Vindusprodusenten Natre Vinduer på Hemnesberget vant i dag hedersprisen Årets mangfoldsvirksomhet på IMDIs mangfoldskonferanse.
Vinneren roses av Libe Rieber-Mohn, direktør i integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi), for å ta bevisste valg for å normalisere forskjeller og skape inkludering og toleranse på arbeidsplassen.
Direktør Rieber-Mohn svarer her på spørsmål knyttet til jobben med å tilrettelegge for økt mangfold og inkludering.
Gir innvandrere en mulighet
– Hva er det med Natre som gjør at de stikker av med prisen?
– Natre Vinduer avdeling Hemnes vinner i kategorien mellomstore og store virksomheter. Juryens begrunnelse er som følger: Virksomheten har ansatte fra 20 forskjellige nasjoner. Blant lederne har halvparten innvandrerbakgrunn. Virksomheten tilbyr norskkurs, men legger også til rette for at ansatte får instruksjoner på forskjellige språk. Informasjonsmøter gjennomføres alltid på norsk og engelsk, noe som bidrar til et inkluderende arbeidsmiljø. Virksomheten hjelper overkvalifiserte ansatte med videre karrieremuligheter internt eller hos andre arbeidsgivere. Juryen fremhever at virksomheten kunne ansatt kun etnisk norske, men velger bevisst å gå en annen vei for å gi innvandrere en mulighet. Juryen mener virksomheten er en klar vinner innen sin kategori og sier videre at selv om ledelsen er beskjeden om sitt arbeid, er tiltakene som er iverksatt, mangfoldsledelse i praksis.
– Natre sier selv at de føler at de har «mye og gå på» med tanke på sitt integreringsarbeid, og de gjør stadige grep og tiltak, også utenfor selve arbeidsplassen og arbeidstiden, for å bidra til et meningsfullt liv på utsiden av Natre. Har dere inntrykk av at slikt arbeid/slike tiltak er vanlig hos arbeidsgivere med arbeidsinnvandrere/flyktninger i arbeidsstokken?
– Deler av norsk næringsliv og offentlige arbeidsplasser arbeider godt med integrering og har skapt flerkulturelle arbeidsplasser med et mangfold av mennesker med ulik bakgrunn, språkkunnskap og kulturell forståelse. Men IMDi kunne ønske at flere arbeidsgivere iverksatte inkluderende tiltak, både på og utenfor arbeidsplassen, slik som Natre Vinduer gjør.
Synlige minoriteter sliter
– Hva tenker IMDi, på generell basis, om integreringsarbeidet i norsk næringsliv?
– Det norske arbeidsmarkedet er tilsynelatende åpent og inkluderende, og preget av høy generell arbeidsdeltakelse. Samtidig viser flere studier at personer med innvandrerbakgrunn har større problemer med å komme inn på arbeidsmarkedet, få brukt egen kompetanse og avansere i en relevant jobb. Særlig synlige minoriteter sliter med å vinne gjennom i rekrutteringsprosesser, til tross for at de er kvalifiserte. Overkvalifisering blant ansatte er også en stor utfordring.
– Ser dere klare forskjeller her i Norge ut fra hvilken region næringsaktører/arbeidsgivere hører hjemme?
– Statistikk viser at det bor flest innvandrere i de største byene og at det er i byene at mangfoldet i virksomheter er størst. Forskning viser også at visse sektorer på generell basis har større mangfold, sammenliknet med andre sektorer. Dette gjelder for eksempel bransjer som overnatting/servering, transport og byggenæringen. IMDi er i ferd med å se nærmere på blant annet hvordan arbeidsgiveres holdninger til mangfold fordeler seg geografisk og innen ulike bransjer, sektorer etc. Den rapporten vil foreligge på nyåret.
Årets Mangfoldsvirksomhet Juryens begrunnelse er som følger; Virksomheten viser en bevisst holdning til å gi innvandrere muligheter i form kompetanseutvikling og karrieremuligheter.
Artikkelen fortsetter under annonsen
Juryen mener det er imponerende hvordan ledelsen tar bevisste valg for å normalisere forskjeller og skape kulturell og religiøs toleranse på arbeidsplassen. Gjennom TV og lokalavis har virksomheten aktivt vist frem verdien av mangfoldet på arbeidsplassen, noe juryen mener ikke bare fører til positiv kulturendring internt, men også i lokalsamfunnet. Vinneren av Årets Mangfoldsvirksomhet bruker innvandreres kapasitet til fordel for virksomheten og for den enkelte, på en fremragende måte. |
Mangfold er verdifullt
– Hvor viktig er integrering hos arbeidsgivere for å klare integrering i samfunnet for øvrig?
– Deltagelse i arbeidslivet legger til rette for en grunnleggende forutsetning for at innvandrere og deres familier lykkes med å bli en integrert del av det norske samfunn. Det er helt essensielt for å sikre god integrering og fremme fellesskap for de som skal leve og bo i Norge. Det bidrar også til å utjevne sosiale forskjeller og forhindre utenforskap.
– Er det forskjeller på grad av integrering når man ser på privat kontra offentlig virksomhet?
– Det avhenger av hvilken sektor man snakker om. Det er store variasjoner, både i privat og offentlig sektor.
– Hvilke fordeler kan flerkulturelle arbeidsmiljø ha?
– Mangfoldet kan skape et vel av forskjellige livserfaringer og forskjellige innfallsvinkler til løsninger. Et arbeidsliv med et mangfold av mennesker med ulik bakgrunn, språkkunnskaper og kulturell forståelse kan bidra til en større grad av innovasjon, vekst og verdiskaping. Det er ikke gitt at en flerkulturell arbeidsstokk i seg selv gir gevinst, men virksomheter som ser og utnytter potensialet i mangfoldet kan få økt konkurranseevne.