Avisa Hemnes jobber med å få frem ulike tanker og meninger i skolestrukturdebatten, og vi ser at det skaper sterke følelser hos mange.
Kanskje drukner noe av den saklige debatten i ytringer som i enkelte tilfeller nærmer seg hatefulle. Det medfører at flere heller velger å holde seg unna debatten, og det er vel neppe slik vi ønsker at demokratiet skal fungere?
Det er mange som har valgt å svare i vår spørreundersøkelse, der de har svart på tre spørsmål. Kanskje nettopp fordi de der har fått anledning til å være anonyme.
1) Hva tenker du om forslaget om ny skolestruktur?
2) Hva er du redd for ved eventuelle endringer?
3) Hvorfor tror du det foreslås endringer?
Dame, Korgen, 20-årene
Jeg synes det er fornuftig å kutte i antall skoler. Vi er en liten kommune, og avstandene er korte. Elevene slipper skolebytte og det kan være positivt at man har flere å spille på sosialt sett i klassen. At man må inn i litt større klasser kan jo også være en fin måte å forberede seg til livet etter grunnskolen, for da må man lære seg å forholde seg til flere. Kanskje det er lettere å finne noen man kommer godt overens med i en større klasse? De kan også dra nytte av at flere lærere jobber sammen og bruker erfaring og kunnskap i et større fagmiljø enn det man har mulighet til på små skoler.
Jeg tror elevene trives og har det trygt på skolen på grunn av de flinke og engasjerte voksne som er der, og ikke hvor skolen befinner seg. Ja, det kan bli langt til skolen for noen få, men hva med at lærertettheten er mye lavere ved de store skolene nå? Hva om vi kan tenke på hva som er best for flertallet? Av det jeg vet trives elevene både i Korgen og på Hemnesberget, så hvorfor kan ikke de andre elevene også det? Og skulle det vise seg at noen ikke har det greit, så skal det jo tas tak i.
Jeg synes forslaget om å beholde de tre skolene er mest fornuftig med tanke på hvilke bygg som allerede finnes, men jeg sender gladelig mine unger til både Bjerka og Finni hvis det bygges skoler der. Jeg trives i kommunen og tar ikke med meg familien til et annet sted hvis ikke «mitt» tettsted har skole. Fritidsaktiviteter og idrettslag finnes på alle tettsteder uavhengig av skolene, og vennene vil jo fortsatt være like nær selv om man må lengre unna for å gå på skole – man har til og med kanskje enda flere venner, bare i en annen bygd.
Jeg mener at tre skoler i kommunen er mer enn nok, og at bare Hemnesberget og Bleikvassli er uaktuell for en felles skole på grunn av plasseringen i ytterpunktene. Bygg nytt i midten eller behold (de tre) skolene, jeg har uansett tro på at jeg kan sende barna mine på en skole med flinke lærere og muligheten for et godt klassemiljø. Og kan kommunen spare penger? Så fint. Jeg tror og håper at mine barn kan bo i Hemnes kommune når de blir større, for det er en flott kommune, med veldig mange fine folk. Jeg tror vi har godt av å samle oss litt mer, kanskje det ikke blir så mye «vi og dem», men «oss»?
At det ikke kommer flere ressurser til de store skolene selv om de små skolene legges ned. Det må også være SFO og barnehage på alle tettsteder, og en bussrute som er rask og best mulig.
Økonomisk sett kan jeg ikke forstå at det skal være lønnsomt å ha så mange skoler på så kort avstand. Hvor mye går til de fem rektorene i kommunen? Jeg håper at det kan gi muligheter for bedre tilbud til både de unge og gamle, på alle tettstedene i kommunen. I tillegg håper jeg at det gir større lærertetthet og mindre ufaglærte vikarer.
Dame, Bleikvasslia, 40-årene
Forslaget om ny skolestruktur vil gi mer robuste fagmiljøer, mindre sårbare ved fravær, bredere kompetanse. Jeg har forståelse for at foreldrene ønsker en nærmiljøskole for de minste barna (1-4). Jeg mener at det er viktig at foreldre og andre tar imot sjansen til å være med på å påvirke endringene som kan/må gjøres. Så tenker jeg at på grunn av den demografiske utviklingen i Kommunen vil strukturendringer etter hvert bli nødvendige, uansett om man ønsker det eller ikke. Da er det mye bedre å gripe mulighetene til å aktivt være med på å finne gode, pedagogiske og gjennomførbare endringer som oppleves som håndterbare. Vi kan ikke gå med ryggen inn i fremtiden, eller lukke øynene for det som ikke berører meg direkte og personlig. Jeg savner at det legges planer lenger fram i tid (10- årsperiode), da tanker og ideer må modnes, sette seg, og på den måten ufarliggjøres.
Så lenge det faglige innholdet sikres og styrkes i skolene, er jeg ikke så bekymret. Jeg er mer bekymret eller betenkt over at det fortsatt i 2023 så stor grad er så vanskelig å tenke helhetlig i Hemnes Kommune.
Mann, Korgen 60-årene
1) Jeg tenker at pga at nedgangen i antall elever på ned, og utgiftene vedr. bygg går opp, er det vel slik at vi må slå sammen skoleplassene til færre bygg, især når tettstedene er nært hverandre. Jeg er jo enig med SP at ungdomsskolen i Bleikvassli må «settes på vent» til det blir flere elever, og dette pga lang avstand med buss fra eks. Røsvassbukt til Korgen.
2) Man er jo skeptisk på hvordan det blir med BOLYST hvis butikker og skoler legges ned. Ofte er dette et kriterium for at unge par med barn har lyst til å flytte til Hemnes kommune. Da blir det vanskelig å få en trygg framtid for kommunen, dessverre.
3) Det er nok helt klart økonomiske grunner. Vi har jo vært bortskjemt med konsesjonspengene fra kraftproduksjonen, og har kunnet ha fem tettsteder med de gode tilbudene. Nå skal jo Staten ha grunnrenteskatt av bl.a. kraftproduksjon, og kommunene blir snytt for store pengeoverføringer. Håper at dette ikke fører til fraflytting, og samtidig for opphetet aktivitet i to tettsteder (Hemnesberget og Korgen) i kommunen.
Her finner du samleside for alle saker om skolestruktur. |
Dame, Korgen, 40-årene
Jeg syns forslaget om ny skolestruktur er bra. Det er positivt for ungdommen å bli kjent med hverandre på tvers av tettsteder på et tidligere tidspunkt. De får flere venner, også kan vi i tillegg oppnå et bedre samhold mellom tettstedene. Slik det er nå er det mye «kniving» innad i vår kommune.
Jeg er ikke så redd en eventuell endring, men jeg håper det blir en løsning for sfo på tettstedene.
Jeg er mer redd konsekvensene hvis vi aldri skal gjøre endringer. Med en enda strammere økonomi må det få konsekvenser hvis ikke skal endre på noe.
Årsaken til forslaget er vel økonomi. Kommunen har høye lån og økte renter gir høyere utgifter. Vi har en befolkning med økende andel eldre, noe som fører til økte behov i eldreomsorgen. Ser ikke at dagens skolestruktur har ført til økt bosetting eller flere yngre innbyggere, så jeg tror tiden er moden for å se på endringer.
Temaet har vært oppe med jevne mellomrom i mange år, så det er kanskje ikke bare økonomiske årsaker som ligger bak forslaget, jeg mener det er uhensiktsmessig med så mange skoler når avstandene er så korte. Med å samle disse vil man utnytte ressursene bedre.
Mann, Korgen 20-årene
Skolestruktur og endring på dagens skolestruktur har vært et tema lenge før jeg ble født.
Det er store utfordringer med å drive 5 skoler i Hemnes Kommune. Det gjelder resultater, læringsmiljø, fagkompetanse, valgfag, lærerressurser, bygningsmasse og psykososiale mønster som er usunne. Jeg tenker at en endring i strukturen er sunt for hele kommunen i sin helhet. Spesielt økonomisk, men også spesielt for lærerne og elevene. Det å være samlet i et stort godt fagmiljø – der lærerne er spisset på kompetanse til enhver tid og at elevene i samme årskull får undervises sammen bidrar til en kunnskapsstyrke og psykososial forhøyning som gjør resultatene til det bedre. Jeg skjønner godt at tettstedene kjemper for tilbudene sine – det gjør også jeg. Jeg er redd for at det ikke blir vekst og at det kan bli fraflytting. Det er i så fall en uheldig situasjon.
Jeg tror at det foreslås endringer med tanke på bygningsmassen, økonomi-innsparing og styrking av fagmiljøene.
Dame, Hemnesberget, 40-årene
Dette er et tema som kommer på dagsorden med jevne mellomrom, det skaper splid mellom tettstedene i kommunen og er nok for mange blitt som en trussel som ikke har blitt noe av. Hva skjer denne gangen? At debatten kommer, er vel kanskje ikke til å unngå om en ser på det med politikerøyne og i et økonomisk perspektiv. Når det er sagt er det for meg personlig ubegripelig at det er et oppriktig ønske fra flere om å kutte i et opplæringstilbud til ungene i kommunen. De er framtida vår og de bør satses på – ikke bygges ned. Det er en trygghet med skole på hjemplassen, ungene bygger vennskap og sosiale relasjoner i tettere grad. La skolestrukturen slik den er i dag – bestå.
Ved eventuelle endringer er jeg redd for at kvaliteten ved skolene og undervisningen kan bli dårligere. Jeg ser også med bekymring på folketallet vårt og ser ingen umiddelbar grunn til at vi får flere tilflyttere ved å legge ned skolene på to eller tre steder. Jeg frykter at vi heller får mange som ønsker å flytte ut av kommunen.
Det bekymrer meg også hvordan dette kan være med på å forverre en problematikk som allerede ligger og murrer mellom innbyggerne på de ulike tettstedene. Det skal ikke mange «klikk» til i ulike kommentarfelt før en kan lese den ene skittkastingen etter den andre mellom tettstedene.
Dame, Bleikvasslia, 30-årene
Jeg synes det er helt forkastelig! Atter en gang skal det gå utover ungene våre. Man vet at det finnes andre måter man kan spare på
Jeg tror det er drepen for bygda vår. Uten ungdomskoletrinn er det bare et lite stykke igjen: så ryker hele skolen. Er det da verdt å bo her oppe? Jeg vet det er mange som ikke kommer til å flytte til Korgen, selv om skolen blir flyttet dit. Og når det ligger i papirene at barnehagen skal inn i skolebygget, kommer nok aldri ungdomskoletrinnet oppover igjen.
For å spare penger. Men det føles også slik at Bleikvasslia skal rammes, da skolen her oppe kun var nevnt i ett av forslagene.
Dame, Hemnesberget, 50-årene
Tanker rundt forslag om ny skolestruktur: Jeg mener det er viktig å beholde dagens skolestruktur av flere grunner. Det er betenkelig at kommunen ikke er mer fremtidsrettet og og legger til rette for vekst på de tettstedene som er nærmest Rana. Det forventes en formidabel vekst i Rana på grunn av bygging av batterifabrikk og ny flyplass. Det er en meget overkommelig pendleravstand mellom f.eks. Finneidfjord-Mo. Mange ønsker å bosette seg utenfor bykjernen med et mer oversiktlig oppvekstmiljø for sine barn, renere luft m.m. Men kanskje mest av alt på grunn av lavere boligpriser. Derfor bør kommunen kjenne sin besøkelsestid og legge til rette for boligtomter. En opprettholdelse av dagens skolestruktur vil påvirke de unges valg av bosted. Skulle tro at kommunen ønsker befolkningsvekst? Det får man ikke ved å legge ned skolene på de tettsteder som kanskje er mest attraktiv for pendlerne. Hvordan skal pendlere kunne benytte seg av SFO-tilbud og rekke å levere/hente innenfor åpningstiden? Med tanke på at mange av barna kun er 5 år når de begynner på skolen, vil det bli en uholdbar tilværelse for småbarnsfamiliene. Når det gjelder avstander er det allerede nå mange som for eksempel bor på Finneidfjord som orienterer seg mot Mo når det gjelder fritidstilbud. Det blir mer naturlig og ikke så mye lengre reisevei enn til for eksempel Hemnesberget. Kanskje risikerer vi at noen søker seg over til privatskole i Rana ved en eventuell nedleggelse?
– En eventuell endring av skolestruktur vil føre til en utarming av tettstedene. Færre barnefamilier kommer til å bosette seg på Finneidford/Bjerka/Bleikvasslia på grunn av at det blir for tungvint. Skolene er samlingspunkt i bygdene og mye sosial aktivitet sentrerer seg rundt dem.
– Endringene foreslås med bakgrunn i økonomi. Men det er noe som heter at man kan spare seg til fant. Faglig argumentasjon holder ikke mål, da de små skolene i kommunen har god lærertetthet og meget stabilt personale. Skulle ønske kommunen kunne tenke motsatt og heller legge til rette for bolyst og trivsel. Ikke mot sentralisering, men heller satse på samhandling tettstedene imellom. Små enheter gir mulighet for et godt og oversiktlig oppvekstmiljø. Oppfordringen er at man må tenke utenfor boksen og ikke bare ha økonomiske motiver for eventuelle valg man foretar.