Blant regnskapstallene fra bedriftene i Hemnes er det noen overraskelser, og ikke minst, store tall både i pluss og minus.
Rekkefølgen på årets toppliste over omsetning er nokså lik fjoråret, men noen unntak. Fjorårets «vinner», Coop Korgen troner suverent øverst i sitt siste år på denne lista. De fusjonerte med Coop Nordland i 2022, og dermed er tallene ute av oversikten fra Hemnes og vil for ettertiden framstå under Bodø. Den samme skjedde for noen år siden da Trenor ble en del av Natre. Vi finner derfor heller ikke tall fra Statkraft, Statnett eller Coop Midt-Norge, som alle er aktører i Hemnes.
Se liste over alle bedrifter nederst i saken. Der kan du både bla, sortere og søke.
Coop Korgen har lagt litt på seg fra 2020, og klokket inn på 87,1 millioner i omsetning. Driftsresultatet ble derimot «bare» 3,4 millioner, mot 4 millioner året før.
Bleikvassli Gruber beholder andreplassen fra 2020 med en omsetning på 52,6 millioner kroner. Dette er faktisk en omsetningssvikt på 24 millioner sammenlignet med 2020. Selskapet gjennomgikk en redningsaksjon fra blant annet Hemnes kommune i 2020, etter at et par katastrofale regnskapsår tappet bedriften for egenkapitalen. Hemnes kommune eier nå 47,6 prosent av selskapet, som på tre år har gått fra en negativ egenkapital på 18,9 millioner til pluss 3 millioner ved utgangen av 2021. Driftsresultatet for fjoråret ble på 1,0 millioner, eller en resultatgrad på moderate 1,9 prosent.
Også neste på listen, Johansen Maskin, har hatt en real nedgang i omsetning, fra 71,5 millioner i 2020 til 50,5 millioner i 2020. Her endte tallene i rødt, med et underskudd på 1,9 millioner.
Solid drift
Felles for begge bedriften er at de trolig har blitt påvirket av koronarestriksjoner og lavere aktivitet innen bransjen. Den skjebnen traff derimot ikke nummer tre på listen, A. Thoresen Serviceverksted. Bedriften omsetter blant annet båter og båtmotorer i fritidssegmentet i sommersesongen, og snøfresere om vinteren. Pengene har sittet løst hos koronafaste hemnesværinger, men bedriften er kjent for å selge godt også utenfor kommunegrensene. Omsetning økte fra 38,5 millioner til 43,1 millioner, og bunnlinja viser solide 6,3 millioner.
Nykommeren Olderneset Eiendom står bak det tredje leilighetsbygget i Olderneset, og etter å ha bygd og solgt har de en omsetning på 40,8 millioner og et driftsresultat på 3,6 millioner.
NCP føyer seg inn i rekken av selskap med negativ utvikling. Med en omsetning på 34,1 millioner må de tåle et underskudd på 2,3 millioner. Det samme gjelder Komas, tidligere kjent som Rune Vasdal AS, omsetningen er redusert med 7,3 millioner, noe som har barbert resultatet fra 2,7 millioner til 0,3 millioner – men de berger i det minste inn et overskudd.
Nedgang for topp 10
Om vi summerer topp 10 fra 2020 og sammenligner med de samme selskapenes tall fra 2021 er det nedslående tall å lese. Omsetningen har falt med 16 prosent, men mye mer urovekkende er det at driftsresultatet har blitt redusert med hele 83 prosent. Samlet har de et driftsresultat på 5,6 millioner, mot 32,3 millioner i 2020.
Næringslivet i Hemnes preges i stor grad av entreprenørbedrifter innen vei og anlegg. Disse ble hardt rammet av koronaen, mens handel hadde et godt år.
Samlet sett øker selskapene i Hemnes omsetningen fra 706,4 millioner til 718,7 millioner. Driftsresultatet er også nær identisk, med en marginal nedgang, fra 50,3 millioner til 50,0. Tallene påvirkes imidlertid av at det er selskap som har såkalt «engangsomsetning», selskap som har solgt unna store driftsmidler. Dette gjelder både Olderneset Eiendom og Hoff Holding Helgeland som samlet har omsatt for 57,5 millioner og har et driftsresultat på 18,7 millioner.
Vekst og fall
På tross av delvis svekkede tall resulterte ikke 2021 i et konkursras i Hemnes. Det var faktisk bare en konkurs og to tvangsavviklinger. Tallene så langt for 2022 bekrefter at det ikke står så aller verst til, med to konkurser og en tvangsavvikling. På motsatt side har 17 aksjeselskap har blitt stiftet så langt i 2022, mens det i fjor kom 14 nye til. Selv om det er noen spennende nykommere, savner man fortsatt de helt store aktørene.
Det er velkjent at det er 4-5 større etableringsprosjekt som har luktet på tomt og mulighet for å binde seg på det forlokkende kraftnettet, men så langt har det ikke resultert i noen finansieringsbeslutning. Om en større aktør velger seg Hemnes kan omsetningen fra denne alene utgjøre mer enn det samlede næringslivet i dag.
Av aktører som ikke er med i oversikten er selvsagt Statkraft den desidert største i omsetning. Med en kraftproduksjon i Hemnes på ca. 3.200 GWh utgjør dette en verdi på 640 millioner kroner ved en kraftpris på 20 øre pr kilowattime. Med onsdagens kraftpris på i snitt 244 øre ville verdiskapningen som hentes fra Hemnes selvsagt vært svært mye høyere, hele 7,8 milliarder kroner.