Marte Skjæran og Angelika Kråkstad skriver sin første avissak.
Journalistjobb. Marte Skjæran og Angelika Kråkstad skriver sin første avissak. FOTO: Edel Annie TverbergBilde 1 av 10
Angelika Kråkstad og Marte Skjæran intervjuer tre politimenn om politiyrket.
Intervjuer politiet. Angelika Kråkstad og Marte Skjæran intervjuer tre politimenn om politiyrket. FOTO: Edel Annie TverbergBilde 2 av 10
Angelika Kråkstad og Marte Skjæran intervjuer tre politimenn om politiyrket.
Intervjuer politiet. Angelika Kråkstad og Marte Skjæran intervjuer tre politimenn om politiyrket. FOTO: Edel Annie TverbergBilde 3 av 10
Redaktør Knut Martinsen forteller elevene som kom innom om hva en avis er, og hva som er forskjell på eksempelvis en blogg og redaktørstyrte medier.
Hva vet dere om å lage avis?. Redaktør Knut Martinsen forteller elevene som kom innom om hva en avis er, og hva som er forskjell på eksempelvis en blogg og redaktørstyrte medier. FOTO: Edel Annie TverbergBilde 4 av 10
Redaktør Knut reklamerer for verdens beste jobb, og inviterer de unge til å teste ut journalistjobben.
Avisinfo. Redaktør Knut reklamerer for verdens beste jobb, og inviterer de unge til å teste ut journalistjobben. FOTO: Edel Annie TverbergBilde 5 av 10
Felicia Cross Reinfjell intervjuer venninnene sine om yrkesvalg og karrieredagen.
Yrkestest. Felicia Cross Reinfjell intervjuer venninnene sine om yrkesvalg og karrieredagen. FOTO: Edel Annie TverbergBilde 6 av 10
Arya Sigrid Olea Finnes får ansvar for å ta bilde av intervjuobjektene, mens Felicia Cross Reinfjell tar seg av spørsmålene.
Journalistspirer. Arya Sigrid Olea Finnes får ansvar for å ta bilde av intervjuobjektene, mens Felicia Cross Reinfjell tar seg av spørsmålene. FOTO: Edel Annie TverbergBilde 7 av 10
Tre glade jenter som akkurat har publisert sin første avissak. F.v Felicia Cross Reinfjell, Julie Fagerdal Ånonli og Tiril Olea Haugli Lillebrygfjell.
Fornøyde. Tre glade jenter som akkurat har publisert sin første avissak. F.v Felicia Cross Reinfjell, Julie Fagerdal Ånonli og Tiril Olea Haugli Lillebrygfjell. FOTO: Edel Annie TverbergBilde 8 av 10
Tuva Rekve Røsvassbukt, Fanny Tverå og Mia Moen intervjuer Jan Moen som har stått for matlaging på karrieredagen.
Intervjuer kokken. Tuva Rekve Røsvassbukt, Fanny Tverå og Mia Moen intervjuer Jan Moen som har stått for matlaging på karrieredagen. FOTO: Edel Annie TverbergBilde 9 av 10
Tuva Rekve Røsvassbukt, Fanny Tverå og Mia Moen intervjuer Jan Moen som har stått for matlaging på karrieredagen.
Intervjuer kokken. Tuva Rekve Røsvassbukt, Fanny Tverå og Mia Moen intervjuer Jan Moen som har stått for matlaging på karrieredagen. FOTO: Avisa HemnesBilde 10 av 10

Karrieredagen: Unge journalistspirer tester avisjobbing

Avisa Hemnes fikk under karrieredagen ved Korgen sentralskole snakke med mange unge, og lot dem som ønsket det få teste ut journalistlivet. Det ble en rekke fine saker som de fikk publisert selv samme dag.

På karrieredagen ved Korgen sentralskole var det tjue næringslivsaktører som hadde hver sin stand. Avisa Hemnes deriblant. Blant papiraviseksemplarer, Avisa Hemnes-roll ups og en rullerende power point-presentasjon tittet fire avishoder opp, klare til å fortelle de unge håpefulle om det fantastiske journalistyrket, og det å jobbe i avis: og forhåpentligvis få dem med på å teste ut yrket.

Redaktør Knut Martinsen fortalte de unge om hva det innebærer å arbeide i en avis, og eksempelvis forskjellene mellom en blogg og en redaktørstyrt avis, noe som ga mange unge en aha-opplevelse. Kravet om faktasjekk i en avissak, og samtidig tilsvar, var ikke noe alle ungdommene hadde tenkt gjennom, men syntes var interessant. Ungdommen som kom innom for å slå av en prat fikk mulighet til å prøve å lage egne saker, noe noen av elevene sporty hoppet ut i, med veiledning fra avisas journalister.

Sportye journalistspirer

Angelika Kråkstad og Marte Skjæran, fra Hemnes sentralskole, var tøffe jenter som fikk lyst til å debutere som journalister. De ønsket å snakke med de uniformerte på politiets stand, og lage sin første avissak. Før de gikk inn til politimennene fikk de i oppgave å tenke gjennom hva de ville vite, og forberede spørsmål. Politimennene Klaus, Mads og Sigbjørn stilte gladelig opp, og svarte på det de unge jentene lurte på. Etter at intervjuet var gjort, og bilder var tatt, gikk turen til Avisa Hemnes stand hvor saken skulle skrives og publiseres. Fokus på rettskriving inngikk i neste steg sammen med opplæring i hvordan man skriver en avissak. Bilde- og databehandling, og bruk av avisas dataprogram, ble deretter gjennomført. Ingress, innledning og overskrift måtte også på plass.

– Det er lurt med en tittel som gjør at folk vil trykke på saken og lese den, sier Marte.
Angelika foreslår at de da må bruke sitatet om at politimannen hadde vært livredd da han ble truet med kniv, og venninnen nikker. Hun skriver inn tittelen, og med ett trykk på publiseringsknappen var deres aller første avissak ferdig produsert, og publisert i nettavisen til Avisa Hemnes.

Politimannen Klaus: – Jeg var livredd

Dette var jo kult!

Neste journalistspireflokk ut var Felicia Cross Reinfjell (13), Tiril Olea Haugli Lillebrygfjell (13) og Julie Fagerdal Ånonli (13), alle elever ved Korgen sentralskole. Felicia fant ut at hun ville intervjue de andre to, og fikk Arya Sigrid Olea Finnes (13) med som fotograf. Hun ville høre hva de ønsket å bli når de blir store, og hvor de ser seg selv om ti år.

Også her ble jobben fullført fra intervju, til skriving på mac og publisering. Et lite jubelrop kunne høres idet saken var publisert

– Dette var jo kult!

To på gangen

Tuva Rekve Røsvassbukt, Fanny Tverå og Mia Moen fra Korgen hadde også lyst å teste ut journalistlivet. Valget på intervjuobjekt falt på mannen som kokkelerte på kjøkkenet denne dagen: Jan Moen. Moen har tidligere jobbet både innen skole og barnehage, som pedagogisk assistent, og hadde mye undervisning i faget «mat og helse». Jan er i dag pensjonist, men takker ja til matlagingsoppdrag innimellom, da matinteressen fortsatt er like stor. Et intervju hadde han også tid til, da de unge jentene dukket opp. Med hurtig notering, og den obligatoriske bildetakingen unnagjort bar det opp i andre etasje for å skrive ferdig saken. Jentene samarbeidet godt, og var, som de tidligere gruppene, strålende fornøyde med å ha fått publisert sin første avissak.

– Det var jo litt gøy, dette, konstaterte de med brede smil, før de måtte videre til karrieredagens avslutning: Kahoot i gymsalen.

Jan Moen på kjøkkenet: – Jeg vil heller se på et pent dekket bord enn og se på en pen bil