Helt i starten av det nye året ble 25 sauer observert ved foten av Rostafjellet, på om lag 500 meters høyde, like utenfor kommunegrensen til Hemnes. Dyrene er nå berget ned fra fjellet.
Det var Rana Blad som omtalte saken først. Saueflokken viste seg å være heimehørende ved et gårdsbruk i Hemnes, og Robin Sjøgård i Hemnes bondelag forteller at dette ikke er en type sak de opplever ofte.
– For det første må jeg si at slike tilfeller som det vi så i forrige uke, med et vesentlig antall sau funnet oppe i fjellet på denne årstiden, heldigvis ikke er noe som skjer ofte, og det er heller ikke noe jeg personlig har vært med på tidligere, sier Sjøgård.
– Når vi i Hemnes bondelag får informasjon om slike tilfeller som dette, eller andre saker som kan være i strid med dyrevelferden, følger vi saken tett opp. Det gjør vi uavhengig om dyreeierne er medlemmer hos oss eller ikke, legger han til.
Ikke med i berging
– Hva vil være normal prosedyre for dere i Hemnes Bondelag om slike saker dukker opp?
– I slike tilfeller vil vi i første omgang forsikre oss om at ting blir tatt tak i så raskt som overhodet mulig, slik at dyrene får de forholdene som de har krav på, sier Sjøgård.
– For det andre er vi en medlemsorganisasjon som består av mange med god kompetanse når det kommer til dyr og deres behov og adferd, så hvis det skulle være behov for bistand i slike tilfeller vil vi være en naturlig part som kan bistå under ulike forhold. Deriblant å bistå med personell for og få ned dyrene i dette tilfellet, sier han.
– I utgangspunktet er Bondelaget en frivillig medlemsorganisasjon, som ikke alle bønder er medlem av. Dette vil si at er du ikke medlem vil vi ikke nødvendigvis følge opp saker i samme grad som om når man er medlem. Men, som sagt tidligere, vil vi alltid forsikre oss om at saker som har med dyrevelferd å gjøre blir tatt tak i på en forsvarlig måte, føyer han til.
– Hvordan foregikk bergingsaksjonen?
– I dette konkrete tilfellet bisto ikke Hemnes bondelag med bergingen, annet enn at vi forsikret oss om at den ble gjennomført, og at dyrene ble tatt hånd om slik de skulle. Utover dette vet ikke vi noe om hva som ble gjort i tiden før sauene ble funnet eller noe konkret om hvordan bergingsaksjonen ble utført. Det som derimot er sikkert, er at det er dyreeiers ansvar å få ned dyrene fra beite i god tid før det blir vinter, sier bondelagslederen.
– Etter våre opplysninger var dyrene av en rase som tåler godt å være ute i vær og vind og av den grunn ser det ut som at dyrene har klart seg etter forholdene bra. Dette mener jeg har blitt bekreftet av rapport fra lokal veterinær som er gitt til mattilsynet, legger han til.
Vinmonopolet i Korgen fyller 10 år: – Det er gøy at man er helt i topp
Ikke lovpålagt å rapportere
– Finnes det rapporteringsrutiner for hvor mange dyr som slippes på beite, og hvor mange som er sanket inn? Har Hemnes Bondelag tall på dette?
– Når det kommer til rapportering om dyr som er sluppet ut og sanket inn, er det per dags dato ingen lovpålagte krav om dette, forteller Sjøgård.
– Det som er av rapporteringssystem som best viser hvor mange dyr som har vært på beite, er søknadsomgangen på høsten, hvor bønder søker om tilskudd til innmarks- og utmarksbeite. Disse dataene har kommunen god tilgang på, fortsetter han.
– Ellers vil det aldri være det samme antallet dyr som blir sluppet ut på beite, som blir sanket hjem. Den største årsaken til dette er at det er i våre områder et varierende antall av rovdyr som gaupe, ørn, jerv, bjørn og så videre, som alltids vil ta en del husdyr. Andre årsaker er sykdom, ulykker, tjuvjakt og annet, som gjør at noen dyr ikke kommer hjem fra beite, avslutter han.
Ikke vanlig
Etter at observasjonen av sauene på fjellet ble kjent, ble Mattilsynet koblet inn. De var i første omgang opptatt av at dyrene skulle hentes raskest mulig ned fra fjellet, for å få dem inn i et varmt fjøs og få tilgang på mat.
– Kan du si noe om hvordan bergingsaksjonen foregikk?
– Sauene ble fraktet ned av saueeier ved hjelp av snøscooter, forteller Hege Osen, avdelingssjef for Mattilsynet på Helgeland.
– I hvilket hold var dyrene da de ble berget ned fra vinterfjellet?
– Veterinær undersøkte dyrene da de kom ned fra fjellet. De var tynne, men ikke magre, sier Osen.
– Er det vanlig med denne type saker for dere i Mattilsynet?
– Nei, det er heldigvis ikke vanlig med slike saker som denne. Vi kan få melding om enkeltdyr som er observert på fjellet om høsten etter sanking, sier avdelingslederen.
– Nå vil vi prøve å finne ut av hendelsesforløpet, hva har skjedd og hvorfor var sauene på fjellet nå, legger hun til.
– Hva kan eventuelle reaksjoner fra dere i Mattilsynet være i slike saker?
– Nå skal vi først få en oversikt over hva som har skjedd før vi vurderer hvordan vi følger opp videre, sier Osen.
– Finnes det rapporteringsrutiner for hvor mange dyr som slippes på beite, og hvor mange som er sanket inn? Meldes dette i så fall til Mattilsynet?
– Alle saueeiere skal ha dyreholdjournal over hvor mange dyr de har til enhver tid. I beitelagene rapporteres antall dyr som slippes på beite, og hvor mange som sankes.
Mattilsynet får ikke slike meldinger, avslutter Osen.