I forbindelse med ombygging av Korgensenteret flyttes minibanken til SpareBank 1 Helgeland inn i senteret. Dette innebærer blant annet at innskuddsautomaten forsvinner, og at man da må til Mo eller Mosjøen for å sette inn penger.
Korgensenteret skal utvides og pusses opp, der blant annet Coop Prix blir Extra til sommeren. En av endringene er at minibanken skal flyttes.
– Vi synes det er fint å flytte minibanken vår inn i senteret, slik at kundene kan ta ut penger innendørs og gjøre plass til at hele senteret blir bedre, sier Majken Hauknes i SpareBank 1 Helgeland.
På grunn av plassmangel inne på senteret, men også på grunn av liten bruk, vil innskuddsautomaten ikke bli satt opp igjen, forteller hun.
Driftssjef for Coop Nordland, Erlend Ervik, er glad for at banken tilrettelegger for utbyggingen, og ser fram til å oppgradere butikken.
– Vi får mer plass, og kan dermed bli en Extra-butikk. Det betyr bedre utvalg og lavere priser for kundene våre, sier han.
Fra 15 til 5 millioner på 3 år
Den nye minibanken vil være installert rett ved inngangen til polet inne på senteret og banken vurderer at en minibank med uttak med høy driftssikkerhet, er det viktigste for kunder og øvrige brukere, nettopp fordi innskuddsautomaten i stadig mindre grad blir brukt.
– Bare siden 2018 har innskudd i innskuddsmaskinen i Korgen gått ned fra 15 millioner til fem millioner i 2021. Trenden i Korgen er lik den i resten av landet, ved at vi alle bruker mindre kontanter enn tidligere, sier Hauknes.
Coop har vært den flittigste brukeren fram til i november i år. Men de har lagt om sine rutiner og har ikke behov for innskuddsautomaten.
Nedgang i bruk av kontanter
Therese Isaksen er ansvarlig for kort og betaling i Lokalbanken viser til mindre kontantbruk generelt og at de som trenger å sette inn penger, må til nabokommunene.
– Det finnes gode alternativ for innskudd og uttak i Mosjøen og Mo i Rana – deriblant innskuddsautomater i bankbyggene. Butikker i NorgesGruppen tilbyr også Kontanttjenester i butikk, som lar deg ta ut og sette inn kontanter i butikken, forteller Isaksen.
Bedrifter har også mulighet til å ta i bruk nattsafe. Isaksen minner om at det kan være smart å opprette nattsafe-avtale i god tid før innskuddsautomaten legges ned.
Nye digitale tjenester
Ferske undersøkelser viser at bare 3 % av all omsetning er i kontanter. Utviklingen skjer i takt med etableringen av nye og bedre betalingstjenester. Alle butikker tilbyr uttak og stadig flere butikker som tar imot innskudd. Bunnpris er et eksempel på en butikk som nå tar i bruk kontanttjenester i butikk som innebærer at du både kan ta ut og sette inn penger.
– Bruken av kontanter har stupt lenge – også før koronapandemien traff Helgeland i 2020. Som lokalbank følger vi med og gjør endringer basert på kundenes betalingsvaner, forteller Hauknes, og legger til:
– Noen kunder foretrekker likevel fortsatt kontanter, og du vil fortsatt kunne ta ut de kontantene du trenger i Korgen, men du må til Mo i Rana eller Mosjøen for å sette inn pengene dine, sier Hauknes.
Korgværingene trenger kanskje mindre kontanter enn tidligere, men Lokalbanken gir fortsatt midler i form av Drivkraftstøtte til både samfunnsutvikling og bolyst i bygda. I 2021 og 2022 har banken blant annet bidratt til Klemetspelet, Korgen sommerfestival og gjennom sponsoravtale med Korgen IL.
– Vi har gitt drivkraftstøtte til små og store prosjekt i Korgen og omegn, som tursti og gapahuk på Korgfjellet, ny badeplass i Svartebukta og midler til innkjøp av ATV til vedlikehold av løypetraseer, forteller Hauknes.