At Natre Vinduer har utviklet seg til å bli en arbeidsplass der folk fra flere nasjoner og kulturer samles, er også med på å sette sitt preg på Hemnesberget. Det er Natre United et eksempel på.
– Det betyr at folk kommer hit til oss etablerer seg som hemnesværinger, på bakgrunn av det vi tilbyr på Natre. Og ringvirkningene av det er mange, sier fabrikksjef Hans-Petter Skjæran.
Han mener at det at det bor folk her fra så mange land, og med så ulik bakgrunn, gjør noe med store deler av samfunnet. Ting vi kanskje ikke tenker så nøye over i hverdagen.
– Kanskje blir vareutvalget hos Prix utvidet med spennende varianter på bakgrunn av etterspørsel fra våre nye medborgere. I skoler og barnehage treffer unger med ulik kultur og ulikt språk hverandre. Det setter spor på flere måter, og det tenker jeg i all hovedsak er positivt. I forhold til størrelsen, så fremstår Hemnesberget etter hvert som en slags «metropol» i miniatyr, sier han.
– Også hos andre arbeidsgivere er flere nasjoner representert. Både hos Best og på Prix er flere av arbeidstakerne ikke etnisk norske. Og det er viktig at vi som samfunn klarer å ta vare på dem som kommer hit. De er viktige for oss alle, og det er veldig positivt for oss at de kommer, fortsetter han.
Trivsel er viktig
I flere sammenhenger snakkes det varmt om organisert fotball som en egnet arena for integrering og inkludering. Hos Norges Fotballforbund (NFF) er visjonen «Fotball for alle». Hos Natre Vinduer på Hemnesberget er fotballen en arena der arbeidskolleger kan treffes og snakke sammen på en annen måte enn på jobb.
Fabrikksjef Skjæran forteller at det er viktig at de som arbeidsgiver gjør sitt til at livet for de ansatte er bra, både for integrering og for en meningsfylt tilværelse utenom arbeidstida.
– Natre har valgt å betale halleie for å få i gang bedriftsidrett. I praksis blir vi virkelig et Natre United, med folk fra mange nasjoner, som spiller fotball sammen. De har nå treningstid to dager per uke i idrettshallen, forteller Skjæran.
– Lagidrett, og det å bli kjent med hverandre på utsida av fabrikkveggene, øker sjansene for å få et større sosialt nettverk. De har allerede ambisjoner om å melde på lag i turneringer, så det blir spennende å se fremover, hva det ender med, legger han til.
– Det er viktig for oss at arbeidstakerne trives også utenfor jobben. Det øker sjansene for at de blir her, fastslår han.
RFU_5194_Natre United.
Kjekt
Chris Bokn kom til Hemnesberget fra Stavanger i september, og trives allerede.
– Jeg er jo helt fersk her i nord, men jeg synes det er fint her. Jeg trives godt på stedet, og trives veldig godt på jobb. Det er veldig kjekke folk jeg jobber sammen med, sier han.
– Er det jobb som har ført deg hit til Hemnes?
– Ja, det er Natre ja. En kompis av meg jobbet på Natre, og han anbefalte meg å søke. Jeg begynte å bli litt lei av Stavanger, og søkte nye utfordringer, forteller Bokn.
– Beskjeden lød at om du søker her så får du garantert jobb, og det stemte. Jeg tror det tok nøyaktig 34 minutter etter at jeg søkte, så fikk jeg beskjed om å komme hit om jeg ville ha jobb, sier han.
På treninga tar han det rolig, og sitter mye på sidelinja denne ettermiddagen.
– Jeg knakk ankelen min om lag en måneds tid før jeg flyttet hit, så jeg må ta det litt «piano» nå i startfasen på disse treningene, smiler han.
– Føler du at det er viktig å ha en slik arena på utsiden av arbeidsplassen?
– Det er veldig fint. Du treffer på en helt annen personlighet når du kommer inn i hallen her og spiller fotball, enn det du gjør når du er på jobb, sier Bokn.
– På jobb er du konsentrert om å gjøre en god og effektiv jobb, hit kommer du for å ha det kjekt, smiler sørlandsgutten.
– Du merker det på folk her på trening. De er alltid glade og smiler,
– Omgås man letter på jobb som en følge av at man treffes på trening?
– Ja, jeg vil tro det. Det er alltid kjekkere å være med folk når man har det kjekt sammen. At vi er fra så mange forskjellige land er bare fint, og det går mye i engelsk når vi snakker sammen. Jeg har ikke så langt merket noen problemer med kommunikasjon,
– Man blir kanskje tryggere på hverandre når man møtes på en sosial arena?
– Ja, man vet på en måte hvor du har folk. Man bygger et bedre forhold til kollegene på denne måten,
– Om anledningen byr seg, så blir det vel kanskje at vi melder oss på i en eller annen turnering. Det blir vel neppe før til neste år uansett, smiler han, før treningen avbrytes for å ta et tradisjonelt lagbilde. Selv om Natre United er alt annet enn tradisjonelt.