kart (4)
kart (4).

Flere sørpeskred i Nordland – politiet advarer mot å kjøre på rasutsatte veistrekninger

Det har gått flere skred i Nordland onsdag morgen. Skredfare gjør at politiet fraråder all ferdsel på rasutsatte veistrekninger fra Helgeland til Bodø. Hemnes ser ut til å ha sluppet lettere fra nedbøren.

I Hemnes er det så langt ikke meldt om ras, men det er svært mye overflatevann som skaper problemer mange steder. Bjørn Erik Dambråten ved Hemnes kommune forteller på morgenkvisten at de så langt ikke har avdekket større problemer.

– Vi er ute nå og gjør oss kjent med forholdene. Vi har vært ute i natt og forsøkt å ta rede på det som har oppstått. Det har kommet mye vann i en bekk langs gamle E6 nord for Korgen, der har vann kommet over veien, men vi har ikke stengt veien. Vi trenger en større maskin for å ordne opp. Det har også gått et sørperas på veien til Mula ved en jernbaneundergang, der sjekker vi nå forholdene, forteller Dambråten.

Artikkelen fortsetter under videoen

Sørpeskred ved Mula

– Slik situasjonen fremstår for oss akkurat nå, frarådes all ferdsel langs rasutsatte veistrekninger på Helgeland og i Sør-Salten opp til Bodø, skriver Nordland politidistrikt på Twitter.

Riksvei 80 mellom Fauske og Bodø er stengt på grunn av et stort sørpeskred. Politiet advarer bilister mot å kjøre gjennom skredet.

– Vi har hørt fra folk på stedet at noen har forsøkt å kjøre gjennom skredet. Det vil vi på det sterkeste fraråde. Vi kan ikke utelukke flere skred, sier operasjonsleder Ivar Bo Nilsson i Nordland politidistrikt til NTB.

Ber folk om å ikke kjøre mellom Fauske og Bodø

Skredet gikk rett vest for kommunegrensen mellom Bodø og Fauske, på Bodø-siden ved Kleivberget. Politiet fikk melding om raset klokken 5.32.

– Vårt råd er at folk på Fauske som skal til Bodø, holder seg hjemme inntil videre. Det samme gjelder folk som skal fra Bodø til Fauske.

Det regner tett, og det er mye snø i terrenget. Politiet frykter at det skal gå flere ras.

E6 ved Leirfjorden i Sørfold var også stengt på grunn av et sørpeskred en stund onsdag morgen, men ble åpnet igjen i 7.35-tiden, ifølge politiet.

Nordlandsbanen stengt

Onsdag morgen er også Nordlandsbanen stengt mellom Fauske og Oteråga på grunn av et skred.

– Dette vil ta tid, skrev Bane Nor på nettsidene sine like etter klokken 7.

Samtidig er Tosentunnelen på fylkesvei 76 stengt onsdag morgen som følge av et snøskred. Statens vegvesen skriver på sine nettsider at beregnet åpning er i 15-tiden, men at dette er usikkert. Tunnelen sørger for fergefri forbindelse mellom Brønnøy og E6.

Meteorologisk institutt har sendt ut oransje farevarsel, nest høyeste nivå, om svært mye regn i området Helgeland og Sør-Salten. Samtidig er det sendt ut oransje farevarsel om jord-, sørpe- og flomskredfare for omtrent samme område.

Fra tirsdag ettermiddag og til onsdag formiddag er det ventet lokalt opp mot 70 millimeter nedbør og opptil seks plussgrader.