Natre Vinduer AS på Hemnesberget er Årets mangfoldsvirksomhet. Vindusprodusenten er en klar vinner, mener juryen, og roser virksomheten for å se hele mennesket som kommer på jobb.
I oktober vant vindusfabrikken den regionale Mangfoldsprisen. Det er Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) og Arbeids- og Inkluderingsdepartementet som deler ut Mangfoldsprisen, og som forteller om tildelingen i ei pressemelding.
Hos Natre Vinduer avdeling Hemnes jobber det folk fra mer enn 20 nasjoner. Her, med utsikt over fjorden og nordnorske fjell, har mange ansatte sitt første møte med norsk arbeidsliv. Nå har vindusprodusenten vunnet prisen for Årets mangfoldsvirksomhet for måten de inkluderer innvandrere og flyktninger til å bli en verdifull del av ikke bare bedriften, men også det lille lokalsamfunnet.
Mangfoldsledelse i praksis
Noe av det juryen trekker fram i sin begrunnelse, er måten Natre legger til rette for at alle skal føle seg inkludert på arbeidsplassen. Samtidig som de tilbyr norskkurs på flere nivåer, holdes alle personalmøter på norsk og engelsk. For fabrikksjef Hans-Petter Skjæran er det viktig å tilpasse seg for at alle skal være med på laget.
– Et inkluderende arbeidsmiljø for meg, er at alle får være til stede under sine egne forutsetninger. Om det er fordi man har ramlet ut av arbeidslivet og er på tur inn igjen, om man har slitt med rus, eller har en annen etnisitet er det kjempeviktig at vi som bedrift møter den enkelte der de er. Det er krevende, men det er kjempespennende, sier den stolte vinneren.
Han mener virksomheten har fått mye igjen for å være fleksible, som at de ansatte føler tilhørighet og ansvarsfølelse overfor arbeidsplassen. Det har de særlig merket det siste året. I krevende perioder med store leveranser har de ansatte stilt opp for å sikre driften.
– De har jobbet netter, helger og ferier. Det er klart det betyr mye for oss, forteller han.
Direktør i IMDi, Libe Rieber Mohn, stiller seg i rekken av gratulanter. I likhet med juryen, mener hun virksomheten er en klar vinner av årets pris.
– Natre Vinduer viser en bevisst holdning til å gi innvandrere en mulighet i form av kompetanseutvikling og karrieremuligheter. Det er god utnyttelse av ressurser for den enkelte og for det norske samfunnet, sier Rieber-Mohn.
– Selv om ledelsen er beskjedne om sitt arbeid, er tiltakene som er iverksatt mangfoldsledelse i praksis, legger hun til.
Inkluderende arbeidsliv
Mangfoldsprisen er statens utmerkelse for fremragende bruk av innvandreres kompetanse i arbeidslivet og ble i dag delt ut av statssekretær i Arbeids- og inkluderingsdepartementet, Nancy Hertz. Prisen er statens utmerkelse for fremragende bruk av kompetanse i arbeidslivet, og den skal løfte frem suksesshistorier, inspirere arbeidsgivere og skape større bevissthet om verdien av et mangfoldig arbeidsliv.
– Det norske arbeidsmarkedet er tilsynelatende åpent og inkluderende og preget av høy generell arbeidsdeltakelse. Samtidig viser flere studier at personer med innvandrerbakgrunn har større problemer med å komme inn på arbeidsmarkedet, få brukt egen kompetanse og avansere i en relevant jobb. Særlig synlige minoriteter, sliter med å vinne gjennom i rekrutteringsprosesser til tross for at de er kvalifiserte. Mangfoldsprisen er en viktig utmerkelse til de som velger å gå foran i arbeidet for et mer inkluderende arbeidsliv, sier direktør i IMDi Libe Rieber-Mohn.
Hele mennesker
Kjetil Gjerdalen, produksjonsdirektør i Dovista Norge AS, som er morselskapet til Natre, skryter også av hvordan avdelingen deres på Hemnesberget tar imot innvandrere på, og da særlig fabrikksjefen vår.
– Hans-Petter har et åpent sinn, og er en veldig tydelig, engasjerende og inkluderende leder. Han er spesielt opptatt av at de som flytter dit skal ha det bra og hjelper dem med å bli integrert i lokalsamfunnet, sier han.
Med boligmangel i kommunen, stiller bedriften opp for å hjelpe de som flytter til Hemnes med å finne et sted å bo. Der det er språkutfordringer, går gjerne Hans-Petter inn og hjelper de ansatte med å forklare norske lover og regler, og er med i forhandlinger om leiekontrakter.
Et annet tiltak vindusprodusenten gjør for at de ansatte skal trives, er at de leier hallen et par dager i uken. Da møtes Natre United for å spille fotball, noe som knytter bånd også utenfor arbeidstiden.
– Det er viktig for oss at de ansatte er hele mennesker, som også trives utenfor jobb. Da er sjansen større for at vi får beholde dem lengst mulig, sier Gjerdalen.
– Vi ønsker at flere arbeidsgivere iverksetter inkluderende tiltak, slik som Natre gjør
Bra for rekrutteringen
Med hard konkurranse om arbeidskraft i regionen, er fabrikksjef Hans Petter tydelig på at den innsatsen de gjør for å inkludere innvandrere og flyktninger i virksomheten, også har en verdi for dem. De trenger fagfolk og gir ufaglærte tilbud om å ta fagbrev. Nylig fikk de beskjed om at de har fått i underkant av en million kroner fra Opplæringskontoret Nord Helgeland for å drive videreutdanning.
Natre Vinduer hjelper også overkvalifiserte ansatte med videre karrieremuligheter internt eller hos andre arbeidsgivere. Over halvparten av lederne i avdelingen på Hemnesberget har innvandrerbakgrunn.
Nå når de kan kalle seg Årets mangfoldsvirksomhet, tror Hans-Petter at det bidrar positivt i jakten på flinke folk.
– En sånn pris og en synliggjøring av det arbeidet vi gjør vil gjøre det enklere for oss i et knallhardt arbeidsmarked. Samtidig som vi blir veldig stolte, sier Skjæran. – Veldig stolte.