16 naust bygget i stål og aluminium står snart klare i Finneidfjord Havnepark, og Simon Høgås Langfjell (26) i Sirumi Eiendom AS er spent på mottakelsen.
Egentlig var det helt andre ting enn bygging av naust som fikk Høgås Langfjell og Sirumi Eiendom til å kaste blikket på Finneidfjord.
– Prosjektet her startet med at vi har planer om å starte et akvakulturprosjekt, som har blitt positivt mottatt. Til det prosjektet måtte vi ha tak på ei tomt, og denne var ledig. Vi kontaktet først Finneidfjord Båtforening, for det hadde i lengre tid vært planer om å opparbeide nausttomter her, forteller gründer Simon Høgås Langfjell.
– Vi tok diskusjonen med båtforeninga, satte i gang en prosess der vi fikk tegnet skisser på hvordan det kunne se ut, og ble enige om utforminga. Etter dette kom det også et krav fra Hemnes kommune om at det måtte ei geoteknisk utredning til, med bakgrunn i raset som gikk på den andre siden av Finneidfjord i 1996, sier han.
– Her som vi nå holder på er det ei gammel fylling fra da den nye E6-traséen og tunnelene her ble bygd, og vi måtte sjekke området for kvikkleire, som det finns en del av her, fortsetter han.
Multiconsult ble leid inn for å foreta grundige geotekniske undersøkelser av både tomte- og sjøarealene utenfor. Konklusjonen var at fyllingen ligger stabilt.
– Utredninga ble kostbar, og vi ble enige med båtforeninga om at vi prosjekterer naustene videre og gjennomfører bygginga av disse, og at de som er medlemmer av foreninga får en forkjøpsrett når de skal selges. Vi tok sjansen og gikk i gang. Får vi prosjektet med naustene til å gå i null, så er vi fornøyde, sier han.
Stor investering
Gründeren understreker at de er opptatt av å gjøre det fint i området. De engasjerte Tanken Arkitektur fra Hemnesberget til å tegne naustene, og ville at de skulle passe inn i landskapet.
– Dette synes vi blir veldig fint, og det blir enda flottere når alle er satt opp. De 16 første nærmer seg nå å være nøkkelferdige. Så har vi plass til ytterligere 104 naust til, smiler han.
– Forhåpentligvis får vi solgt disse naustene, slik at vi kan gå videre med byggetrinn to. Da dobler vi i så fall, og setter opp 32 naust, da på begge sidene av denne rekka vi nå holder på med. På den måten skaper vi en ring rundt området, slik at industrien som skal komme her i midten av byggefeltet blir «gjemt» på baksiden av naustene som da kommer opp, forklarer han.
– Når disse 16 første naustene er 100 prosent ferdige fortsetter vi som sagt med flere naust på siden, og får «lukket området». Det er mer hensiktsmessig å gjøre det enn at vi skal sette opp et bygg for vårt akvakultur-prosjekt i midten her, samtidig som vi graver og bygger, sier han videre.
– Det kan fort være vi kommer opp i 60-70 naust før vi starter på hovedprosjektet, legger han til.
– Det høres ut som ei stor investering?
– Ja, det er det, smiler den unge gründeren.
– Vi snakker nok om over 100 millioner kroner totalt sett, men det vil gjøres i flere trinn. Det som virkelig er kostbart så langt er det som ligger i bakken. Alt du ikke ser her er det som koster penger, og det er et omfattende grunnarbeid som utføres her, understreker han.
– Vi har blant annet hatt både borerigg og vannborerigg fra Tromsø hit for å bore og sjekke grunnforholdene. Alt av planlagt bygningsmasse kommer til å stå på trygg grunn, slår han fast.
Selges nøkkelferdig
– Er disse naustene tenkt for utleie eller salg?
– Vi ser for oss å selge nøkkelferdige bygg, med et eget tomteskjøte. Går det ikke med rent salg, forsøker vi selvsagt å leie de ut. Det kan også bli en kombinasjon av de to alternativene. Det kommer veldig an på markedet, sier Høgås Langfjell.
– Vi har allerede blitt kontaktet av interessenter, men alle har fått beskjed om at Finneidfjord Båtforening har forkjøpsrett på disse første naustene. Vi legger ut 13 for salg, og beholder tre selv, til visning og til lagring av en del utstyr under byggeprosessen, avslører han.
– Du kjøper da selve naustet på grunnmuren, og akkurat den tomteflekken» det står på. Resten av fellesarealet er det vi i Sirumi som eier, sier han.
– Dette vil være isolerte lagerbygg med plass til båter, bobiler, campingvogner eller annet som folk eventuelt trenger lagringsplass til. Her blir det strøm og lys, og med ei lita varmepumpe har du et varmt og godt naust eller lager for helårsaktivitet. Vegger, tak og dører er isolert, tilsvarende cirka en halv meter isolasjon, og byggene er svært energieffektive og miljøvennlige, da du har svært lite varmetap og lavt strømforbruk, poengterer han.
– Det er elektriske porter, og utvendig er byggene vedlikeholdsfrie. Det holder å spyle veggene et par ganger i året, legger han til.
Hovedprosjektet må vente
– Hva er størrelsen på disse naustene?
– Vi har satt opp to ulike størrelser for å vise frem. 11 av dem er 4 ganger 10 meter, mens de resterende fem er 4 ganger 13 meter. Vi har fått spørsmål om det vil være mulig å bygge de bredere og lengre. Vi får eventuelt se på det i neste byggetrinn, smiler Høgås Langfjell.
Tanken er å sette opp flere næringsbygg på tomta, der det blant annet er snakket om et båtverksted og lagerbygg, som retter seg mot litt større fritidsbåter.
– Her kan man se for seg å ha plass til båter som er større enn 26 fot. Disse er for store til at man har lov til å håndtere dem på henger selv, og da kan det være mer praktisk å leie plass til dem i et større bygg. Her kan det også bli snakk om et samarbeid med aktører som kan tenke seg å drive med vedlikehold av båter, sier han.
– Det beste hadde vært om det var folk med lokal tilknytning, legger han til.
Og til hovedmålet i det store prosjektet er det satt av arealer til etablering av landbasert sjømatproduksjon. Men dette ligger et stykke frem i tid.
– I det andre næringslokalet planlegges det for akvakultur på land og oppdrett av kongereker. Vårt akvakulturprosjekt er det siste vi ser for oss å realisere, og akkurat dette kan jeg ikke fortelle så mye om ennå, avslutter Høgås Langfjell.