De siste dagene har strømprisene nådd over 5 kroner for en kilowattime. Det er bedring i sikte, men sjansen er nå stor for at strømstøtten også når Hemnes og Nord-Norge.
Spesielt har prisene vært høye mandag og tirsdag, noe som har blitt forklart skyldes at svenskene har stengt ned to kjernekraftverk for å utføre nødvendig vedlikehold. Onsdag blir prisene langt lavere, men fortsatt høyere enn vi er vant til.
Krafthandler Rune Jørgensen i Helgeland Kraft forklarer litt av bakgrunnen til de høye prisene.
– Strømprisene er dessverre blitt meget høye også her i nord. Premisset for størrelsen på prisene ligger i den pågående krigen og invasjonen av Ukraina. Konflikten har ført til en sanksjonskrig mellom EU og Russland, med tilhørende frafall av russisk energieksport mot Europa. Eksport av russisk gass mot Europa er nå 10 prosent av «normalen». Dette fører til at gassprisene er 10 ganger så høy som tidligere, forklarer han, og legger til at elementer som sprenging av gassledninger også påvirker.
Det er fortsatt et kraftoverskudd i Nord-Norge. Planlagte industrietableringer vil endre på dette, men i høst har produksjonskapasiteten tidvis vært større enn etterspørselen.
– Hvorfor har vi så høye strømpriser i Nord-Norge når det produseres mer enn vi forbruker?
– Prisene i Nord- Norge er hittil i år ca. 23 øre/kWh. I Sør-Norge er prisene hittil i år 223 øre/ kWh. Grunnen til den lave prisen i Nord-Norge er meget vått vær som kontinuerlig har fylt opp vannmagasinene. Den siste tiden er situasjonen snudd. Vi har fått mindre nedbør, og vi har ikke lenger overskudd av vann. Det er også ganske kaldt, og forbruk øker, sier han.
– Men det er jo mer vann i vannmagasinene enn normalt her i nord?
– Når det gjelder hydrologi har vi gjennom hele året hatt en svært sterk situasjon. Denne er i ferd med å snu, hvis værprognosene holder. Vi har nå en normalsituasjon i vannmagasin, og underskudd i snø. Vi er dermed på tur inn i negativ hydrologi.
Jørgensen peker også på at prisene i nord fortsatt er lavere enn resten av landet:
– Produksjonen er noe høyere enn «internt forbruk» i regionen, dette er grunnen til at vi fortsatt har de laveste prisene i Norden. Nord-Norge har utveksling av strøm mot Trøndelag og Nord-Sverige. Hadde vi eksempelvis hatt importbehov på grunn av underskudd av produksjon hadde vi hatt samme pris eller høyere i morgen. Trøndelag og Nord-Sverige onsdag morgen er på 466,2 øre/ kWh mens Nord-Norge er på 137 øre/ kWh.
For de med fastprisavtale betyr ikke svingningen i kraftprisene noe, det gjør det derimot for de med spotpris, altså den prisen som endres fra time til time.
Slik finner de prisen
– Hvordan fastsettes spotprisen på strøm?
Krafthandleren kommer først med den korte forklaringen:
– Spotprisen på strøm fastsettes av tilbud og etterspørsel. Høyt tilbud gir lavere pris. Høy etterspørsel gir høyere pris.
Han forklarer deretter mer detaljert om systemet for prisfastsettelsen:
– Markedet fungerer slik at det daglig meldes inn kjøp til Nordpool, som er kraftbørsen, fra de som skal selge kraft til sine kunder. Her må selskapene lage en prognose på hva de forventer at sine kunder skal bruke av volum neste dag. På den andre siden må produsentene melde inn til Nordpool hva de forventer å produsere neste dag, og til hvilken pris. Børsen skal da «matche» totalt kjøpsvolum fra forbrukere mot salgsvolum fra produsentene. Børsen fyller dermed opp fra bunn med det billigste først, typisk vindkraft, vannkraft og kjernekraft. Hvis dette ikke er nok kommer flere ledd for å matche forbruk med produksjon, slik som gasskraft og kullkraft. Den siste i rekken som aktiveres og den dyreste er reservekraft, oljekraft. Prinsippet er at det alltid er det siste aktiverte leddet som setter prisen.
Flere ønsker fastpris
– Har dere større pågang på kunder som ønsker fastpris når prisene er så høye, og hvordan er tilbudet deres?
– Det er høyere etterspørsel enn for eksempel i fjor etter fastavtaler. Vår fastpris for 3 årsavtale ligger nå på 69,50 øre/ kWh.
Denne prisen er rett under innslagspunktet for strømstøtte.
Strømstøtte
– Med dagens strømpriser vil strømstøtten trolig slå inn også i nord. Hvordan beregnes denne?
– De gis strømstøtte ved gjennomsnittspris over 70 øre/ kWh siste måned. Hvis desember prisen blir over 70 øre/ kWh utgjør strømstøtten 90 prosent av det som overstiger 70 øre/ kWh.
– Strømstøtten baserer seg på en gjennomsnittspris, hvordan fastsettes denne?
– Strømprisen fastsettes pr. time. Gjennomsnittlig pris er gjennomsnittet av alle timene i f.eks. siste måned.
Dette betyr at gjennomsnittsprisen ikke følger gjennomsnittsforbruket. De fleste bruker mindre strøm om natten når prisene normalt er lavest. I praksis vil dette bety at reel strømstøtte blir lavere enn de 90 prosentene av prisen over 70 øre. En måte å unngå dette er å flytte lading av elbil, vaskemaskin og lignende til natten. Samtidig advarer forsikringsselskap om brannfaren.
Også de som har fastpris, og betaler mindre enn grensen for støtte, vil få strømstøtte beregnet ut fra gjennomsnittsprisen. I enkelte tilfeller kan dette føre til at reel strømpris blir negativ, det lønner seg rett og slett å forbruke mest mulig strøm.
– Hvordan ser det ut i spåkula for prisene både i vinter, og i framtiden, må vi forsone oss med å bruke mer penger på strømmen?
– Når det gjelder spåkula er dette svært vanskelig å si. Strømprisen kommer denne vinteren til å være meget sensitiv etter hvordan været blir, ettersom det er underskudd på energi. Blir det en mild vinter blir prisene rimelige, blir det en kald og tørr vinter kan det mulig bli dyrt.