Skjermtid er et forholdsvis nytt begrep. Det er foretatt diverse undersøkelser på ulike nivå, og felles for alle er at barn og unge tilbringer temmelig mye tid foran skjermen hver dag.
Akkurat nå deles resultatene av en undersøkelse en lektor på videregående i Askim har foretatt. Nå vet man ikke om resultatene er representative, ettersom det er et lite antall som er undersøkt; uansett er tallene skremmende.
Generelt ser det ikke ut til at det brukes mye tid på Facebook. Dette stemmer overens med andre undersøkelser jeg har studert.
TikTok er den store favoritten, etterfulgt av Snapchat og Instagram. Personlig har jeg ikke nok kjennskap til TikTok i det hele tatt, men noe spennende må det vel være der ettersom det tydeligvis er den store favoritten.
At de som var med hadde en gjennomsnittlig skjermtid på mobilen på 6,5 timer hver dag, må vel sies å være ganske utrolig.
Det største brukeren nådde nesten 60 timer hver uke, hvorav 45 min. på de to førstnevnte nettstedene.
Det er grunn til å tro at slike tall vil kunne ha betydning for elevenes helse, så derfor hadde det nok vært bra å redusere bruken noe. Andre aktiviteter hadde nok vært langt å foretrekke, men det finnes neppe noen enkel løsning.
Ungdomsundersøkelsen i Hemnes 2022 ligger også åpen på nettet. Det første som slår meg er at elevene har tatt den på alvor og gitt oppriktige svar. De første årene, jeg tror starten var i 2000, var det mange som hadde mye moro.
Jeg husker en klasse som hevdet å bli mobbet av voksne på skolen; ikke av det pedagogiske personalet, men av andre tilsatte.
Vaktmestere fantes ikke på skolen, den skulle jo ikke påkostes, så vi hadde ambulerende hjelp. Helsesøstra var der hver torsdag, men ingen mistenkte henne. Så måtte det altså være kontordama, på forværelset til rektors kontor, men det hadde vi faktisk ingen tro på.
Sånne morsomheter finnes ikke i vår undersøkelse, og jeg tror definitivt på det elevene sier. Ja, det er noen interessante funn, men det meste virker rimelig normalt.
Ellers har den politiske hverdagen våknet til live etter jule- og nyttårsfeiringen. Når dette leses har jeg, sammen med ordførerne i Sauda, Tokke og Narvik deltatt på et møte med Næringsminister Vestre. Temaene er omorganisering i Statkraft, forsyningstrygghet og magasinfylling, og kortreist kraft. Det siste punktet vil ha stor betydning for oss i Hemnes.
Arbeidsplasser nær kraftproduksjon vil gi lokal verdiskaping til kommuner som stiller sine naturressurser til disposisjon. Dessuten slipper man å bygge kostbare overføringslinjer, med de naturinngrep som må foretas; og i tillegg reduseres nett-tapet, som oppstår når man overfører strøm over lengre avstander.
Fredag bærer det til Mosjøen for å delta i referansegruppa til utviklingsprosjektet på Nesna, som skal bidra til at Nesna blir et attraktivt universitets-sted med en levende Campus.
Dessuten vet vel mange at tirsdag finner årets første FSK-møte sted. Så nå er vi i gang.