Bråk og uro, oppsigelser og varslingssak. Det var realitetene i legesituasjonen i Hemnes for relativt kort tid siden. – Nå er situasjonen vesentlig bedre, sier Hege Torghatten, kommunalsjef helse og omsorg i Hemnes kommune.
For omkring et og et halvt år siden var legesituasjonen i kommunen i sterkt fokus, etter flere oppsigelser, og en stor mangel på fastleger. Nå har det altså endret seg.
– I formannskapsmøtet tirsdag 31. januar sa du at situasjonen er så bra som aldri før. Hva er det som er endret i løpet av det siste året?
– Det var jo kanskje litt overdrevent, men den er i alle fall så bra som den har vært siden jeg begynte i alle fall. Jeg har jo ikke hele historikken, men situasjonen er veldig bra nå, forteller Hege Torghatten, kommunalsjef helse og omsorg i Hemnes kommune.
– Det som har endret seg er at fra 1. januar i år er alle legene som jobber i Hemnes kommunalt ansatt 100 prosent. Inkludert i dette, så har jo Anders Storetvedt returnert til ei hundreprosentstilling på Hemnesberget. Det betyr at vi har dekning i én legehjemmel der. Vi har fortsatt to ubesatte legehjemler, men der har vi nå gjort vikaravtaler til ut august, noe som gjør at det blir stabile vikarer, som får sjansen til å bli litt kjent, sier hun.
Dyrt
– Hva betyr dette for kommunen? Det koster vel mer å ha en vikar kontra en fast ansatt?
– Bruk av vikarbyrå er kostbart. Sett i lys av hele situasjonen som vi har i landet, med fastlegekrisen, så er det høye priser ute og går på vikartjenestene. Det gir oss en økonomisk belastning å leie inn leger fra vikarbyrå, og i tillegg gir det en annen kostnad i dette at vi da ikke kan tilby den samme legen over lang tid til de som har en fastlege, sier kommunalsjefen.
– Bruk av vikarer er vel ikke heldig for pasienter og brukere, kanskje særlig kronikere og andre som må oppsøke legen relativt ofte. Hvordan ser situasjonen ut på kort eller lang sikt?
– De to ledige legehjemlene har vært utlyst en gang tidligere, og nå går de til utlysning på nytt igjen i de inneværende dagene. Vi jobber kontinuerlig med kontaktene de eksisterende fastlegene har, både internt i kommunen og eksternt, for å få rekruttert. Men dette er en landsomfattende krise, og vi har jo klart å ansette flere fastleger, sier Torghatten.
– Hemnes er godt dekket på fastlegesiden, dersom vi for eksempel ser til Rana, som har mye større utfordringer enn oss, fortsetter hun.
– Vi er selvsagt ikke fornøyde med å ha to udekte legehjemler, men vi er veldig fornøyde med de fire vi har som fast ansatte hos oss, legger hun til.
Ser fremover
– Da «legebråket» i kommunen, og kanskje da særlig på Hemnesberget, sto på som verst for snart et og et halvt års tid siden, blant annet med en varslingssak, var det mange meningsytringer som forsøkte pekte på årsaker, og det i mange ulike retninger. Kan dere nå i ettertid si noe om hva som var det egentlige problemet?
– Nei, jeg startet jo i jobben i slutten av september i fjor, og har ikke med meg denne historikken. Vi velger å fokusere på fremtiden heller enn fortiden. Vi er som sagt veldig fornøyd med den løsningen vi har så langt, og så jobber vi videre for å dekke opp de to siste fastlegehjemlene, sier Torghatten.
– Hvordan er stemningen på Hemnesberget legekontor nå?
– Jeg kan ikke si noe om hvordan det har vært før, men det rapporteres om veldig god stemning på begge legekontorene i kommunen, bekrefter hun.
Flyktningkrisen
– Vi har tatt imot 56 flyktninger fra Ukraina i Hemnes, og skal ta imot opp til 60 til. Skaper dette ekstra utfordringer for helsevesenet i kommunen?
– Det blir en økt belastning hos oss, på lik linje med alle andre kommuner som tar imot flyktninger. Men vi står i en internasjonal krise, og det er klart at vi må jo ta vår del av den belastningen, svarer Torghatten.
– Vi har gjort en nøye gjennomgang i alle etater, blant annet helse, der vi ser at vi skal kunne håndtere dette. Og vi har håndtert de som er kommet til nå på en god måte, sier hun.
– De har fått de tjenestene de trenger, uten at det har gått ut over tjenestetilbudet til innbyggerne for øvrig, fortsetter hun.
– Det jobbes godt i alle enheter, og vi har nå utlyst fast stilling som leder for flyktningetjenesten. Jeg tenker det blir bra å få litt kontinuitet, og det tenker jeg er positivt for å kunne bygge opp en god tjeneste og et godt tilbud til de som kommer. Samtidig vil jeg også rette en takk til samfunnet her, for den måten de har bistått og hjulpet til med mye. Vi har fått møbler, folk har ordnet med leiligheter og hus til leie, og uten dette hadde det vært en mye større oppgave for det offentlige. Når hele samfunnet løser det sammen, da blir det lettere både for oss som har de kommunale oppgavene, og for de som kommer hit og skal integreres i samfunnet, avslutter hun.