De nye tømmerutinene og sorteringsordningen for søppel har vært mye diskutert den siste tiden. Hvordan har innbyggerne i Hemnes taklet dette?
Fra 1. januar skulle de nye matavfallsdunkene, som ble levert ut før jul, tas i bruk i Hemnes kommune. Den nye ordningen innebar også endringer i tømmerutinene. Den gamle søppeldunken som det nå kun kastes restavfall i, og blir tømt annenhver uke. Det samme gjelder for matavfalldunken. Det har vært mye «søppelsnakk» etter at dette ble innført, og mange frykter fulle dunker når det skal tømmes sjeldnere. Vi har tatt kontakt med noen av innbyggerne for å høre hva de har erfart så langt.
Anne Kvitnes, Bleikvassli
– På et magisk vis så får vi det til. Men det er vanskelig. Vi er fem stykker i familien, hvor tre av oss er barnehagebarn. Så har vi også leieboer som også har søppel, så det blir jo en del. Bleier utgjør ganske mye søppel på to uker, så det merkes absolutt at det ikke tømmes hver uke lenger, uansett hvor flinke man er til å sortere.
Mona Christin Krogh, Hemnesberget
– Med fire barn, derav et bleiebarn, er det mye restavfall. Dunken er full på en uke! Matavfallsdunken er knapt halvfull da den blir tømt.
Karoline Hatten Lifjell, Korgen
– Det merkes at det tømmes mindre restavfall med tanke på at vi har bleiebarn i heimen. Men nå når hyttesesongen er i gang, løser det seg nok.
Veronica Rosalinde Bjerknesli, Bjerka
Tja, nå har det jo ikke vært så mange runder enda. Men det går vel akkurat ikke, hver måned.
Vigdis Lillebrygfjeld, Finneidfjord
– Hos oss har vi ikke opplevd noe problem med den nye søppeltømmingsrutinen. Vi har en litt større restavfallsdunk fra før, da vi har leietaker. Nå er vi heldige som e ferdig med bleiebarn, og så er vi opptatt av miljøet og prøver derfor å være flinke til å sortere søppel, samt ikke kaste unødvendig mye mat.
Fia Kristine Millingsjord, Baklandet
– Jeg synes egentlig ikke det er noe problem med den nye søppelhentinga. Men ser vi at dunken blir for liten, så må vi bare opp i størrelse. Vi skal prøve ei stund med den vi har, og se om vi greier oss med den.
Vi har også vært i kontakt med kommunikasjonsansvarlig hos HAF, Geir Benden, for å høre hva han har å si om saken, og høre om de har fått mange henvendelser eller klager.
– Vi ser at det er en del som har et reelt behov for større restavfallsbeholder, blant annet småbarnsfamilier med forbruk av bleier. Her er det slik vi ser det greit å bestille større dunk om behovet er der. Vi tar ingen gebyr for selve byttet, og gebyrendringen er forholdsvis liten om du går opp en eller to størrelser på restavfallsdunken. Vi har fått veldig mange henvendelser fra innbyggere som ønsker å bytte dunk, og våre renovatører har gjort en fantastisk jobb med å få utført disse dunkbyttene så snart som mulig.
– Samtidig må vi få nevne at denne omleggingen skjer for å øke kildesorteringen. Det er nå et krav om at alle husholdninger og næringsaktører skal kildesortere avfallet. Fra EU og norske myndigheter kommer det stadig strengere krav til dette, og det er noe vi alle må forholde oss til. Vi ber derfor om at man bare bruker litt tid til å tenke på om det man kaster kanskje kan kildesorteres med enkle grep, og dermed bli noe nytt som f. eks. papir, glass, plast e.l. fremfor å gå til forbrenning som restavfall. Plukkanalyser som er gjort rundt omkring i Norge de siste årene viser at mer enn 50 % av restavfallet burde vært sortert ut som gjenvinnbart avfall som kan materialgjenvinnes. Dette krever litt mer innsats av oss alle, men er mulig å få til for de fleste av oss.