Vallaskola feirer i disse dager 100-årsdagen sin. Reidun Ressem Christiansen er sammen med Vallabotn sanitetsforening en av arrangørene, og mimrer tilbake til da hun selv gikk der.
– I disse dager markerer Vallaskola sitt 100-årsjubileum. Hva er ditt forhold til skolen?
– Jeg gikk de første fire årene mine på Vallaskola. Min mor og mormor var med i saniteten og da jeg flyttet til Bjerka igjen ble jeg etter hvert med jeg også. Vallabotn sanitetsforening overtok skolen fra kommunen i 1976 da Bjerka skolen var bygd. Jeg synes det har vært flott at det er et bygdehus som kan leies ut ved anledninger som bursdager, dåpsfeiring og lignende.
– Kan du fortelle noen minner fra da du gikk der?
– Jeg husker fra min første skoledag at jeg var fryktelig redd for å ikke huske fødselsdatoen min. Det var min storesøster som fulgte meg og vi pugget litt på det. Husker også at jeg syntes det var flaut en gang jeg sa mamma til «frøken». I tredje og fjerde klasse var det storesøsteren min, Torunn, som var læreren min. En dag slo en av guttene meg i magen slik at hun så det. Da hun snakket med han etterpå sa han at han slo meg for han ville se hvordan hun reagerte. Ellers husker jeg ikke annet enn at det var trygt og godt å gå på skolen der.
– Du er leder i Vallabotn sanitetsforening, som er en av arrangørene til jubileet. Hvordan skal jubileet markeres?
– Onsdag blir det «gammeldags skole» på Vallaskola for alle ungene ved Bjerka skole. Torsdags ettermiddag, på dagen 100 år etter at det var åpningsfest på Vallaskola, feirer vi med åpen kafé fra klokken 17-21. Da er alle som ønsker det velkommen til å feire med oss og for å se hvor flott det har blitt etter siste oppgradering. Fredag er det ølsmaking med AS Norsk Gjærverk og åpen pub etterpå. På søndag avsluttes uka med ettermiddagskaffe for Vallabotn sanitetsforening og noen spesielt inviterte som har tilknytning til skolen. Vi har også et æresmedlem på 95 år som er invitert da.
– Fortell om Vallabotn sanitetsforening. Hva gjør dere?
– Vi avholder 6-7 medlemsmøter i året. I høst tok vi initiativ til at alle sanitetsforeningene i kommunen skulle møtes for å snakke om og få vite litt om kommunens beredskap. Der ble det også bestemt at alle ukrainske barn skulle få hver sin adventskalender fra foreningene i kommunen. Ellers står kvinnehelse og forskning høyt på prioriteringslisten til Norske Kvinners Sanitetsforening sentralt. Saniteten her støtter først og fremst lokale formål som kan gagne både de eldre og god oppvekst i kommunen vår. For at foreningen skal kunne fortsette å fungere, er det viktig at vi får med yngre «krefter» som kan fortsette med det flotte arbeidet som saniteten står for. Håper at flere yngre ønsker å være med etter hvert.
– Vallaskolen har fått seg en oppgradering de siste årene. Hvorfor tenker du det er viktig å holde bygget i stand?
– Det er et flott gammelt bygg som også er en viktig del av bygdas historie og identitet, og det er viktig at vi har et bygdehus som kan brukes ved forskjellige anledninger. Vallaskolas venner har stått i spissen for den siste oppgraderingen. Det har vært mye arbeid og et flott resultat. Flere ting står for tur, men vi avventer svar på søknader om pengestøtte.
Reidun om Hemnes
– Hva er det beste med Hemnes?
– Flott natur og trivelige folk. Og at vi har fem tettsteder som fungerer godt fordi de har skole, barnehage og alt som skal til for at det skal være fint å bo der.
– Hvilken hemnesværing fortjener en stor bukett blomster?
Alle som stiller opp i frivillige organisasjoner som f.eks.Mental helse, Norsk folkehjelp etc.
– Hva greier du deg ikke uten i Hemnes?
– Min flotte familie.
– Du får endre en ting i Hemnes. Hva?
– Felles ungdomsskole, felles helsestasjon og legekontor midt i kommunen.
– Smul sjø eller evig snø. Hva er din favorittplass i Hemnes?
– Valla/ Bjerkamarka/ fjellet og hytta på Røsvatnet. Der får jeg «ro i sjela».