– Grip muligheten til å ta en utdanning. Bruk vinteren til å utforske alle mulighetene, og finn ut hva som er viktig for deg, råder karriereveileder Marit Overrein i karriereveiledning.no.
Utforsk mulighetene. – Grip muligheten til å ta en utdanning. Bruk vinteren til å utforske alle mulighetene, og finn ut hva som er viktig for deg, råder karriereveileder Marit Overrein i karriereveiledning.no. FOTO: Magdalena Fosshaug

Kjære 10. klassing!

Fristen for å søke på videregående skole nærmer seg. Kanskje tenker du mye på dette, ellers så føles det fortsatt ganske fjernt. Begge deler er helt greit.

Du har kanskje hørt fra foreldrene dine at du kan bli hva du vil? Har du venner som er helt sikre på hva de skal bli, eller som synes det er umulig å velge fordi de vil så mye? Kanskje snakker lærerne om at valget du tar nå har stor betydning for fremtiden? At du bør velge yrkesfag hvis du er praktisk og kreativ, og studieforberedende hvis du liker å lese? Kanskje føler du at det er litt overveldende å velge jobbretning i en alder av 15-16 år?

Vit dette, det er ikke verdens undergang at du ikke vet hva du vil bli.

Vet du for eksempel at veldig mange voksne jobber med noe annet enn det de valgte på videregående? Eller at det er mulig å studere på både høyere yrkesfaglig utdanning, høyskole og universitet senere, uansett om du velger yrkesfag eller studieforberedende linje? Og ombestemmer du deg, har du rett til omvalg.

Mange unge kontakter oss på karriereveiledning.no og spør om hva som er den lureste utdanningen du kan velge. Mange har ikke hørt om så mange jobber, selv om du faktisk finner nesten 600 yrkesbeskrivelser på utdanning.no.

Noen lurer på hvilken utdanning som gir best lønn. I Norge er lønnsnivået ganske jevnt, samtidig som lønnen innenfor én yrkesgruppe kan variere en god del. Derfor er det veldig vanskelig å spå akkurat din fremtidige lønn. Andre lurer på hvilke jobber det blir behov for i fremtiden. Dette er det ikke enkelt å gi et svar på. Søker du på «fremtidens arbeidsmarked» på nett, vil du få opp mye ulik informasjon. Derfor vil ikke alltid denne informasjon gjøre det lettere å bestemme seg.

Et annet sted å starte, er hos deg selv. Det er kanskje vanskelig å vite hundre prosent hvem du er. Noe som kanskje er lettere, er å finne ut hva du liker. Hvis du er motivert for og liker fagene du tar, er det lettere å gjøre det bra. Og gjør du det bra på skolen, er det mer sannsynlig at du får en jobb du ønsker deg. Det kan rett og slett være ganske lurt å velge noe du liker, når du søker videregående.

Det er likevel ganske sikkert at utdanning ikke er feil, og gjør det mer sikkert at du får jobb i fremtiden. Om utdanningen er et fagbrev fra videregående, høyere yrkesfaglig utdanning,universitet eller høyskole, utgjør ikke nødvendigvis den store forskjellen. Det vi imidlertid vet, er at mange av jobbene i dag og i fremtiden krever en eller annen utdanning.

Derfor: Bruk muligheten til å ta en utdanning! Samtidig håper jeg du er litt mindre redd for hvilken linje du velger, og litt mer klar over at det ikke er verdens undergang å føle at du har valgt feil linje. Bruk vinteren til å utforske alle mulighetene, og finn ut hva som er viktig for deg. På den måten kan du gjøre et informert valg som gir mening for nettopp deg.

Godt utdanningsvalg!

Marit Overrein,
karriereveileder i karriereveiledning.no