Lokalradioen i Korgen og Rana har kakket seg på lag for å få på plass et DAB-nett for lokalradioene, med rekkevidde på hele Helgeland.
Terje Nygård var en av dem som var med på å starte opp Radio Korgen, og syttiåringen er fortsatt engasjert i nærradioen den dag i dag. Nå har Radio Korgen og Radio Rana gått sammen og dannet Helgelandsradioene AS, hvor Nygård er Radio Korgen sin representant i styret.
– Hva er bakgrunn for etableringen av Helgelandsradioene AS?
– Det er sagt at FM-båndet stenges ned en dato i 2026, men den kan bli utsatt, dette tør vi ikke ta sjangsen på, da det ikke nytter å få tak i utstyr på dagen om så ikke skulle skje. Derfor har vi inngått en deal med Radio Rana og dannet aksjeselskapet Helgelandsradioene AS, hvor vi har gått inn med femti prosent av aksjekapitalen. Bakgrunnen for at det blir gjort slik er at om det skulle vise seg å gå dårlig, går det ikke utover lokalradioene, opplyser Nygård.
Tillatelser og konsesjon på plass
Han oppgir at konsesjon er innvilget, og tillatelser innhentet hos Medietilsynet og Nkom (Nasjonal kommunikasjonsmyndighet).
– DAB-konsesjonen gjelder ikke kommunalt, men på hele Helgeland, slik at vi kan bygge ut DAB-system på hele Helgeland etter hvert. Med dette på plass kan vi høre Radio Rana i Korgen og motsatt, og etter hvert som vi bygger ut vil det være mulig å høre over alt på Helgeland. Vi har allerede fått forespørsel hos andre som er interessert i å leie DAB-nett hos oss.
– Intensjon er at det skal være en nullbedrift, hvor det meste skal foregå på dugnad. Stasjonene skal være lokalisert på de samme stedene som det er FM-stasjoner i dag. Dette koster endel, men 80% av utgiftene får vi dekt av medietilsynet, fortelle radiomannen.
– Det vil koste bortimot en million på hvert sendepunkt. Så tar vi sikte på sendepunkter i Mosjøen, Sandnessjøen, Brønnøysund og kanskje etablere noe i Hattfjelldal etter hvert, men det har med investeringsmidler å gjøre, når det blir aktuelt.
Med DAB ser Helgelandsradioene for seg bedre dekning enn med FM i dag.
Saken fortsetter under bildet.
– Årsaken til det er at rærradioene fikk det laveste frekvensbåndet, og det dekker veldig langt.
Nygård opplyser at vegvesenet blir pålagt å sørge for DAB-dekning i tunellene på Helgeland, slik at kanalene kan tas inn der. Med Radio Korgen på DAB vil man altså kunne få inn lokalradioen på hele Helgeland i første omgang, men ikke om man reiser på ferie utenfor området. Da er det nettradioen som gjelder.
Bedre kvalitet
– Hvilken betydning vil dette ha for Radio Korgen?
– Vi får bedre kvalitet på sendingene våre, og kan nå flere lyttere. Når vi i folk på hele Helgeland, kan det hende vi får inn mer penger.
Per i dag er de tre menn som sitter i styret til Helgelandsradioene AS:
– Det er John Einar Jacobsen, Sigbert Fryxell og meg i styret nå, men vi skal ha en generalforsamling for å få med flere, oppgir Terje som avslører at de har mange planer, men er avhengige av å få inn flere folk og midler først.
– Vi ser på muligheter for bingo, blant annet, for å få inn litt driftsmidler på Helgelandsradioene. Medietilsynet har vært veldig positive da vi er to lokalradioer som har gått sammen.
Den engasjerte radiomannen opplyser at de får midlene som er bevilget, neste år, og at tanken er å være på DAB-lufta da.
Til slutt har Nygård ei lita anmodning til lokalbefolkningen:
– Vi ønsker noen som kan stille opp på dugnad for å digitalisere opptakene hos Radio Korgen. Dette kan nok gjøres hjemmefra, også, og det hadde vi blitt veldig glad for om noen kunne bidra med. Vi er en av de få lokalradioene som har opptak fra de fleste sendingene helt fra starten i 1982, og det er en lokalhistorie som er verdt å ta vare på på mange måter, avslutter han, og sier at det bare er å ta kontakt om noen kan stille opp.