Hemnesværing aktuell med nytt samisk musikksamarbeid. Resultatet er ei låt som beskrives som «freidig» og noe Sápmi ikke har hørt før. Markus Thonhaugen har flyttet til Berlin, og har mange jern i ilden: det ene resulterte i denne nye låta.
Artistsamarbeid i Sápmi er ofte forbundet med avstander. Det mellom Sunna Máret Utsi og Markus Thonhaugen fra Bjerka, er intet unntak, men hadde i tillegg en internasjonal dimensjon.
Det er i ei pressemelding Thonhaugen forteller at låten som han og Sunna har samarbeidet ut, nå skal gis ut. Sunna (opprinnelig fra Kautokeino) skrev teksten i Ringerike i Viken, hvor hun bor. Mens Thonhaugen gjorde produksjonen fra Berlin. Tross distansen på 87 mil, ble resultatet en frisk låt de begge er fornøyde med.
Bjerka + Kautokeino/ Berlin + Viken
– Låta heter «Billistit Olmmáivuođa», og handler om det å falle for en venn og gå fra et vennskap til et forhold. Inspirasjonen til låta kom fra flere kanter. Blant annet TV-serien «Stranger Things» og samtaler med en venn, forteller Utsi om teksten.
Thonhaugen, som for tiden bor i Berlin, forteller at bidraget opprinnelig var tenkt til Sámi Grand Prix. Sangen ble påbegynt én uke før fristen, og ble påmeldt samme dag som fristen gikk ut.
– Dessverre ble ikke låta plukket ut, men det var gledelig å lese noen av de positive tilbakemeldingene fra juryen, forteller Thonhaugen, som gir ut låta under sitt samiske artistalias «DJ iDJa».
Samisk rånelåt
I avslaget fra SGP var nytt av året at det var vedlagt noen kommentarer fra juryen. Her var det blant annet et medlem som beskrev låta som både «fengende» og «frisk». Et annet jurymedlem beskrev låta slik:
«Ordentlig 80s nostalgi låt. Freidig melodi som vi enda ikke har hørt i den samiske musikkverdenen – dette blir en kjent samisk rånelåt».
– Slike beskrivelser varmer selvsagt hjertet, sier Thonhaugen, som håper låta blir spilt av rånere rundt om i Sápmi i tiden som kommer.
– Og så var det selvsagt også andre i juryen som syntes det ble litt for mye av det gode. Det viser bare at musikk er en subjektiv ting. Vi er i alle fall veldig fornøyde med låta, og gleder oss til å gi den ut, avslutter han.
Mange jern i ilden
Thonhaugen flyttet til Berlin høsten 2022, hvor han studerer ved Catalyst Institute. Han også startet en podcast siden da, hvor gjestene som er innom er unge artister med urfolksbakgrunn som forteller om musikken, bakgrunnen og kulturen sin.
– Hvordan går det med podcasten din?
– Det går bra! Har vært hektisk på nyåret med film-innspilling, så har ikke fått fulgt den så godt opp enda. Men den har fått bra respons, sier den engasjerte herremannen, og legger til at han har fikk seg en tysk PR-agent i går.
– Så vi får håpe det blir fart i sakene i månedene som kommer!
– Hvordan er hverdagen din i Berlin?
– Hverdagen er bra! Det går for det meste i skole. Det er en trivelig klasse og flinke undervisere. Har lært mye allerede. Jeg bor ved Frankfurter Tor, som er ganske sentralt. Så det er kort vei til det meste.
– Hvilke andre prosjekter jobber du med?
– Jeg har diverse prosjekter på gang. I forbindelse med Samenes nasjonaldag har jeg premiere på et kunstfilmprosjekt på Oslo konserthus. Det blir stas! Ellers er det mye musikk på gang, så jeg tror dette blir et produktivt år.
– Hva er langtidsplanene dine?
– Planen er først og fremst å bygge nettverk og ta de sjansene som oppstår. 3. mars har jeg min første spillejobb her i byen. Så får vi se hva som skjer.
Thonhaugen håper at mange vil høre på den nye låta deres, og avslutter entusiastisk:
– Låta er ute i dag på Spotify! Det gikk en dag fortere enn forventet, da jeg ikke trodde den kom ut før i morgen.