Flere skogområder over hele landet ble midt i desember vernet av regjeringen i statsråd. Det dreier seg om 54 nye skogområder i ti fylker, og av disse er det to i Hemnes kommune.
Det er Klima- og Miljødepartementet som forteller om skogvernet i ei pressemelding.
De to områdene i Hemnes som nå vernes er Reinåga naturreservat og Fjellavlia naturreservat.
De fem andre skogområdene i Nordland som er en del av vernet like før jul er Iselva naturreservat og Storberget naturreservat i Narvik kommune, Ráhpuk/Kilvasskogen naturreservat i Hamarøy kommune, Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark (utvidelse i Rana kommune) og Ørnodden naturreservat i Grane kommune.
Frivillig vern
Områdene er en del av samarbeidet om frivillig vern av privateid skog, og er levested for mange truede arter. Vernet vil bidra til å ivareta disse artene i framtiden.
Reinåga naturreservat her i Hemnes kommune inneholder en bestemt type natur i form av ravineregnskog, som er en type boreal regnskog, og er leveområde for en rekke rødlista arter knyttet til regnskogen. Området er en av de nordligste kjente forekomstene av denne ravineregnskog i landet.
Det andre området i Hemnes som vernes i denne omgangen, Fjellavlia naturreservat, er et viktig leveområde for en rekke arter knyttet til kalkgranskog og gammel og til dels fuktig granskog. Kalkgranskogskog er en rødlistet naturtype og dekker cirka halvparten av arealet. Slåttemyr er også en rødlistet naturtype som fins i dette området.
Viktig for naturmangfoldet
Vernevedtaket fra desember omfatter om lag 81 kvadratkilometer nytt verneareal, hvor cirka 41 kvadratkilometer er produktiv skog.
– Skogen spiller en avgjørende rolle for naturmangfoldet i Norge. I skogen finnes 1330 truede arter og 13 truede naturtyper. Vernet bidrar til å sikre at vi har disse artene i norsk natur også i framtiden, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide.
Samarbeidet mellom skogeierorganisasjonene og miljømyndighetene om frivillig vern av privateid skog startet i 2003. Til nå er 818 skogområder blitt vernet i dette samarbeidet. Interessen for frivillig vern av privateid skog er stor, og det pågår arbeid med en rekke nye skogområder med sikte på vern.
– Regjeringen er opptatt av at skogvernet skal være effektivt og treffsikkert, slik at vi fanger opp og beskytter truede arter og naturtyper. Jeg er glad for at vi viderefører skogvernet på et høyt nivå. Vi vernet 25 skogområder i februar, og vi planlegger vern av en rekke viktige skogområder også neste år, sier statsråd Barth Eide.
Bidrar til nasjonale mål
Skogvernet bidrar til at særlig to nasjonale mål for naturmangfold blir oppnådd. Først og fremst det at et representativt utvalg av norsk natur skal bevares for kommende generasjoner.
Dernest bidrar det til målet om at ingen arter og naturtyper skal utryddes, og at utviklingen til truede og nær truende arter og naturtyper skal bedres.
Vernevedtaket er også et skritt mot det vedtatte målet om vern av 10 prosent av skogen. Etter vernevedtaket i dag er det vernet noe over 5,2 prosent av all skog, og noe over 3,9 prosent av den produktive skogen i Norge.
Skogområdene som er vernet like før jul er spredt over store deler av landet, og har mange ulike skogtyper og vernekvaliteter.