Knut Martinsen
Redaktør. Knut Martinsen FOTO: Ellen Rabliås

Leder

Alle snakker om været, men ingen gjør noe med det

Den gamle klisjeen om at ingen gjør noe med været har så absolutt fått ny aktualitet. Opprinnelig er dette utsagnet nok utelukkende tenkt humoristisk, ingen kan gjøre noe med været – der er det værgudene eller andre som rår.

Stort sett hver eneste uke kommer meteorologene med ett eller annet fare- eller ekstremvarsel, denne uka har de pepret oss med varsler over stort sett hele landet.

Det har selvsagt vært dårlig vær også tidligere, men ikke så mye eller så ofte som nå. Det er også riktig at det har vært både varmere og kaldere enn det er nå, det har svingt. Forskjellen er at der endringene tidligere tok millioner av år skjer de nå på få tiår.

Faktisk er det slik at vi i Norge har forholdsvis milde endringer i været, som skyldes endringer i klimaet, enn svært mange andre. I Europa opplevde mange nylig en hetebølge med 20 plussgrader midt på vinteren, og om vi skal tro flertallet på nær 100 prosent av ekspertene så blir dette noe vi kommer til å oppleve mer av i framtiden, mye mer.

Samtidig vil det også dukke opp noen få eksperter som har andre meninger og teorier. Det er flere som velger å lytte til akkurat disse, kanskje mer i håp om at framtiden skal bli litt mindre utfordrende enn ut fra realisme.

Når vitenskapen roper ut et generelt farevarsel bør vi lytte, selv om også vitenskapen en gang imellom kan ta feil i sine prognoser. Prisen å betale er rett og slett for høy, å være føre var er her ufattelig billig målt opp mot om ting går galt. Vi kan nemlig gjøre noe med været, eller mer korrekt, klimaendringene.

Vi kan bli flinkere til å gjenbruke, flinkere til å sortere avfall – ja, rett og slett bli flinkere til å utnytte ressursene på en bærekraftig måte. Det er summen av mange små ting som til sammen skaper en løsning, ofte så små og enkle ting i hverdagen at vi knapt merker det når det blir rutine. Det aller første og viktigste steget å ta er ikke å bruke naboens manglende engasjement eller tiltak som unnskyldning for å la være å ta ansvar selv.

Dette er ikke grep som betyr at vi får det veldig mye bedre i morgen, men våre barn, barnebarn og oldebarn vil merke forskjellen, kanskje hver eneste dag.