I fjor kom nyheten om at Bleikvassli Gruber måtte betale 10 millioner i ekstra arbeidsgiveravgift. Årsaken var at de slet økonomisk. Nå går det mot en løsning på saken.
Bleikvassli Gruber ble rammet av dette EØS-regelverk som sier at bedrifter som nesten sikkert holder på å gå konkurs, ikke kan få statsstøtte, og differensiert arbeidsgiveravgift regnes av EU som statsstøtte.
EFTAs overvåkningsorgan ESA støtter Norges forslag til en tolkning av reglene om statsstøtte som vil hjelpe selskaper som anses for å være i økonomiske vanskeligheter. Dette ble klart da finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) møtte ESA i Brussel i dag.
Regjeringen har jobbet med denne saken over tid, med mål om å finne en løsning for levedyktige bedrifter som har fått varsel om innbetaling av ekstra arbeidsgiveravgift som en følge av regelverket for støtte til selskaper som anses å være i økonomiske vanskeligheter. Dagens møte med ESA er en oppfølging av møtet som ble avholdt mellom ESA og finansministeren i Brussel i november i fjor.
Den foreslåtte løsningen som ESA har gitt sin støtte til, betyr at vurderingen av om et foretak er i økonomiske vanskeligheter kan bygge på andre verdier enn de som følger av de avlagte regnskapene.
Bleikvassli Gruber AS var egentlig ikke i fare for å gå konkurs, men den var i en vanskelig situasjon som gjorde at egenkapitalen var lav. Da vi skrev om saken i fjor sa daglig leder i Bleikvassli Gruber AS, Olav Bakke mellom annet dette:
– Vi er innstilt på å gjøre det vi kan for å få til endringer i de vedtakene som er gjort, eller er i ferd med å bli gjort. Om det er mulig eller ikke, det vet vi ikke, men vi er alltid innstilt på å kjempe.
Nå ser det altså ut til at kampen går mot hjemmeseier. Når vi kontakter Olav Bakke er han bare kjent med saken fra mediene.
– Hva betyr dette for Bleikvassli Gruber om det blir en realitet at dette reverseres?
– Det vil bedre vår økonomiske situasjon betraktelig. Vi har hatt veldig god drift gjennom året som har gått, så vi har kommet oss over kneika uansett hva som skjedde med denne saken. Det vil derfor ikke bli helt avgjørende for vår økonomiske situasjon om vi slipper å betale dette, men det er jo mye penger for vår bedrift.
I fjor ble dette stipulert til å utgjøre hele 10 millioner i økt arbeidsgiveravgift for Bleikvassli Gruber AS, men Bakke forteller at Skatteetaten senere har redusert kravet med ca. 2 millioner.
– Vi har stort sett gått og ventet på svar på våre henvendelser i saken, det har tatt veldig lang tid. Vi har tenkt at det var et positivt tegn, men nå var det jo gått et helt år. Nå har det tydeligvis skjedd noe som vi ikke har fått med oss, og de er positivt.
– Dere hadde et godt år i fjor, hva betyr det?
– Ja vi har gjort det bra i 2022, og har et greit overskudd. Det er i alle fall ingen tvil om at det ville vært feil å slå føttene under oss.
– Så dette betyr at Hemnes kommune har gjort en god investering?
– Ja, det er det ingen tvil om.
Hemnes kommune bidro i 2020 med totalt 4 millioner kroner i en redningspakke for å berge hjørnesteinsbedriften etter at de hadde gått på betydelige tap i et prosjekt på Vassenden Kraftverk. 2 av disse millionene var ny aksjekapital, noe som gjør Hemnes kommune til største eier i bedriften med en eierandel på 47,6 prosent.
– Har dere godt med oppdrag framover?
– Nei, der det er det litt vanskelig akkurat nå. Vi er noe usikker på de nærmeste månedene om hva vi må gjøre. Det er slik det er å være entreprenør, du vet ikke hele tiden hvordan det ligger an framover. Markedet generelt er ikke dårlig for våre områder, heller bedre enn jeg hadde regnet med.
– Vi tar ikke denne seieren på forskudd, men jeg er optimist etter det jeg har hørt i dag, avslutter daglig leder i Bleikvassli Gruber AS, Olav Bakke.
– Dette er gode nyheter for mange norske bedrifter. Norge har fått gjennomslag for vårt forslag til løsning etter en god dialog med ESA. Dette er en løsning som bedre sikrer norske interesser. Jeg mener dagens regler har hatt klare uheldige utslag, og rammet flere bedrifter enn formålet med reglene la opp til. Løsningen vi nå får på plass betyr mye for å sikre næringsaktivitet og bedrifter i hele landet, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).
– Vi har i dag hatt et godt møte med finansministeren hvor vi fikk diskutert flere sider ved statsstøtteregelverket. Gjennom den konstruktive dialogen vi har hatt i dag, men og i tidligere møter, mener vi å ha funnet en løsning som er i samsvar med EØS-avtalen og gjeldende regler for statsstøtte, sier ESA President Arne Røksund.
Dagens regler sier at selskaper som etter reglene anses for å være i økonomiske vanskeligheter, i utgangspunktet ikke kan motta statsstøtte. Vurderingen av om foretaket er i økonomiske vanskeligheter, bygger på økonomiske verdier som fremgår av regnskapet. Forbudet har blant annet betydning for ordningen med differensiert arbeidsgiveravgift. Saken vil derfor kunne få betydning for bedrifter som ligger i soner med lavere eller ingen arbeidsgiveravgift.
Den foreslåtte løsningen som ESA har gitt sin støtte til, betyr at vurderingen av om et foretak er i økonomiske vanskeligheter kan bygge på andre verdier enn de som følger av de avlagte regnskapene. Selskapene gis nå mulighet til å synliggjøre merverdier basert på andre regnskapsstandarder enn de selskapet har benyttet. Selskapene kan også velge å legge skattemessige formuesverdier til grunn.
Denne løsningen vil først og fremst hjelpe bedrifter som faktisk ikke er i vanskeligheter. Det vil hjelpe mange, men det vil selvfølgelig fortsatt kunne være bedrifter som faktisk er i vanskeligheter og treffes av forbudet mot statsstøtte. Med denne endringen vil bedrifter som har fått skattekrav for arbeidsgiveravgift få slettet de nåværende varslene om krav.
– Det jeg nå vil gjøre er å be Skatteetaten om å legge den nye forståelsen til grunn og se på sakene på nytt, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (SP).
I tillegg til ESA møtte finansministeren EUs konkurransekommisær Margrethe Vestager. Målet er å påvirke hvordan disse reglene utformes fremover.
– Jeg er nå utrolig glad for at Skatteetaten nå skal se på det varsla avgiftssjokket til Bleikvassli Gruber AS og andre bedrifter på nytt, etter nye forståelser. Dette har vi stått på for å få til. Dette er utrolig viktig for næringslivet i nord, sier Siv Mossleth (Sp) stortingsrepresentant fra Nordland.