Hemnesberget er så heldig å stadig få nye innbyggere, og sist lørdag arrangerte tettstedsutvalget en sammenkomst for både tilflyttere og «gamle» fastboende.
Mange, både unge og gamle, har fattet interesse for å kjøpe seg hus på stedet. Enkelte av dem har vokst opp her, og ønsker nå komme tilbake til hjemstedet, mens andre igjen har liten eller ingen tilknytning til tettstedet fra før. Det de likevel har til felles, er at de har lyst til å prøve seg som hemnesværinger, en tilværelse man kan håpe at de trives i.
Velkomne
I tillegg til at mange kommer frivillig flyttende hit til oss, er det en kjensgjerning at det også er kommet en rekke mennesker hit, uten at det er deres opprinnelige ønske. En av konsekvensene av den pågående krigen i Ukraina, er en flyktningestrøm til hele Europa. Norge har til nå tatt imot over 37.000 flyktninger fra Ukraina, og en del av disse er også kommet til oss i Hemnes kommune.
Alle som en, er hjertelig velkommen til Hemnes, og dette bør alle få kjenne på kroppen.
I denne forbindelse hadde Hemnesberget Tettstedsutvalg, som består av leder/representant fra alle lag og foreninger på Hemnesberget, valgt å invitere alle nyinnflyttede til «innflytterfest» på Jernvaren. Tanken med arrangementet var å presentere mange av de foreningene og aktivitetene som finnes «på Berget», og formålet med tiltaket, var å kunne innlemme de nyinnflyttede på en bedre måte.
Flere i frivillig arbeid
Slik integrering er et viktig ledd i å få nytilflyttede til å føle seg mer hjemme på stedet, men også for å motivere flere til frivillig arbeid i foreninger og organisasjoner. Festen gikk av stabelen lørdag 21. januar, og den var ikke kun for folk som nettopp har flyttet hit, selv om disse nok var ønsket ekstra velkommen. Festen var åpen for alle, og det var et flott opplegg som var laget i stand.
Tettstedsutvalget hadde nedsatt en komité av frivillige, som stod for planlegging og gjennomføring av tilstelningen. Komitéen bestod av seks personer, og ble ledet av Hanna Skjæran som leder. Hun hadde, ifølge Torbjørn Skjæran, vært en veldig god pådriver for det hele. For øvrig var halvparten av arrangementskomitéen innflyttede hemnesværinger, noe som jo var litt artig og interessant å observere.
Fullsatt lokale
Allerede noen få minutter over sju, var det meste av lokalet fullsatt, så det var tydelig at dette var et kjærkomment arrangement. I døra ble gjestene møtt av hyggelige folk som serverte velkomstdrink, og etter at folk hadde fått minglet litt og deretter funnet seg en plass å sitte, tok Torbjørn Skjæran ordet og ønsket alle velkommen. Sammen med seg på scenen hadde han Ostap Burmas, som var tolk og oversatte til ukrainsk. Det var et tydelig flertall av ukrainske festdeltakere, og det var derfor absolutt nødvendig med en som kunne oversette.
Skjæran ga en rask presentasjon av bortimot 20 organisasjoner på Hemnesberget, samtidig med at leder for hver enkelt organisasjon reiste seg opp. På den måten fikk alle se hvem de skulle henvende seg til, dersom de var interesserte i gitte forening, og det er liten tvil om at det er mye å ta seg til her i nærmiljøet, dersom man ønsker å engasjere seg.
Tapas og quiz
Det ble så servert god og variert tapas til alle. Maten var gratis for de fremmøtte, og den var finansiert av Tettstedsutvalget, Natre og Hemnesberget Vel.
Etter at man hadde spist og kost seg en stund, var det duket for quiz. Spørrekonkurransen ble ledet av Ragnhild Johannesen, og omfattet både lokale og internasjonale spørsmål, og iveren rundt bordene var stor. Da quizen var unnagjort, var det også litt «føde» for ørene. Første del av denne lørdagskvelden ble avsluttet av den dyktige og musikalske Erik Nilsson, som jo selv er innflyttet hemnesværing, riktignok for en god del år siden. Publikum var lydhøre og fikk servert et knippe fine melodier, da herr Nilsson trakterte tangentene på flygelet.
Fornøyde
Senere på kvelden var det duket for pub-aften. De som hadde små barn med seg, takket for seg og tuslet hjem etter noen trivelige timer på Jernvaren. Selv fant journalisten også veien hjemover, men har vært i kontakt med noen som ble igjen resten av kvelden. Ifølge dem var også pubkvelden veldig godt besøkt.
Arrangørene selv var svært fornøyde da kvelden var over, og har dessuten fått mange gode tilbakemeldinger fra folk i målgruppen. Det er allerede avtalt noen aktiviteter med enkelte av dem. Tilbakemeldingene fra Hemnes kommune har også vært positive. Bygdeutvikler Marit Valla deltok selv på arrangementet som kommunens representant, og var full av lovord angående tiltaket.
Håpet nå er kanskje at dette ikke bare blir et engangstilfelle, men at det kan gjennomføres slike kvelder flere ganger framover, også på de andre tettstedene i kommunen. Forhåpentligvis fortsetter det å komme nye hemnesværinger hit til oss, og dersom vi vil beholde dem her er det sikkert smart å ønske dem velkommen med åpne armer.