6. februar er samefolkets dag, og i den anledning slipper Bjerkaværingen Markus Thonhaugen sin samiske kunstfilm, «TECHNO ÁHČČI», som Hemnes kommune har vært med på å gi pengestøtte til. Filmen skal vises for ungdomsskoleelevene ved Korgen sentralskole – hvor Thonhaugen selv har vært elev- senere i dag.
Prosjektet til «DJ iDJa» kombinerer joik med techno, og vises denne uken flere steder i Norge samt på ambassaden i Berlin. Se filmen her!
Bak prosjektet står blant andre Markus Thonhaugen, artistnavn «DJ iDJa», fra Hemnes på Helgeland. I ei pressemelding forteller han at sammen med samisk-norsk filmregissør Elisabeth Rasmussen fra Tromsø har de laget en kunstfilm hvor eksperimentering med kontraster står i fokus.
Prosjektet kombinerer samisk med elektronikaimpulser fra kontinentet. Inspirasjonen kommer fra artistens besøk til Berlin, og de inntrykkene som møtte han på klubbene der.
– Det var industrielt og røft, men samtidig et sted for aksept og det å kunne være seg selv, uansett bakgrunn og etnisitet. En følelse av fellesskap og tilhørighet på dansegulvet.
– Og jeg husker at jeg spurte meg selv på et tidspunkt; hvordan vil en samisk vokalopptreden kunne se ut i kontekst av en technoklubb i Berlin?
Ny sjanger
Som produsent med samisk bakgrunn har Thonhaugen alltid likt å leke med kontraster. Den samiske kulturen er naturbasert, og joik ble tradisjonelt utført uten instrumenter. Likevel har han i sine egne låter gjort nettopp det: Kombinert joik med house og disco. Målet med å eksperimentere med ulike musikkuttrykk har vært å skape noe nytt.
– Her har vi funnet opp en helt ny musikksjanger: Samisk techno.
Filmen som nå er klar for publikum, er delvis spilt inn utenfor Tromsø, og delvis i Berlin.
Sistnevnte har involvert berømte filmfolk – som cinematograf Jannicke Mikkelsen.
– Mange hadde troen på dette prosjektet, for nesten 50 statister dukket opp fra hele Tyskland da vi skulle spille inn klubbscenene.
– Vi hadde også 17 frivillige fra tre kontinenter i crewet som håndterte alt fra lys til lyd og produksjonsteknikk. Det var rørende å oppleve all støtten, sier Thonhaugen.
Prosjektet er støttet av Sametinget, Nordland fylke, Kulturdirektoratet, Music Norway og Hemnes kommune. Regissør Rasmussen, som driver sitt eget produksjonsselskap Wonderline, forteller at hun selv søker forbindelse til sine egne, samiske røtter.
– Markus sitt prosjekt er lekent og spennende. Jeg hadde tro på det fra første stund.
Støtten fra familien gjorde det mulig
Filmen har også en viss «kjendisfaktor». En av skuespillerne er tyske Rolf Buchholz. Han har verdensrekorden for flest piercinger på en menneskekropp hos Guinness rekordbok.
– Det var veldig interessant å være en del av dette prosjektet. Kombinasjonen av samisk og techno er nytt og spennende. Jeg liker det. Sápmi trenger mer techno, sier Buchholz.
Artisten og regissøren deler sitt syn på hva budskapet bak filmen er:
– Et budskap med filmen er hvordan musikk kan være en samlende kraft på dansegulvet, og skape likhet og aksept – til tross for våre mange forskjeller.
Filmen illustrerer også hvordan ny teknologi skaper nye uttrykksformer innenfor det samiske, forklarer Thonhaugen.
– Nye generasjoner samiske musikere bruker teknologi til å skape noe nytt. Ikke bare meg, men også artister som DJ Ailo, TØNDRA og Savza er eksempler på hvordan samisk musikk for alvor er i endring. Dette kunstfilmprosjektet drar det ett skritt lenger, der resultatet er en helt ny samisk musikksjanger.
Filmen hadde ikke blitt mulig uten støtten fra familien, bemerker Thonhaugen.
– Mine to søstre og min far har stilt opp som skuespillere i produksjonen, også.
Lydsporet til filmen sammen med to utvidede kutt for DJ-miksing ble sluppet på streamingplattformene (Spotify, iTunes og så videre) fredag 3. februar. Mens selve filmen ble sluppet i dag, mandag 6. februar.
– Jeg er veldig klar for å endelig kunne dele dette prosjektet til verden, og er spent på mottakelsen, avslutter Thonhaugen.