50-60 år, 2 salg til folk mellom 40-49 år, 21 salg til de som er 30-39 år og 37 i aldersgruppen 19-29 år.
Alderssammensetning for tilflyttede kjøpere forteller at 3 salg er gjort i aldersgruppen 70-90 år, 6 salg er til de mellom 60-69 år, 8 til folk mellom 50-59 år, 9 salg til de mellom 40-49 år, 17 salg til aldersgruppen 30-39 år, samt hele 34 boliger er kjøpt av folk mellom 19-29 år.
Tilskuddsordningen opphørte 1. januar i år, etter å ha vært i drift i tre år. Så er det kun tiden som vil vise om boligsalget i Hemnes, både til kommunens egne unge, men også til de som kommer flyttende hit stagnerer og får nedgang, nå som boligtilskuddet er historie.