Anders Martin Oldernes er ansatt som koordinator i Mental Helse Hemnes sitt siste prosjekt, et søsterprosjekt til Utsikt til bedring. Vi har sporet ham opp for å høre hvordan det står til.
Utsikt til bedring er et prosjekt som har blitt drevet av Mental Helse Hemnes siden 2019. I år startet de et søsterprosjekt, et dagtidstilbud som Anders Martin Oldernes har stått for, med midler de har fått fra Stiftelsen Dam. Ideen med søsterprosjektet var å tilby hjelp til småjobber som gressklipping og snømåking med mer, og Oldernes er ansatt som lønna koordinator i 50% stilling.
Vi møter Anders Martin bak en snøfres i Svartebukta, en formiddag i desember, og med snøkov i barten kan han fortelle at de har jobben med å holde skøytebanen fri for snø.
– Vi søkte Polarsirkelen friluftsråd om 15.000 kroner til støtte til denne jobben, og fikk det innvilget. Så nå freser vi banen her, og også en litt lengre sløyfe for dem som vil gå litt lenger distanse på skøyter, i tillegg turstien som går rundt Svartebukta, sier han og peker.
– Så får de som ønsker et alternativ til å gå langs trafikkerte veier det.
Varierte arbeidsoppdrag
Mental Helse fikk bevilget 1,4 millioner kroner denne gangen, en sum som skal fordeles jevnt på de tre årene prosjektet er satt til. Snøfresen er en av investeringene som er gjort med disse midlene.
Oldernes forteller at Svartebuktas venner har anlagt skøytebanen, satt ned kvister der det kan bli fare for at isen bli usikker ved store nedbørsmengder, og kontrollborret isen mange steder. De har også satt opp lys, slik at skøytebanen kan brukes etter mørkets frembrudd. Vanning for å forbedre banens overflate har også blitt gjort
– Om det skulle komme mye nedbør kan det bli mye overflatevann, men vi prøver å forebygge at det skal ødelegge hele banen. Vi komprimerer derfor snøen som i ei demning mot der vannet vil komme, mot kanalen og Svartea. Det samme gjelder mot land, hvor det også vil komme opp vann ved store mengder regn, opplyser han.
– Svartebukta har nå blitt en helårspark, og hit kan alle fra hele kommunen komme for å gå på skøyter helt gratis. Så har vi jo Bod´n som leier ut skøyter.
Anders Martin har hatt en rekke varierte oppdrag siden oppstart. Noe har vært på oppdrag for kommunen, annet for privatpersoner.
– Vi hadde gressklipping på Fagerlimoen og i Svartebukta fast i sommer. Så har vi for eksempel hjulpet en del eldre folk med gressklipping på steder hvor robotklipper ikke kommer til, rake lauv, luke og beskjære busker, oppgir han.
Tidligere denne dagen har Oldernes arbeidet med å tømme et dødsbo i Korgen, på oppdrag fra bostyrer.
Vaktmestertjeneste
– Har det vært jevnt med arbeidsoppdrag?
– Ja, med alt som vi har hatt for kommunen har det vært jevnt med jobb. Vi har blant annet startet jobben med å rense belegningsstein foran omsorgssentrene, både i Korgen og på Hemnesberget, og har fått tatt en huk på hver plass. Ellers har vi hatt oppdrag med å hive inn ved for eldre folk; og andre ting som de eldre trenger hjelp til. Det er jo slik nå at de eldre skal bo lengst mulig hjemme, men det er ikke alt de klarer med. Så da har dette blitt som en vaktmestertjeneste der jeg kan hjelpe til med slikt.
– Har du ledig kapasitet fremover til flere oppdrag?
– Ja, det fikser vi innimellom. Noen ganger kan det være vanskelig å beregne tiden som trengs, som da vi ble innleid til å hjelpe til med flytting til den nye barnehagen i Korgen. Det skulle ta to dager, men ble til fem, opplyser han og legger kjapt til med et smil:
– Men det er bare å ta kontakt, så ordner det seg. Anders Martin starter så fresen igjen for å gå løs på resten av snøen på skøytebanen.
Ønsker flere deltakere
Leder i Mental Helse Hemnes, Sølvi Bente Skaga, forteller at dagtilbudet ble etablert i uke 17, og kom i gang i løpet av sommeren. Hun oppgir at det har vært en deltaker sammen med Anders Martin, men de ønsker flere.
– Vi har hatt/ er i dialog med flere instanser for å få med flere deltakere. Vi er interessert i personer som vil ha noe meningsfylt å gjøre i hverdagen, og motivasjonslønn er en mulighet. Eksempelvis kan det være personer som står utenfor ordinært arbeidsliv, ungdom som trenger noe annet enn skoletilbud, pensjonister eller lignende, sier Skaga.
Utsikt til bedring har utarbeidet en brosjyre med informasjon til både aktuelle kunder og deltakere, som de nå trykker opp. Brosjyren blir å finne rundt om i kommunen etter hvert.